сряда, 16 ноември 2011 г.

сладкиш Долче Вита


Този десерт съм го хапвала в ресторант във купичка, обилно поръсен с кокосови стърготини. В "Черешката на тортата" пък Камен Воденичаров го направи като сладкиш, с карамелизирани ядки, не помня дали имаше кокос. От толкова облизване и ахкане, да ви кажа не ми остана нищо друго освен да запретна ръкави:).

Продукти:
маскарпоне - 400 гр
бишкоти от твърдите 1 опаковка / 12 бр.
яйца - 4 бр, разделени белтъци и жълтъци
захар - 4 с.л.
сметана за разбиване - 50 мл
сок от 1/2 лимон
компот от ананас - 1 бр
кокосови стърготини

Приготвяне:
Разбийте жълтъците със захарта.
Добавете маскарпонето и продължете да разбивате.
Добавете сока от лимона, разбийте, добавете разбитата сметана, разбъркайте.
В отделна купа разбийте белтъците на сняг и внимателно ги добавете към сместа с разбъркване.
В правоъгълна тава наредете 1 ред бишкоти и ги полейте със сок от компота.
Отгоре нанесете крема. Поръсете с кокосови стърготини.
Украсете с плодове от компота и оставете в хладилник.
*Задължително яйцата да са пресни. Ако нямате такива може да използвате готовите жълти кремове пудинг, вместо жълтъци. А вместо белтъци, може да увеличите количеството на сметаната.

Ето го с шайби ананас:


И с ананас на парчета:

4 коментара:

  1. Толкова апетитно се е получило :)
    И тази черешка как ми намига :)
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. И при теб десертна вълна, общото ни е само черешката отгоре май.:-))) Много ти е хубав сладкиша, бонбонче, а снимките едни такива светли, нежни, изкусителни, подканващи. Давам един остров за парче от твоя сладкиш.:-)) Имаме ли сделка, Бонбонче?:-)))
    Прегръдки, мила и чудесен четвъртък!!!:-))

    ОтговорИзтриване
  3. Дани, благодаря ти, че намина!:)
    Мони, сделка с теб винаги:), явно ти е харесал щом даваш цял остров:):):). Прегръдки и двете:)

    ОтговорИзтриване