вторник, 25 октомври 2011 г.

Еклерова торта


от книгата Време за готвене

Продукти:
блатове:
1 кутия замразени еклерчета/ 20 бр.
1 пакет обикновени бисквити
бишкоти 20 бр. от твърдите
100 гр млечен шоколад
100 мл прясно мляко с 1 с.л. захар

крем:
300 мл прясно мляко с 4 с.л. захар
50 гр масло
40 гр натурално нишесте /царевично или пшенично
20 гр ванилена захар
2 яйца

сос:
200 гр бял шоколад
100 мл вода
40 гр масло

декор:
200 гр филирани бадеми

карамелен декор:
30 мл сметана
100 гр захар
30 гр масло

Приготвяне:

За блата:
Налейте 100 мл прясно мляко с 1 с.л. захар в тенджера и разбъркайте. Загрейте ги на котлон да се разтопи захарта. Потопете бисквитите в млякото и ги подредете на дъното на тортена форма.

За крема:
В същата тенджера изсипете и другото мляко/300мл, 4 супени лъжици захар и 50 гр масло и сложете на котлона да загрява.
В купа разбийте добре 100 мл вода, 20 гр захар с ванилия, нишестето.
Изсипете нишестето към врящото мляко, като бъркате с тел непрекъснато, докато сместа се сгъсти. Отстранете от огъня.
Леко разбийте яйцата в купа и ги изсипете при крема, като бъркате с телта. Върнете на котлона и продължете да бъркате, за да не се пресекат яйцата. Намалете котлона. Когато крема стане готов отстранете от огъня.
Изсипете част от крема върху блата от бисквити и разнесете равномерно.
Отгоре подредете еклерите, като леко ги притискате да потънат в крема. Залейте отново с крем.
Настържете млечния шоколад.
Отгоре наредете ред от бишкоти за кратко натопени в мляко.
В купа натрошете белите шоколади на кубчета. Прибавете 40 гр масло. Налейте 100 мл вода. Сложете в микровълнова на висока степен за 1 минута. Извадете и разбъркайте с тел.
Залейте бишкотите отгоре със соса от белия шоколад с маслото.
Сложете тортената форма в хладилника /фризера/ за около 40 минути да се стегне.
Извадете от хладилника и внимателно отстранете ринга.
Облепете тортата от външната страна с филирани бадеми.
В малък съд на котлон сипете около 100 гр захар да се разтопи.
Разклащайте и бъркайте непрекъснато, за да не загори. Свалете от огъня, прибавете 30 гр масло и разбъркайте. Върнете на котлона. Налейте 30 мл сметана да кипне, като не спирате да бъркате. Отстранете от котлона.
Върху разстлана сладкарска хартия полейте на тънки линии карамела, така че да образуват решетка. Изчакайте малко да стегне и отчупете различни парчета. Украсете тортата.
Поръсете с пресята пудра захар.

Няма коментари:

Публикуване на коментар