вторник, 6 декември 2011 г.

Никулден


Източник на изображението: интернет


Днес отбелязваме християнският празник на св. Николай Чудотворец или Никулден.
Честит празник, с пожелания за много здраве, преди всичко!
Свети Николай Мирликийски е покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите.
В България празникът се отбелязва и като имен ден на хората, с производни или близки до името Николай.
Този празник се чества и в семействата, в които няма именник. В традицията е на празничната маса да се сервират рибни ястия, най-често – пълнен шаран с орехи. Обредните хлябове, популярни като: “николски кравай”, “боговица” и “богов хляб” трябва да са нечетен брой - най-малко 3 бр. Отгоре на погачата се прави украса: риба, кръст, образът на светеца, или кораб.
На масата се слагат варен боб, постни сарми, варено жито. Всичко, освен шарана, е постно, заради Коледните пости. Задължително е червеното вино, което може да се налее в котле, украсено със здравец и мушкато, вързани с червен конец. На рибата, на обредните хлябове и на котлето с виното се поставя свещ.

Рибник



Продукти за шаран с тегло около 1,200 кг:
Рецептата в снимки: рибник

продукти:
1 шаран -1,2 кг
олио за тавата
брашно за тавата
1 яйце за намазване

Изчистете шарана от люспите, хрилете, перките и вътрешностите.
Измийте и осолете рибата.

тесто:

400 гр брашно
200 гр маргарин
6 с.л. студена вода
щипка сол

Пресейте брашното със солта. Добавете маргарина и с ръце и ли вилица раздробете, за да се получат маслени трохи. Налейте водата и с ръце замесете тесто. Ако е необходимо добавете още малко вода. Трябва да получите еластично тесто.
Покрийте го с фолио и го оставете в хладилник за 30 минути.

плънка:

1 глава лук
1 морков
1/2 ч.ч. ориз
50 гр орехови ядки, счукани и леко запечени на тиган
олио - около 40 мл
2-3 с.л. домат от консерва или нарязан пресен домат
сол
чубрица
вегета
червен пипер

Лука и моркова нарежете на ситно и сложете в тиган с олиото да се запържат.
Добавете ориза и го оставете докато стане "стъклен, прозрачен".
Сложете червен пипер и махнете от огъня.
Добавете доматите и 1 1/2 ч.ч. гореща вода.
Оставете да ври на котлон, докато ориза поеме водата.
Добавете орехите, чубрицата и вегетата и оставете за кратко на котлона.

Приготвяне:

Напълнете корема на рибата с плънка и зашийте с обикновен конец.

Намажете тава с олио, поръсете с брашно и изтръскайте излишното количество брашно.
Разделете тестото на две части и ги разточете на кори около 5 мм.
Поръсете кората с брашно и я постелете в тавата.
Сложете шарана и върху него сложете втората кора.
Захванете краищата чрез притискане и отстранете излишното тесто.
Разточете го на тънка кора и от него изрежете малки кръгчета с помощта на пръстен или накрайник за шприц.
Намажете кората на шарана с разбито яйце и подредете кръгчетата като имитирате люспи.
Направете топче за око и фитилче за уста. Сложете и разделителна лентичка за главата.
Може със салфетка да изтриете брашното около шарана , за да не ви загаря при печене.
Сложете в предварително загрята на 190 градуса фурна и печете около 1 1/2 час. Ако започне да загаря, покрийте с фолио, но не плътно.
Намажете с останалото яйце и запечете.

Сервирайте, като нарежете на порции с част от кората.

Рибена чорба от шаран



Рибената чорба, която приготвих е без ориз, по този начин ни харесва повече.

Продукти:
глава, опашка и малко от месото на шаран, ако има хайвер също
2 картофа
1 голям морков
пащърнак 1/4 глава
целина 1/4 глава
черен пипер
сол
вегета
1 глава лук

Приготвяне:
Измийте добре рибените парчета и ги сложете в тенджера с вода да заври. Като заври изхвърлете водата.
Измийте отново внимателно рибата и налейте студена вода.
Оставете да се свари за около 20 минути.
Извадете месото и прецедете бульона. Върнете го на котлона и добавете нарязаните на дребно зеленчуци.
Внимателно отстранете костите и върнете месото в тенджерата.
Като се сварят зеленчуците посолете и подправете с вегета, черен пипер. Оставете още малко на котлона и сервирайте.

Никулденска содена питка



Рецептата е за типична содена питка, декорацията изцяло импровизирана от мен. Дозата е за 1 малка питка, така, че в зависимост колко ви е необходима, може да я удвоите.

продукти:

1/2 кг брашно
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1 яйце
125 гр кисело мляко
1/2 ч.л. захар
щипка сол
1 лъжица олио
1/2 ч.ч. хладка вода

1 жълтък за намазване

Приготвяне:
Пресейте брашното със содата.
Направете кладенче в средата и изсипете сместта от: разбитото яйце, киселото мляко, захарта и олиото.
Замесете тесто и постепенно добавяйте от водата.
Омесете добре тестото, трябва да е меко.
Заделете малка част за декорация.
Сложете голямото тесто в тавичка и покрийте с кърпа за 30 минути да се отпусне.

Намажете го с разбит жълтък и отгоре декорирайте с фигурки от тестото./ тях не ги мажете с жълтък, за да се открояват./ Посипете с маково семе или смеска за питки. 
Може да изработите фигурките по следния начин:
Разточете на тънка кора тесто и с формички за сладки или пластилин:), изрежете рибка.
С нож изрежете кръста и кораба.

Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути при мен или докато се зачерви. Може да проверите с клечка за зъби.

3 коментара:

  1. Eхеее, тук е голямо пиршество!!! :)
    Всичко ми харесва, но рибникът най-много - великолепен е!

    ОтговорИзтриване
  2. Кенди, няма почивка при теб! Изключително вкусни неща привличат вниманието от твоите страници! Поздрави и хубав празник!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви, Инче, Дени! Съвсем традиционни неща реших да направя, наистина станаха много вкусни и красиви.:).

    ОтговорИзтриване