четвъртък, 20 октомври 2011 г.

рибено парти и Рожден ден 33


Когато наближава празник или просто искаме да се съберем, да почерпим или пък искаме да организираме един по-интересен семеен обяд, тогава изниква въпроса какво да поднесем- да е красиво, вкусно и оригинално. Започва се едно тършуване в интернет пространството, книгите и т.н. оттук това, оттам онова, лудница:). Хубаво е партито да е тематично като организация дори и за храната. Все повече хора предпочитат на масата да има повече, но разнообразни ястия, разбира се подходящи помежду си. С тези парти публикации искам да ви помогна, като ви предложа различни варианти, които ние вече пробвахме и вярвайте ми спечелихме само възхитителни погледи и коментари.
Като за начало ви предлагам "Рибено парти", което приготвих за 33 ни рожден ден, пиша в множествено число, защото сме двама рожденника:).

Пържени калмари


Калмарите се нарязват на колелца с дебелина 1 см./ пресни или замразени.
Потапят се в брашно и се изпържват в тиган с олио/ зехтин/ за около 4-5 минути. Не се прекалява с пърженето, за да не станат жилави.
Стават много крехки.

Скариди на тиган
Скаридите се накисват в сос от:
счукан чесън, соев сос, чили сос, лимонов сок и зехтин
Престояват в соса около 2-3 часа в хладилник, покрити със домакинско прозрачно фолио.
Нагрява се тефлонов тиган без мазнина и се изпичат от двете страни.

Варен краб

Краба се слага във вряща подсолена вода със зехтин и се вари 20 минути. На краба се ядат само щипките.

Панирани ролца от раци сурими

1 пакетче замразени рулца от раци
брашно
яйце
олио за пърженето
Отстраняват се найлончетата от рулцата и се слагат във вряща вода за не повече минута. Просто да кипнат, леко се надуват.
Изваждат се, изцеждат се и се панират като последователно се топят: брашно-яйце-брашно-яйце.
Пържат се в горещо олио.

Бутер фунийки с мус от риба тон

От бутер тесто се изрязват ленти и се навиват около фунийки формички, може да ги направите от алуминиево фолио. Пекат се в предварително загрята фурна според указанията на бутер тестото. Изваждат се, охлаждат се и се пълнят с мус, приготвен от : изцедена пасирана риба тон от консерва с майонеза и малко заквасена сметана. Овкусява се с черен пипер и сол.

Коктейл от раци/ скариди

‎1 пак.майонеза - Краси, 1 пакетче ролца от раци от тези готовите замразени или скариди , 1 с. л. кетчуп, 1 с.л. горчица, 1 ябълка, черен пипер, кисела краставичка, копър, заквасена сметана- 4 с.л.лимон.
Пускаме за малко раците, /скаридите/ във вряща вода 2-3- мин. Измиваме ги и ги режем на много ситно, ябълката настъргваме, добавяме останалите продукти и сока от 1/2 лимон. Всичко се разбърква много добре.

Коктейл от раци върху канапе от бутер тесто

От бутер тесто изрязваме кръгчета с малка чаша или формички за сладки. Печем ги в предварително загрята фурна, според указанията на опаковката. Като изстинат върху тях се изсипва по малко от коктейл от раци/ скариди.

Няма коментари:

Публикуване на коментар