петък, 14 октомври 2011 г.

Γαλακτομπούρεκο



адаптирано от тук: http://iliapress.gr/tropos-na-zeis/fagito-poto/166-galaktompoureko.html
 Продуктите са за цяла доза, но аз направих полувин, защото тавичката ми е малка :)


Продукти:
1/2 кг точени кори

плънка:
1 1/2 л мляко
2 ч.ч. грис
8 яйца
3 ванилия
1/2 кг захар
2 с. л. масло

сироп:
2 ч.ч. вода
2 ч.ч. захар
1/2 лимон
2 пръчка канела

На умерен огън се сварява млякото с грис като се разбърква непрекъснато. Аз добавих грисът след като млякото се затопли и през цялото време разбърквах. Когато се разтвори хубаво, се добавя захарта и се продължава с разбъркването.
Разбиват се с вилица яйцата в купа.
Съда с млякото и грис се отстранява от котлона и яйцата се добавят на тънка струйка при непрекъснато бъркане.
При постоянно бъркане се добавят и ванилията и маслото.
Съдът се връща на котлона и като се сгъсти се отстранява и се оставя да се охлади, не много.
Намаслява се тавичка и се разстилат полувината от корите. Изсипва се крема и се покрива с останалите кори.
Маже се с четка с масло всяка кора!
Пече се на 180-200 градуса в предварително загрята фурна за около полувин час. Ако започне да ви изгаря отгоре сложете фолио.

Сироп: На слаб огън, се сварява вода със захар и канела. Добавя се полувината от сока на лимон. Аз не сложих лимон, защото не го харесваме и в баклавите.
Когато се охлади сладкиша се полива с лъжица от горещия сироп.
Тайната: ако galaktoboureko е горещ, сиропът трябва да е студен.
Охладете и поставете в хладилник.

Няма коментари:

Публикуване на коментар