Страници

Бутер фунийки с мус от риба тон

Дата на публикуване: 20.10.2011г.
Дата на обновяване: 22. 02.2021г.
Това е една рецепта, която е подходяща за парти меню, както и за стартери. Фунийките са направени от бутер тесто, но може да се използва и тесто за пица. Пълнежът е мус от риба тон, чиито съставки могат да бъдат променяни.


Бутер фунийки с мус от риба тон

Продукти:
1 пакет бутер тесто
1 консерва риба тон в зехтин (отцедено тегло 150 гр)
1 с.л. заквасена сметана
1 с.л. майонеза
1 с.л. лимонов сок
1 с.л. царевица от консерва
сол
черен и бял пипер
1 малък сварен картоф
1 с.л. пълнозърнеста галета
1 с.л. ситно нарязан лук

допълнително:
1 жълтък, за намазване
сусам или поръска за питки
копър

Приготвяне:
Ако бутер тестото е замразено е нужно да се размрази. 
Ако бутер тестото е охладено и прясно, може да се остави за 10-15 минути във фризер, за да бъде по-твърдо и удобно за работа. Често срещам проблем с готовите охладени теста, прекалено лепкави и трудни за оформяне са, затова прилагам този метод.

Формички фунии се увиват с хартия за печене. По принцип може да се намажат с масло, но много по-практично и удобно е, ако се използва хартия за печене.
От тестото се изрязват ленти, с ширина около 1 см и достатъчна дължина, увиват се спираловидно с леко застъпване около формичките.
Фунийките се подреждат в тава, застлана с хартия за печене, намазват се с разбит с малко вода жълтък и се поръсват по желание със сусам или поръска за питки.
Пекат се според указанията на бутер тестото, в предварително загрята фурна, до златисто.
Изваждат се и се охлаждат.

За мусът всички продукти се пасират до хомогенност и се прибират в буркан в хладилник за около 1 час или повече.
Фунийките се пълнят малко преди поднасянето, за да имат свеж вкус. При дълъг престой от няколко часа мусът започва да попива в тестото. Поръсват се с копър.


Няма коментари:

Публикуване на коментар