Страници

Тайландска кокосова супа със скариди

Дата на публикуване: 10.10.2011г.
Дата на обновяване: 03.03.2021г.

TOM KHA GOONG  е тайландска кокосова супа със скариди и е едно от най-популярните тайландски ястия. За усилване и подобряване на вкуса, бульонът може да се вари продължително и едва след това да се добавят скаридите, гъбите, лимоновата трева и чушката. Друга популярна супа е  Тайландска кокосова къри супа с пиле.

TOM KHA GOONG – Тайландска кокосова супа със скариди

Продукти:
1 с.л. кокосово масло
1/2 глава лук, ситно нарязан
2 скилидки чесън, ситно нарязани
резен белен джинджифил, пасиран
2 ч.л. Тайландска паста Tom Kha
4 ч.ч. пилешки бульон
4 ч.ч. кокосово мляко от консерва
1 люто чили( 1/2 ч.л. сухо чили на люспи)
стрък лимонена трева
малка червена чушка, на ситно
1 купа скариди( бланширани)
няколко гъби шийтаке(печурки), нарязани на филийки
1 с.л. кафява захар
2 ч.л. сос от стриди (рибен сос)
1 с.л. сок от лайм




Приготвяне:
От лимонената трева се взима само бялата част и малко от зелената. Сходно на праз лукът:). След което се разрязва надлъжно на две.
В уок тиган се загрява кокосовото олио. Добавят се лукът, чесънът, джинджифилът, тайландската паста. Задушават се 5 минути, като се разбъркват внимателно. Налива се бульонът и се вари 30 минути на средна степен на котлона. Прецежда се, разрежда се с кокосовото мляко, разбърква се, поставя се да заври и в него се пускат лимоновата трева, скаридите, чушката и гъбите. Супата се вари до готовност. Добавят се захарта, рибеният сос, сокът от лайм и се вари още 2 минути. Тайландскат супа със скариди се поднася топла, със зелен лук и по желание кориандър и сок(резенчета) от лайм.



Няма коментари:

Публикуване на коментар