понеделник, 19 декември 2011 г.

Френски макарони candy-cane


Добро утро! Хубав понеделник и чудесна и сладка предКоледна седмица ви желая!
Открих прекрасни Коледни дрешки за френските макарони ето тук:
http://www.tarteletteblog.com/2009/12/recipe-candy-cane-macarons-eggnog.html

Направих ги със сместа, която стандартно използвам за макарони, цвета ми е розов, а крема е по рецептата от линка.





Продукти за 10 бр. / 20 черупки/:

110 гр пудра захар
60 гр бадемово брашно/ получено от смлени белени бадеми/
60 гр остаряли белтъци / получават се като се отделят от яйцата и се затворят в съд плътно. Оставят се в хладилник за 24 часа. Изкарват се на стайна температура и престояват 2-3 часа.
40 гр захар кристал
ягодова есенция няколко капки
сладкарска боя



Приготвяне:
Пресейте няколко пъти пудрата захар с бадемовото брашно, аз пресявам през по - едра цедка.
В друга суха купа започнете да разбивате белтъците първо на по-слаба степен, след това на силна.
Трябва да се получат връхчета, нещо като пяна. Добавете захарта кристал и разбийте още малко, до получаването на сняг, но не прекалявайте.



Вземете част от сухата смес и добавете към белтъците. Разбърквайте със шпатула, като използвате метода: загребване - обръщане - загребване. Така на няколко етапа добавяйте от сместа.
Добавете есенцията и боята и внимателно разбъркайте по същия начин.
Вземете шприц със пош. Напълнете го със сместа и върху хартия за печене шприцвайте кръгчета с диаметър около 3 см. Може да ги начертаете леко с молив предварително, чертайте от обратната страна на хартията, за да не се отбележат после на макароните.
Потупайте тавата отдолу, за да изкарате въздуха.
Оставете ги така да преседят на стайна температура около 40- 50 минути. Като пипнете отгоре да са хванали нещо като тънка коричка.
Загрейте фурната на 150 градуса и сложете макароните вътре да се пекат/ сушат/ за 12 минути.
Извадете и оставете да изстинат върху хартията.
Отстранете ги внимателно.



Докато макароните изстиват направете крема:

100 гр захар
2 белтъка от големи яйца, на стайна температура
180 гр краве масло, на стайна температура
1/4 ч.л. канела
няколко прашинки индийско орехче

1-2 счукани бонбонени бастунчета


Сложете белтъците и захарта в купа на водна баня, но съда в който са не трябва да докосва водата.
Разбърквайте ги с телена бъркалка така около 3 минути докато захарта се разтопи. Прехвърлете сместа в друга купа и разбийте на средна скорост с миксер около 5 минути. Добавете маслото лъжица по лъжица, като добавяте всяка следваща след като предишната се е усвоила напълно. Поставете ароматите и разбийте добре.
Залепете две по две макаронените черупки и ги овъргаляйте в натрошените бастунчета.






12 коментара:

  1. Ах, каква красота !!!Невероятно красиви и професионално направени снимки.За макаронките както винаги-страхотна идея и страхотно изпълнение мила Candy. Ще си взема няколко за кафето и един приятел :)

    ОтговорИзтриване
  2. Много са красиви!Едни такива приказно красиви, като от приказка за принцеси и тяхното парти!Браво!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Candy аххх че красиви сладки си спретналаааа..
    Много хубав цвят си им докарала и снимките също са ти прекрасни.
    Прегръдки и хубам ден.

    ОтговорИзтриване
  4. Вълшебно красиви са, Бонбонче! Хем празнични, хем красиви! Даже много красиви!!!
    Понеже утрото мина, ти желая добър ден :)

    ОтговорИзтриване
  5. Канди,направо си омагьосана с макароните,и ще заразиш и нас с тази магия,много са красиви и този път!
    Сетих се да питам печенето със или без вентилатор е?

    Пожелавам весела Коледа,мила!

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте и благодаря на всички за красивите думи:)! Руми, миличка, благодаря , че се отби, знам , че ти е натоварено:)!Бети - очарователни думи, като знам при теб каква приказка е! Зиче, благодаря, прегръдки и от мен! Инче, не мога да им облека твоите полички, но щом ти харесват, значи съм ги "докарала", хубава вечер от мен! Еликсирче, всеки път си казвам, че ще правя други сладкиши, но все отнякъде попадна на нещо изкушаващо, брей тези макарони голямо разнообразие имат:) Пека ги с вентилатор. Никога не съм пекла без. Весела предпразнична седмица и много усмивки на всички!!!

    ОтговорИзтриване
  7. Браво, Кенди, чудни са! И поличките са перфектни!
    Много нежен цвят си избрала, а с парченцата candy cane - красота! Tartelette ми е един от любимите блогове - пълен с хиляди интересни идеи за всякакви вкусотии!
    Поздрави и хубави коледни дни!

    ОтговорИзтриване
  8. Егати готината идея и красивите макарони!

    Много са сладки:-)

    ОтговорИзтриване
  9. Ееее... Тези макарони изглеждат фантастично:)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Дени, благодаря! Мисля следващия път да пробвам твоите, много ми харесаха, а и поличките им ме грабнаха, такива едни гиздавки:). Мъхче, Дреам, благодаря ви! Хубава сряда и много празнично настроение!:)

    ОтговорИзтриване
  11. макароните наистина са страхотни.дано и аз някой ен се наканя да ги направя,вече ги гледам в няколко блога.
    искам да те попитам понеже не знам какво представлява като консинстенция бадемовото брашно има ли разлика при проготвянето на макароните между купешкото и това ако си направя аз бадемово брашно(ситно смлени на прах бадеми)?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз не съм купувала досега бадемово брашно, просто не съм виждала в магазините. Купувам филирани бадеми или натрошени белени бадеми сурови. Смилам ги в блендер и ги пресявам през цедка, защото през сито минават много трудно. Дени беше пуснала подробно обяснение тук: http://dropsofsweetness.blogspot.com/2011/12/blog-post_17.html, погледни го, мисля, че ще ти е полезно щом за първи път ще правиш. Не ги мисли толкова, при всички случаи ще стават за хапване:). Благодаря, че остави коментар:)

      Изтриване