вторник, 22 ноември 2011 г.

Фугас / Fougasse


Втората рецепта от гостуването ми при Руми: http://rumicka.blogspot.com/2011/11/mademoiselle-chante-le-blues_21.html


Това е френски плосък хляб, отново световноизвестен. Има форма на листо, дантела. Може да се приготвя с различни овкусители и добавки.

Продукти:
150 гр брашно
1 / 2 ч. л. суха мая за хляб
1 / 2 ч. л. сол
1 / 2 ч. л. сух риган
90 мл вода
1 с. л. зехтин

5 зелени маслини, нарязани на ситно
2 ивици бекон, нарязани на ситно

Приготвяне:
Пресейте брашното в купа с маята и солта. Добавете ригана. Разбъркайте добре.
Направете в центъра кладенче и добавете зехтина и хладката вода.
Смесете съставките и замесете тесто.
Прехвърлете го върху набрашнена повърхност и месете около 10-15 минути, докато спре да лепне.
Добавете маслините и бекона и месете още около 5 минути, хубаво да се омешат.
Прехвърлете тестото в намазана със зехтин купа, покрийте с фолио за свежо съхранение и оставете да втаса 1 час, докато удвои обема си.
Разделете го на равни топки и ги разточете в елипсовидна форма.
Направете прорези, така, че да имитират листо.
Поставете готовите”листа” в намаслена тава и ги оставете да починат за 15 минути.
Намажете ги леко със зехтин.
Изпечете ги в предварително загрята на 220 градуса фурна за 15-20 минути до зачервяване.





*На много места срещнах вариант на тази питка с прясна мая за хляб. Предполагам, че също става. Освен това може да променяте вкуса, както пожелаете като променяте билките, които слагате или останалите овкусители: разноцветни маслини, сушени домати и т.н.

1 коментар:

  1. Този фугас отдавна стои в списъка за правене и си чака реда.:-))) Прекрасен ти се е получил, Candy! Представям си го, колко красив ще е със сушени доматки!
    Браво!!!
    Прегръдки и слънчев и усмихнат ден!:-))

    ОтговорИзтриване