понеделник, 10 октомври 2011 г.

ягодов сладкиш със сметанов сос


Продукти:
за кекса:

100 грама меко краве масло
1 ч. ч.захар
3 яйца
50 мл прясно мляко
ягодова есенция

1 1/4 ч. ч. бяло брашно
1 с.л. ягодов пудинг на Йоткер
1/2 ч. л. бакпулвер

за белия сос:
200 г заквасена сметана
1 с. л. захар
100 г бял шоколад
2 с. л. конфитюр от ягоди
1 ч. л. коняк или ром

100 г пресни ягоди



Разбийте маслото със захарта на крем.
Прибавете едно по едно яйцата и продължавайте да разбивате.
После добавете и млякото и есенцията.
Смесете брашното, пудинга и бакпулвера, пресейте ги и ги добавете постепенно към другите продукти, разбивайте с миксер.
Изсипете сместа в намаслена и набрашнена форма за кекс.
Печете в предварително загрята на 170 градуса фурна.
Изпечете кекса до готовност .
Извадете го от формата и го обърнете. Оставете го да изстине.

За белия сос: Сметаната се загрява със захарта, прибавя се начупеният на парченца шоколад. Щом се разтопи, се сваля от огъня. Охлажда се и се намазва върху кекса.
Конфитюрът се слага на огъня да се разтопи с алкохола, щом се поохлади, се пасира и се слага във фунийка от хартия за печене и се шприцова върху белия сос.
Украсете с ягоди, които може да потопите в разтопен бял шоколад.
Приберете го на хладно място или в хладилник.

Няма коментари:

Публикуване на коментар