Страници

Рибено парти и Рожден ден 33


Когато наближава празник или просто искаме да се съберем, да почерпим или пък искаме да организираме един по-интересен семеен обяд, тогава изниква въпроса какво да поднесем- да е красиво, вкусно и оригинално. Започва се едно тършуване в интернет пространството, книгите и т.н. оттук това, оттам онова, лудница:). Хубаво е партито да е тематично като организация дори и за храната. Все повече хора предпочитат на масата да има повече, но разнообразни ястия, разбира се подходящи помежду си. С тези парти публикации искам да ви помогна, като ви предложа различни варианти, които ние вече пробвахме.
Като за начало ви предлагам "Рибено парти", което приготвих за 33 ни рожден ден, пиша в множествено число, защото сме двама рожденика:). Менюто съдържа предимно рибни ястия, удобни за парти, също и мини кашкавал пане и мини чушки бюрек.





Пържени замразени калмари


Тази рецепта е за пържени калмари от тези замразените, нарязани на шайби.
Пресните са много по-вкусни, но когато няма пресни и тези стават.

Продукти:
замразени калмари, на колелца
брашно и зехтин за пържене

Приготвяне:
Потопете калмарите в брашно и ги изпържете в тиган със загрят зехтин за около 4-5 минути. Не се прекалява с пърженето, за да не станат жилави.

Скариди на тиган


Суровите скариди се белят, като първо се отстранява главата, а след това обвивката. Понякога обвивката при печене се оставя, но при ядене се премахва. Тъмната нишка от долната страна на скаридите представлява черво, което трябва да се отстрани преди готвенето с остър нож, като се започне от главата.

продукти:
скариди обелени, без глави
за марината:
счукан чесън
соев сос, солен
лимонов сок
зехтин

Приготвяне:
От всички продукти( без скаридите) се приготвя марината. Скаридите се слагат в маринатата и се оставят покрити в хладилник за няколко часа.
Изваждат се и се изпичат на добре загрят тефлонов тиган без мазнина от двете страни.

Варен краб

Раците са любим деликатес.
На този вид краб се консумира само месото от щипките и краката. Което се изважда по следния начин: след като рака е сварен се издърпват щипките и крайниците и се покриват с найлон или фолио и се натрошават с чук. Месото се изважда и почиства с помощта на шишче или вилица.
Продукти:
1 бр. краб
зехтин
вода
сол

Приготвяне:
Краба се слага във вряща подсолена вода със зехтин и се вари 20 минути. Може би най- точно варенето може да се определи по следния начин: Краба се пуска във врящата подсолена вода със зехтин и когато черупките му си променят цвета- стават оранжеви, се засичат 8 минути за всеки 500 гр тегло на краба.

Панирани ролца от раци сурими


Продукти:
1 пакетче замразени рулца от раци
брашно
яйце
олио за пърженето
Приготвяне:
Отстраняват се найлончетата от рулцата и се слагат във вряща вода за не повече минута. Просто да кипнат, леко се надуват.
Изваждат се, изцеждат се и се панират като последователно се топят: брашно-яйце-брашно-яйце.
Пържат се в горещо олио.

Бутер фунийки с мус от риба тон - рецепта




Коктейл от раци/ скариди



‎1 пак.майонеза - Краси, 1 пакетче ролца от раци от тези готовите замразени или скариди , 1 с. л. кетчуп, 1 с.л. горчица, 1 ябълка, черен пипер, кисела краставичка, копър, заквасена сметана- 4 с.л.лимон.
Пускаме за малко раците, /скаридите/ във вряща вода 2-3- мин. Измиваме ги и ги режем на много ситно, ябълката настъргваме, добавяме останалите продукти и сока от 1/2 лимон. Всичко се разбърква много добре.

Коктейл от раци върху канапе от бутер тесто


От бутер тесто се изрязват кръгчета с малка чаша или формички за сладки. Пекат се в предварително загрята фурна, според указанията на опаковката. Като изстинат върху тях се изсипва по малко от коктейл от раци/ скариди.
За коктейла:
‎1 пак.майонеза - Краси, 1 пакетче рулца от раци от тези готовите замразени или скариди , 1 с. л. кетчуп, 1 с.л. горчица, 1 ябълка, черен пипер, кисела краставичка, копър, заквасена сметана- 4 с.л.лимон.
Ролцата от раците, /скаридите/ се пускат за кратко във вряща вода 2-3- мин. Измиват се и се режат на много ситно, ябълката се настъргва, добавят се останалите продукти и сока от 1/2 лимон. Всичко се разбърква много добре.

Няма коментари:

Публикуване на коментар