неделя, 30 октомври 2011 г.

Карамелени ябълки на клечка


Хелоуин без карамелени ябълки не може:). Всъщност това беше повод да направя тези вкусни, сладки спомени от детството... Прерових доста рецепти... коренно различни една от друга и доста се обърках. Но все пак реших да ги направя така, съвсем импровизирано:

Продукти:
няколко дребни ябълки, може и по-големи, това не е от значение
клечки, шишчета, клончета от дървета, за закрепване на ябълките
350 гр захар
1/2 ч.ч. вода
щипка лимонена киселина
червена сладкарска боя
няколко бонбона карамел ( кафяви, обвити в прозрачна опаковка, твърди)

Приготовление:
Захарта и водата се слагат в съд на котлон да се карамелизира до светло кафяв цвят.
Добавя се боята и лимонтозуто. Добавят се и бонбоните.
Разбърква се добре и се оставя да се вари за 20тина минути.
Трябва да стане леко гъсто, като за сладко.
Клечките се забождат в ябълките на мястото на дръжките.
Ябълките се потапят много добре в карамелената смес.
Оставят се върху алуминиево фолио, намазано с олио.
Слагат се в хладилник да стегнат.
Отдолу леко се разтича от сместа.
Някои от ябълките може да се овалят в смлени ядки.
* Тези ябълки са леко "дъвчащи":), може да погледнете и другата ми рецепта за захарни ябълки тук: "Карамелени ябълки"



Няма коментари:

Публикуване на коментар