понеделник, 5 декември 2011 г.

бейби октоподчета по гръцки


Рецептата от книжката Време за готвене на Влади Илиев:

Продукти:
3-4 октоподчета
100 мл зехтин
80 мл балсамов оцет
3-4 щипки риган
30 мл коняк
100 мл кока- кола
1 глава лук
маруля за украса
1 кубче зеленчуков бульон
стрък целина
връзка магданоз
1 морков
лимон
сол

Приготвяне:
В тенджера се налива 1 л вода и добавяме нарязания на едро лук, 1/2 чушка, дебела шайба лимон, колата, стрития бульон, 30 мл зехтин , нарязания на едро морков и 2-3 щипки сол.
След 15 мин добавете октоподите и варете още 20 мин.Когато са готови, извадете ги в цедка и за лейте със студена вода. Оставете да се отцедят.
В голям тиган сложете 50 мл зехтин, две цели скилидки чесън и октоподите.Налейте коняка и го запалете. Фламбирайте октоподите докато хванат коричка - 1-2 мин.
Сипете зехтина, балсамовия оцет, ригана, няколко капки мед, сока от 1/4 лимон и разбъркайте. Сложете октоподите в маринатата и оставете за малко.
В чиния поставете листата от марулята, върху тях октоподите, отгоре нарязания на шайби лук. Полейте със соса. Украсете с лук и маслини.

2 коментара:

  1. Станаха крехки, ама комбинацията балсамов оцет-лимон хич не ми допадна, подкисели ги доста, другия път директно без оцета.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Направо я бях забравила тази рецепта:). Да, с дресинга определено става малко киселко, може би всеки трябва да регулира количеството му според вкуса си. Вижте друг вариант за октопод ето тук, предполагам, че става и за бейби октоподи: http://mycandykitchen.blogspot.co.at/2012/05/blog-post_1091.html. За големият най-ми допада с предварително варене - крехък и вкусен. Благодаря Ви за коментара! Приятна вечер!

      Изтриване