събота, 10 декември 2011 г.

Меню "бохча"


Започнах с пилешките торбички, присетихме за палачинките и решихме да дооформим менюто с още нещо в този стил, имах кори, от които правих баничките- бонбони и реших да ги направя като бохчи. Така се оформи доста интересно меню, което може да присъства на специален празник, или просто ако искате да разнообразите стандартното меню.

Банички "бохчи"


Идеята за баничките ми дойде съвсем спонтанно. Честно казано не съм срещала досега това оформяне, далеч съм от мисълта, че никой не го е правил досега.

Продукти:
кори за баница от типа"дърпани на сач" - по-плътни са
сирене 200 гр
яйца - 2 бр.
маргарин

Приготвяне:
Направете плънката от яйцата и сиренето, разбъркани с вилица.
Изрежете кръгове от корите за баница, използвайте налични чинии, примерно:). Не се старайте да са правилни, все пак ще се оформят на торбичка и това не е от значение.
Намажете кръга с маргарин. Сложете в средата плънка и вдигнете краищата нагоре. Притиснете, така, че да се оформи "бохча". Аз не съм ги завързвала и така се изпекоха без проблем, ако се притеснявате, леко може да привържете с конец.
Намажете с маргарин бохчата и отгоре също!.
Изрежете си от алуминиево фолио малки парчета, достатъчни да покрият горната част на всяка торбичка. Необходимо е да сложите тези "калпачета", за да не ви изгорят отгоре.
Сложете готовите торбички във тава, застлана с хартия за печене и ги печете в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Извадете и декорирайте с панделки.

пилешки "бохчи" с палачинка

Едно чудесно, вкусно и интересно предложение за празници или пък за по-специални вечери...
Бохчите от палачинки са вече доста популярни и въпреки това все още са много актуални, те са и десерта от днешното ни интересно меню. Тези торбички обаче са от пилешко филе и палачинки. Идеята открих тук: http://ququs.net/content/meshochki-iz-kuricy-s-syurprizom


Продукти:
2 бр. пилешко филе, бяло месо
4 бр. гъби печурки
4 бр. топени сиренца Жоси

за палачинките:
300 мл прясно мляко
1 яйце
1 ч.л. захар
1/2 ч.л. сол
100 гр брашно

допълнително:
сол
олио
майонеза
черен пипер

Нарежете всяко филе на две части, както прецените напречно или надлъжно. Целта е да получите 4 пържоли. Начукайте ги през фолио. За да се уголемят.
Сложете гъбите във подсолена вода и ги оставете да се сварят за около 15 минути.
Извадете ги и ги отцедете.
Напълнете всяка гъбка с парченца топено сирене.

Направете тестото за палачинките като разбиете всички продукти за него.
Изпечете палачинки.
Сложете една пържола, посолете и поръсете с черен пипер и върху нея намажете майонеза.
Сложете палачинка.
Ако е необходимо изрежете като кръг месото и палачинката.
Сложете в центъра пълнената гъба и прихванете краищата в средата, като торбичка, бохча.
Вържете с конец.
Сложете ги в тавичка с хартия за печене и ги изпечете на 200 градуса за 15 минути, ако започне да ви загаря палачинката, може да покриете с фолио.
Извадете и сервирайте, може декоративно да завържете лук, цветни панделки...

палачинки"бохчи"

В една стара рецепта са записани " Празнични палачинки" и се завързват със червена панделка.
Много популярни и много ефектни за празниците. Като предястие със солена плънка или като десерт със сладко. Аз ги поднесох със сладко от кестени, тъй като останалите ни торбички бяха солени:).

Може да използвате вашето любимо тесто за палачинки, да си купите готови палачинки, ако нямате време или да си ги направите сами по рецептата от моята готварска тетрадка.

Продукти:
4 яйца
7 с.л. захар
2-3 ч.ч. брашно
1/2 л прясно мляко

Приготвяне:
Разбийте яйцата със захарта.
Добавете брашното и 1/2 л прясно мляко.
Разбийте добре с миксер, трябва да е с гъстотата на боза.
Умишлено не давам точно количество на брашното, вие ще прецените, ако трябва, разредете с мляко.
Загрейте тефлонов тиган за палачинки, сложете няколко капки олио и разнесете със салфетка.
Изсипете 1 черпак от сместа и с движения на тигана я разнесете по цялото дъно. Изпечете я от двете страни, като обръщате с помощта на лопатка.

В центъра на всяка палачинка поставете желаната плънка / сирене, кашкавал, шунка или сладко, шоколад.../. Вдигнете краищата и завържете с панделка, да се образува бохча.

1 коментар:

  1. Здравейте, баничките "бохчи" много ми харесаха и реших да ги направя и аз, но моля Ви да ми кажете точно какви кори сте ползвали и колко време печете баничките? Благодаря.

    ОтговорИзтриване