понеделник, 7 ноември 2011 г.

Котлети, гарнитура и студен чай с нар


Есента е удивително красив сезон, с експлодираща палитра от цветове. Интересно ми е как се съчетават: жълто, червено, оранжево...И като всеки сезон си има емблематични цветове и плодове. Една от радостите за трапезата на есенния сезон са наровете, а техните лечебни свойства са признати още в древни времена.
От дете се впечатлявах от нара, интересен#плод е, вътрешността му се състои от отделни частички, пълни със семенца, които са заобиколени от сок, приличат ми на малки скъпоценни камъни.



Нарът е важен символ на Еврейската нова година, смята се, че семената му на брой са 365 - колкото са дните в годината:).


За съжаление рядко присъстват на трапезите ни, заради сложния начин на хапване. Ще ви предложа вариант за лесно, вкусно и красиво консумиране на този вълшебен плод:


Свински котлети с нар и гарнитура от авокадо, картофи и нар

Продукти:
4 свински пържоли от котлет
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. черен пипер, смлян
2 с. л. студено пресован зехтин
2 моркова, обелени и нарязани на кубчета
стъбло целина, нарязано на кубчета
1 скилидка чесън, ситно нарязана
1 глава лук, нарязан на ситно
100 мл сок от нар
50 мл сухо червено вино
2 ч.ч. пилешки бульон
щипка розмарин
1 дафинов лист
1/3 ч.ч. семена от нар

Посолете месото и го поръсете с черен пипер, може да му сложете малко олио или зехтин. Загрейте тефлонов тиган на средно висока температура. Запечете месото от 3 до 4 минути на страна. Преместете готовите пържоли в тава.
Сложете в същия тиган олио или зехтин и задушете моркови, целина, чесън и лук, докато зеленчуците омекнат около 5 минути, поръсете леко със сол и черен пипер.
Добавете сок от нар, бульон и вино, и варете, докато по-голямата част от течността се изпари, около 2 минути. Разбърква се , добавят се, розмарин, дафинов лист, 1/2 ч. л. сол и 1/2 ч.л. пипер. Изсипете при месото. Течността трябва да достигне средата от двете страни на месото. Ако не достига, добавете малко вода.


Покрийте с фолио и печете около 1 час.
При сервиране поръсете със зърна от нар и гарнитура:

Гарнитура от авокадо, картофи и нар

Продукти:

2 сварени картофа
зърната от 1/2 нар
1/2 авокадо
1/2 глава лук

дресинг, приготвен от:
сок от 1/2 лимон
сок от  останалият 1/2 нар
30 мл зехтин
1/2 ч. л. мед
сол
 Всички продукти за дресинга се разбъркват добре.

Приготвяне:
Картофите и авокадото нарежете на кубчета, лука на кръгчета. Към тях добавете зърната от нар и добавете дресинга.

Студен чай с нар и портокал


Продукти:

1 нар
500 мл студен чай от портокал
сок от 1/2 лимон
2 с.л. захар
кръгчета от портокал за декорация


Приготвяне:
Семената от нара претрийте през цедка, за да извлечете сока.
Добавете към сока захарта и сложете на котлон да ври на нормален огън около 5 минути.
Добавете лимоновия сок и оставете още 2 минути на котлона.
Оставете сместа да се охлади.
Добавете към нея студения чай.
Налейте в чаши с лед, декорирайте с кръгчета портокал.

И на финал ще ви пожелая Добър апетит и консумирайте повече плодове и зеленчуци, за да сте здрави!:)

1 коментар:

  1. Страхотен пост: увлекателен, информативен, вкусен и изключително красив. Толкова интересни неща прочетох за обичан от мен плод (май само аз го обичам от домашните). Интересно ми беше за асоциацията, коята се прави с броя на семенцата му.:-)) Обичам съчетаването на вкуса на месо с плод, но като че ли досега съм се престрашавала да предложа на трапезата само месо със сини сливи.:-)) Като гледам и се облизвам при вида на твоите невероятни вкусотии, се замислям, че трябва да опитам да приготвя нещо и с нар.:-))
    Поздравления за рецептите и изключително красивите снимки!
    Прегръдки и чудесна нова седмица!:-))

    ОтговорИзтриване