Страници

Меденките на Йоли


Меденките на Йоли - "Вкусно с Йоли" нямат нужда от представяне. Обикалят интернет пространството от години и съм сигурна, че са били в домовете на много хора в празник и делник. 


Продукти:
125 гр мед
65 гр кафява захар
1 яйце
1 с.л. ром
50 гр меко масло
250 гр бяло брашно (бяло или смес от ръжено и бяло)
щипка сол
1/2 пак.бакпулвер
1/2 к.л. сода за хляб
подправки общо 1 ч.л.: индийско орехче, джинджифил на прах, канела, карамфил, кардамон

Приготвяне:
В тенджерка на котлон се загряват меда и захарта съвсем слабо. Изсипват се в купа и към тях се добавят маслото, яйцето и рома. Разбива се добре с миксер, докато стане на пяна.
Брашното се пресява с бакпулвера, содата и подправките. Постепенно се добавя към медената смес, с бъркане с дървена лъжица. Получава се много лепкаво тесто, което се прехвърля върху домакинско прозрачно фолио и се оставя в хладилник за 2 часа, за да се втвърди. Макар и лепнещо, в никакъв случай не се добавя повече брашно, това ще направи меденките твърди.
Изважда се и се разточва на кора, не по-дебело от 1 см, директно върху хартия за печене. Изрязват се формички и излишното тесто се отстранява.
Пекат се в предварително загрята на 170 градуса фурна, докато краищата леко започват да се зачервяват.
Като са горещи са много меки. Като изстинат стават твърди. Прибират се в кутии да отлежат няколко дни и стават меки и много вкусни.
Декорират се със захарно тесто, айсинг, шоколад.
Могат да се опаковат индивидуално с целофан и да се завържат с цветни панделки.


Меденки, рисувани със смес от пудра захар и вода.











1 коментар:

  1. Candy, както винаги прекрасни и много весели меденки. Взимам си ядно пате и за Великден ще си го хапна :), че може и да не ти останат.

    ОтговорИзтриване