Страници

Питка с паричка за Бъдни вечер


Традиционно за Бъдни вечер се замесва постна питка, в която се слага сребърна паричка. Вярва се, че на който се падне паричката, той ще е късметлия през цялата година.
Рецепта за Постна содена питка с паричка съм споделила тук, а тази е за питка, която не е постна, но тематично декорирана с мотиви за празника и е с късметче. Вариант е за хората, които не харесват содените питки, защото макар и традицията да повелява, много важно е на масата да се сервира храна, която се яде, а не се хвърля. Питката може да се направи от обикновено тесто с мая или друго. 
Моята баба месеше така: на масата изсипваше брашното или в една голяма тава и започваше да меси. Правеше невероятни пити. Като дете съм месила редом с нея...




Продукти:

500 гр брашно
1 пакетче / 7 гр суха мая
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
2 с.л. кисело мляко
1 голямо яйце
125 мл прясно мляко, приятно топло, не горещо

1 жълтък за намазване
поръска за пита
 

Приготвяне:
Брашното се пресява на плота. Добавя се маята и се разбърква.
Оформя се “кладенче” в средата и в него се изсипват прясното и киселото мляко, яйцето, солта и захарта.
Бърка се с лъжица, докато започне да се образува тесто.


Започва месенето.
Тестото си поема брашно, колкото е необходимо, но не се прекалява, трябва да остане меко.
Поставя се в намаслен съд и се покрива с прозрачно фолио, завива се с кърпа да втасва на топло за около 1 час или докато удвои обема си.
Изважда се, отделя се малко тесто за декорация, а в останалото се поставя предварително изварената паричка и тестото се премесва.

Поставя се в намаслена и набрашнена тава. Отново се покрива със стреч фолио и се оставя да втаса, до удвояване на обема.
Изрязват се елементи за декорацията: кръст, пилета, житни класове, слънце, елементи от дома и стопанството. Топчетата, които се поставят се наричат за кошара с агнета и овце и т.н.
Питката се намазва с разбит жълтък и се поръсва със сусам, мак.
Отгоре се подреждат елементите за декорация.


Питката се поставя да се пече в предварително загрята на 190 градуса фурна.
Ако започне да загаря отгоре, заради жълтъка – може да се покрие леко с парче алуминиево фолио.



Различни оформления на питката през годините:

Оформянето на питката от Бъдни вечер 2012:



Питката от Бъдни вечер 2013:

  







5 коментара:

  1. Кенди, страхотна питка!
    И паричката е много специална!
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  2. Хубава украса сте направила, само че това изобщо не е пита за Бъдни вечер, защото както знаем на трапезата на тази свята вечер трябва да има само постни ястия, а тази погача е направена с мляко и яйце, така че ако искате да спазвате традициите и религиозните канони (както е правилно, иначе защо изобщо правим масрафа) си правете содена питка или пита с квасец, защото маята също се прави от животински съставки и не трябва да се употребява за постен хляб. Съжалявам, ако коментарът ми ви се е сторил малко негативен, уверявам ви, че не е такъв. Просто споделям как е правилно да се отчита този свят празник и ще е от полза за вас и всички, които четат тази статия да знаят правилата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В коментара ви няма нищо негативно! Написала съм, че питката ни е с мая. Това е рецепта за питка с паричка, а не за постна питка. В рецептите за Бъдни вечер се срещат и двата варианта на питки, във всички книги, които имам с български традиции също. Не претендирам, че е постна, просто вкусът на тази питка ни харесва повече. Правила съм постна питка, но не ни допада на вкус особено. Смятам, че трябва да се приготвя храна, която ще се изяде, а не да се изхвърли, просто заради традицията. Не съм искала да обърквам никой с рецептата си и сега ще поправя това като добавя и рецепта за постна питка, за тези, които харесват такива. А колкото до традициите не мисля, че е възможно да се спазват на 100%, освен храната има и още много други, но когато имаме желание можем да се докоснем до тях! Благодаря ви, че оставихте коментар! Честита Коледа и весели празници!

      Изтриване
  3. Прекрасна рецепта, отивам да правя Питката с паричка от прясно мляко :)

    На този ден, се правят неща, които са вкусни и приятни за всички.
    Традициите са хубаво нещо, но те се спазват на 100 %, само ако вие сте постили през постните дни, а постите не означават само да се храните с растителни продукти, но и душата и сърцето ви да са чисти. Колко от Вас, спазват постите? Мога да кажа 1 % само, а какво е Бъдни вечер - празник, който сплотява семейството, а питката е за споделяне. Питката се декорира с голям, незатворен кръг, който е символ на къщата. Вътре в него се нареждат грозд и овчарска гега, изработени от тесто, символизиращи плодородие сред овцете, нивите и лозята. Малки топченца се слагат за членовете на семейството. Важно е да се направи кръг и Витлеемската звезда. Тя се изработва от два преплетени кръста, което образува звезда с осем лъча...
    В Перу хляб се прави от картофи, в Мексико - от царевица, в Етиопия - от специално жито, което расте само там. Най-вкусен е хлябът, зареден с любов, а това е майчиният!

    Традицията повелява да е от сода, но ако никой не я яде, защо да се хвърля тогава.
    А на магазините дали са содени питките? Не мисля!

    От Албена Василева :)
    Весели Празници :)

    Желая ви много любов, топли
    зимни нощи и весели празници!
    Онова, за което мечтаем, рядко
    е между коледните подаръци…
    Понякога то се оказва само на ръка
    разстояние от нас, но за да стигнем
    до него, трябва да направим поне
    една крачка…
    Да я направим!
    На Коледа стават чудеса…

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви за този коментар, изключително приятно ми е да науча повече за украсата на питката, не знаех за голяма част от написаното от вас. Благодаря ви за пожеланията, сърдечни пожелания от мен за вас и за Светли и весели празници, мир, топлина и доброта в домът ви!

      Изтриване