сряда, 19 октомври 2011 г.

Дюлите - символ на щастие и мъдрост


Есента продължава да ни радва с прекрасните си дарове. Днес на трапезата ще поднесем дюли, този красив плод, известен в митологиите като символ на щастие, любов, мъдрост, вечност и красота.
Счита се дори, че "ябълката на раздора" между Хера и Афродита всъщност е била "Дюля на раздора", тъй като по това време не са били отглеждани ябълки в Троя, а и според закон в деня на сватбата младоженците трябвало да консумират дюли.




Каква всъщност е истината за тази легенда не знам, но е факт, че този плод има известни лечебни и кулинарни качества.
Плодовете се берат, когато започнат да променят цвета си от зелен на жълт, за да могат да издържат по- дълго време. Така, колкото повече престояват, стават по-меки и вкусни. Освен това трябва да се съхраняват със мъха по тях.


Днешният десерт ще са вкусни печени дюли с масло, локум, орехи и захар. По желание може да добавите няколко капки ром, може да се добавят и сушени плодове.
Тази рецепта може да се приложи на ябълки или други плодове.
Плодовете се измиват. Отстранява се мъхът по тях.
Горната част се отрязва и семенниците се издълбават. Вътрешността се намазва леко с масло.


В отворите се пълни захар.
Отгоре се поръсват с едро нарязани орехови ядки и парченца локум.


Поставят се в тавичка за печене, може да застелите готварска хартия.
Пекат се във фурна, предварително загрята на 200 градуса, за около 20 минути или до готовност.


Резултата:) вкусни, сладки и сочни печени дюли!

Няма коментари:

Публикуване на коментар