сряда, 12 октомври 2011 г.

Бьоф Строганов


Бьоф Строганов - знаменито ястие от руската кухня, измислено през 19 век и именувано в чест на Строганоф. Названието на това популярно ястие, произлиза от френската дума за говеждо месо boeuf и руската фамилия Строганов. Един от готвачите на Граф Григорий Александрович Строганов създал това вкусно ястие от ситно нарязани парченца говеждо месо и сметана, което така допаднало на графа, че било наречено в негова чест.
Характерно при тази рецепта е начина на нарязване на месото и соса, в който се приготвя. Към днешно време рецептата претърпява доста изменения. В Повечето руски сайтове открих като основни съставки за соса: доматено пюре, заквасена сметана и брашно. Също така открих, че се сервира с макаронени изделия или ориз.



Аз го приготвих по следния начин:


Продукти:
700 г телешки антрекот
2 глави лук, нарязани на ситно
280 мл заквасена или течна готварска сметана
1 с. л. пълна брашно
2 с.л. доматено пюре
85 г краве масло
сол, черен пипер на вкус


Приготвяне:
Месото се нарязва на филийки, а след това на тесни ивички (5-6 см дължина, 1 см дебелина) напречно на мускулите влакна.



Сгорещява се маслото в тиган, добавя се лука, леко се запържва


и се добавят ивиците месо, поръсени със сол и черен пипер и се запържват за кратко, за да не се втвърди месото.


Поръсва се с брашното, разбърква се и се пържи още 2-3 минути.

В съд се смесват сметаната и доматеното пюре.
Сметановата смес се изсипва върху месото и се задушава за 10 минути на слаб огън.










Няма коментари:

Публикуване на коментар