сряда, 23 ноември 2011 г.

манатарки с масло


Манатарката безспорно е една от най-красивите и вкусни гъби! Приготвя се като всички останали гъби: супа, сосове, печени, панирани... В каквото и ястие да се включи - му придава невероятен вкус и аромат.
Най- вкусният вариант за мен обаче си остава класическия: на тиган с масло.



Продукти:
манатарки / свежи или замразени/
краве масло и олио -по равни количества/ пример: 50 гр краве масло, 50 мл олио
сол
черен пипер



Ако гъбите са замразени ги измийте с топла вода или ги потопете за кратко във вряща вода, за да може да ги режете.
Нарежете гъбите на филийки заедно с пънчетата или на дребно.
* Ако гъбите са много ги разделете на няколко порции при топлинната обработка, защото са много сочни и пускат доста течност, което би попречило на вкусното им готвене:).
В тиган сгорещете олиото и маслото.
Добавете гъбите и пържете до зачервяване, като ги разбърквате от време на време. Мазнината не трябва да е много, за да не станат тежки и блажни.
Като се зачервят добавете 1 ч.ч. гореща вода и сол и оставете да ври.
Като останат отново само на мазнина ги поръсете с черен пипер и сервирайте.

6 коментара:

  1. Ай, къде ги набра тези красавици, бре?!!!
    Великолепни са!!! Имам едно бурканче сушени манатарки, но още ме е страх да пристъпя към приготвянето им. Накрая ми се струва, че ще летят и те към кофата, но пусто не ми излиза от ума дали пък няма някой двойник сред тях - купени са, има етикет, че са проверени от експерт, но... пустото но :))

    Хубава вечер, гъбена принцесо! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Кенди, много точно си го казала - красиви, вкусни и ароматни гъби!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотно предложение и толкова апетитно ми се усмихват преди вечеря!!!!
    Сърдечни поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Ех , така ме радвате с тези коментари! Всички сте толкова мили!
    Инче, да ти кажа и аз така преди с едни китайски гъби голям страх беше, сушени, купени с етикет, ама ей, така брах страх:). Е изядохме половината, но после като постояха другите и хайде в кофата. Не знам дали правилно съм ги съхранявала.
    Общо взето най- безстрашно хапваме добрата стара печурка.
    Манатарките ги взех цели и замразени от Метро, та тях също без страх ги приготвих:).
    Но си признавам, че тази гъба ми е фаворит! Страхотен аромат! А и е толкова пленителна с тази форма.
    Инче, Дени, Дани - хубава вечер и на вас!

    ОтговорИзтриване
  5. Кенди,риба може да не ям,но манатарки винаги имам!
    Сушени,замразени или пресни,не оставам без тях!
    За разлика от Инчето,аз хич не им се чудя!
    Наш близък приятел ги бере в Родопите и ни праща!
    Аз също ги обожавам с масло и малко черен пипер!
    Твоите изглеждат прекрасно,толкова сочни и ароматни!
    Прегръдки и хубав утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Кате, сега си купих половин кило пресни манатарки и ще ги приготвя по твоята рецепта - ще докладвам после!
    М.

    ОтговорИзтриване