неделя, 9 октомври 2011 г.

Салата Цезар с домати и аншоа


Салата Цезар е от колекцията на световно известните ястия. И както всички останали си има своята история.
Създаването и се дължи на Цезар Кардини. За дата на нейното създаване се счита 1924 година. В оригиналната рецепта не се съдържа аншуа, тя е съставка само в соса. Като класическа рецепта за тази салата се посочват следните продукти:

айсберг
зехтин
смачкан прясно чесън - в зехтин
сол на вкус
прясно смлян черен пипер
винен оцет
лимонов сок или сок от лайм - прясно изцедени
Worcestershire сос
сурови яйчни жълтъци
прясно настърган пармезан
прясно подготвени крутони

В днешно време съществуват много варианти на Цезар, добавят се пиле, авокадо, аншуа, бекон, каперси.
Това е най-харесваната от мен салата и то точно в комбинацията, която ще ви покажа. Това не е класическата Цезар, но за мен е най- вкусният вариант.
Продукти:
1 салата Айсберг
няколко чери доматчета или обикновен домат, но вкусен!
крутони/ домашни или купени/
пармезан
филета аншуа от консерва
сос/ включващ майонеза, горчица, настърган пармезан, кисело мляко, аншуа, чесън/.Нямам точни пропорции за съставките, всичко слагам на вкус.



Приготвяне:
Салатата се накъсва в купа.
Добавят се нарязаните домати, ако са много малки се слагат цели.
Добавят се филетата аншуа, крутоните и нарязания на тънко пармезан.
Преди поднасянето се полива с дресинг/сос/.


Няма коментари:

Публикуване на коментар