петък, 7 октомври 2011 г.

Великденски меденки


За Великден отново приготвих меденките на Йоли,/http://yoli-www.blogspot.com/2008/09/blog-post_1362.html./ които открих преди доста време и ги приготвям за абсолютно всеки празник.

Продукти:
125 гр мед
65 гр кафява захар
1 яйце
1 с.л. ром
50 гр меко масло
250 гр бяло брашно
щипка сол
1/2 пак.бакпулвер
1/2 к.л. сода за хляб
подправки общо 1 ч.л.: индийско орехче,джинджифил на прах, канела

Приготвяне:
В тенджерка на котлон се загряват меда и захарта съвсем слабо. Изсипват се в купа и към тях се добавят маслото, яйцето и рома. Разбива се добре с миксер, докато стане на пяна.
Брашното се пресява с бакпулвера, содата и подправките.
Постепенно се добавя към медената смес, с бъркане с дървена лъжица.
Получава се много лепкаво тесто, което се прехвърля върху домакинско прозрачно фолио и се оставя в хладилник за 2 часа.
Изважда се и се разточва не по-дебело от 1 см, директно върху хартия за печене. Изрязват се формички и излишното тесто се отстранява.
Пекат се в предварително загрята на 170 градуса фурна, краищата леко започват да се зачервяват.
Като са горещи са много меки. Като изстинат стават твърди. Прибират се в кутии да отлежат няколко дни и стават меки и много вкусни.
Декорират се със захарно тесто.
Може да ги опаковате с целофан и завържете с цветни панделки.

1 коментар:

  1. Candy, както винаги прекрасни и много весели меденки. Взимам си ядно пате и за Великден ще си го хапна :), че може и да не ти останат.

    ОтговорИзтриване