събота, 24 декември 2011 г.

питка с паричка за Бъдни вечер



Традиционно за Бъдни вечер се замесва постна питка, в която се слага сребърна паричка. Вярва се, че на който се падне паричката, той ще е късметлия през цялата година.

Нашата питка е с мая, но е декорирана с мотиви за празника и е с късметче:).
Моята баба месеше така: на масата изсипваше брашното или в една голяма тава и започваше да меси. Правеше невероятни пити. Като дете съм месила редом с нея!:)



Продукти:
500 гр брашно
1 пакетче / 7 гр суха мая Др. Йоткер
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
2 с.л. кисело мляко
1 голямо яйце
125 мл прясно мляко, приятно топло, не горещо

1 жълтък за намазване
поръска за пита



Пресейте брашното на плота. Добавете маята и разбъркайте.
Направете "кладенче" в средата и сложете там прясното и киселото мляко, яйцето, солта и захарта.
Започнете да бъркате с лъжица, докато започне да се образува тесто.
Започнете да месите.
Тестото си поема брашно, колкото е необходимо.
Трябва да се получи меко тесто.
Оставете го в намаслен съд и го покрийте с прозрачно фолио, завийте с кърпа да втасва на топло за около 1 час или докато удвои обема си.
Извадете го, сложете изварената предварително паричка и премесете.
Отделете малко тесто за декорация.


Сложете го в намаслена и набрашнена тава. Отново покрийте с фолио и оставете да втаса, отново до удвояване на обема.
Изрежете елементи за декорацията: кръст, пилета, житни класове, слънце, елементи от дома и стопанството. Топчетата, които се поставят се наричат за кошара с агнета и овце и т.н.
Намажете питката с разбит жълтък и поръсете със сусам, мак.
Отгоре подредете елементите за декорация.
Сложете питката да се пече в предварително загрята на 190 градуса фурна.
Ако започне да загаря отгоре, заради жълтъка - може да сложите парче алуминиево фолио.



Оформянето на питката от Бъдни вечер 2012:










Питката от Бъдни вечер 2013:






Содената ни питка с паричка от бъдни вечер 2014:




За тези, които искат да спазят традициите, предлагам рецепта за содена питка, която имам от Коледната книжка за традиционни ястия:

1 кг брашно
200 мл вода
1 ч.л. сол
1 щипка захар
1 ч.л. сода
малко оцет
олио

Водата, солта, захарта, оцета и олиото се разбъркват.
В купа пресейте брашното, направете кладенче и добавяйте от течната смес. Замесете меко тесто.
Измийте паричката, оваляйте я в брашно и я поставете в питката. Оформете.
Направете фигурки от същото тесто и украсете питката.
Изпечете я в предварително загрята фурна на 180 градуса.

А също и рецептата за Никулденската ни содена питка тук.
Още предложения за Бъдни вечер - тук, а постни рецепти - тук.

5 коментара:

  1. Кенди, страхотна питка!
    И паричката е много специална!
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  2. Хубава украса сте направила, само че това изобщо не е пита за Бъдни вечер, защото както знаем на трапезата на тази свята вечер трябва да има само постни ястия, а тази погача е направена с мляко и яйце, така че ако искате да спазвате традициите и религиозните канони (както е правилно, иначе защо изобщо правим масрафа) си правете содена питка или пита с квасец, защото маята също се прави от животински съставки и не трябва да се употребява за постен хляб. Съжалявам, ако коментарът ми ви се е сторил малко негативен, уверявам ви, че не е такъв. Просто споделям как е правилно да се отчита този свят празник и ще е от полза за вас и всички, които четат тази статия да знаят правилата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В коментара ви няма нищо негативно! Написала съм, че питката ни е с мая. Това е рецепта за питка с паричка, а не за постна питка. В рецептите за Бъдни вечер се срещат и двата варианта на питки, във всички книги, които имам с български традиции също. Не претендирам, че е постна, просто вкусът на тази питка ни харесва повече. Правила съм постна питка, но не ни допада на вкус особено. Смятам, че трябва да се приготвя храна, която ще се изяде, а не да се изхвърли, просто заради традицията. Не съм искала да обърквам никой с рецептата си и сега ще поправя това като добавя и рецепта за постна питка, за тези, които харесват такива. А колкото до традициите не мисля, че е възможно да се спазват на 100%, освен храната има и още много други, но когато имаме желание можем да се докоснем до тях! Благодаря ви, че оставихте коментар! Честита Коледа и весели празници!

      Изтриване
  3. Прекрасна рецепта, отивам да правя Питката с паричка от прясно мляко :)

    На този ден, се правят неща, които са вкусни и приятни за всички.
    Традициите са хубаво нещо, но те се спазват на 100 %, само ако вие сте постили през постните дни, а постите не означават само да се храните с растителни продукти, но и душата и сърцето ви да са чисти. Колко от Вас, спазват постите? Мога да кажа 1 % само, а какво е Бъдни вечер - празник, който сплотява семейството, а питката е за споделяне. Питката се декорира с голям, незатворен кръг, който е символ на къщата. Вътре в него се нареждат грозд и овчарска гега, изработени от тесто, символизиращи плодородие сред овцете, нивите и лозята. Малки топченца се слагат за членовете на семейството. Важно е да се направи кръг и Витлеемската звезда. Тя се изработва от два преплетени кръста, което образува звезда с осем лъча...
    В Перу хляб се прави от картофи, в Мексико - от царевица, в Етиопия - от специално жито, което расте само там. Най-вкусен е хлябът, зареден с любов, а това е майчиният!

    Традицията повелява да е от сода, но ако никой не я яде, защо да се хвърля тогава.
    А на магазините дали са содени питките? Не мисля!

    От Албена Василева :)
    Весели Празници :)

    Желая ви много любов, топли
    зимни нощи и весели празници!
    Онова, за което мечтаем, рядко
    е между коледните подаръци…
    Понякога то се оказва само на ръка
    разстояние от нас, но за да стигнем
    до него, трябва да направим поне
    една крачка…
    Да я направим!
    На Коледа стават чудеса…

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви за този коментар, изключително приятно ми е да науча повече за украсата на питката, не знаех за голяма част от написаното от вас. Благодаря ви за пожеланията, сърдечни пожелания от мен за вас и за Светли и весели празници, мир, топлина и доброта в домът ви!

      Изтриване