вторник, 20 декември 2011 г.

Колачета


За днешния празник Игнажден, направих колачетата на Дианка, като от тях ще запазя за Бъдни вечер и за сурвачките на децата: http://trydiani.blogspot.com/2010/12/blog-post_19.html
Вчера, когато търсих рецепта за колачета открих много, но всъщност тестото е ясно, просто търсех оформянето. Открих ги в чудесния блог на Дианка и аз много и благодаря!


Продукти:
1 ч.ч. хладка вода
1 с.л. суха мая
1 ½ ч.л. захар

3 ч.ч.брашно

1 ч.л. сол
1 с.л. олио

7 с.л. смес от семена за пита



Приготвяне:
Поставете маята и захарта в купа и добавете полувината вода.
Оставете така 10 минути да шупне.
Прибавете останалата вода.
В купа пресейте брашното и към него добавете маята.
Замесете тесто.
Ще получите гладко и меко тесто.
Добавете солта и олиото и месете още 10 минути.
Оформете на топка и го оставете в намаслен съд , покрито с фолио да втаса за 1 час или да удвои обема си.




В сух тиган на котлон запечете за кратко семената. Оставете ги да изстинат.
Извадете и разточете тестото на кора с размери 25/35 см.
Поръсете с полувината семена.
Сгънете тестото на три: вдигнете едната страна и сгънете към центъра, отгоре покрийте с другата страна.
Разточете отново на кора с размер 25/25 см.
Леко навлажнете с вода.
Поръсете семената и оставете да втаса за 30 минути.
Нарежете на ленти, размер по ваш избор.



Оформете кравайчета, подкови, кукли.



Оставете отново да втасат, покрити с прозрачно фолио за 30 минути.
Изпечете ги в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 15 минути.


3 коментара:

  1. Срахотни,интересни и вкусни колачета,ще си взема едничко и аз,Канди!Честит празник,здраве и щастие на цялото семейство!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти, Еликсирче! Първо видях коментарите на Инчето, обаче по час ти си преди нея:)! Така, че си "Полазника" на блога!:) Благодаря ти! Здраве и късмет на теб и семейството ти!

    ОтговорИзтриване
  3. Вземам си едно колаче и се радвам на интересните форми,които си им придала.Хубава идея!
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване