петък, 16 декември 2011 г.

Меню - Коледни пънчета


Тъй като публикувах вече три рецепти в този стил, реших да ги събера в Коледно меню.

Предястие Коледна приказка
http://mycandykitchen.blogspot.com/2011/12/christmas-tale-appetizer.html


Продукти:

за Коледното пънче:
1 бр правоъгълна палачинка, изпечена на фурна
плънка:
извара Жоси
майонеза
заквасена сметана
червен пипер

печени чушки
шунка

Смесете продуктите за плънката, като чушките и шунката се нарежете на ситно.
Намажете палачинката с плънката и я навийте на руло. Изрежете по диагонал в двата края и тези малки части залепете към основната част.
Отгоре намажете със смес от аерирана крема Жоси и пастет.
Набраздете с вилица, за да имитирате кора на дърво.

за Снежко:
бейби моцарела Жоси
маслина
печена чушка

за Къщичката
пушено биволско сирене Жоси
покрив - пушен кашкавал Жоси

за шейната
пушен кашкавал Жоси

за елхата:
краставица
кашкавал

за гъбката:
бейби моцарела
червена чушка

за подаръка:
кашкавал
печена чушка

За пингвинчетата:
маслини черни без костилка
моцарела
морков

Поставете пънчето в плато. Декорирайте с останалите елементи.

Основно: Коледно пънче с руло от кайма
http://mycandykitchen.blogspot.com/2011/12/christmas-log-of-minced-meat.html


Продукти за рулото:
500 гр кайма смес
черен пипер
2 филии стар хляб, накиснати във вода и отцедени
1 яйце
1 глава лук, нарязан на ситно
сол

за поръсване:
кашкавал Жоси

плънка:
1 яйце, сварено
2 кисели краставички
1/2 ч.ч. зрънца грах от консерва

2 с.л.олио

за декорация:
яйца - сварени
домат
бейби царевички
краставица
маслини

Хляба се раздробява на трохи, продуктите за рулото се омесват много добре.
Разстилат се като правоъгълник върху прозрачно домакинско фолио или силиконова подложка. Дебелината на пласта с кайма да е около 1 см.
В средата се поставя плънка от ситно нарязаните продукти.
С помощта на фолиото се повдига единия край и се захлупва горе-долу до средата. След това другия край похлупва рулото.
Прехвърля се в тава, намазана с олио и около 50 -100 мл вода.
Отгоре се намазва с 2 с.л. врящо олио. / може да го загреете в микровълнова.
Пече се във фурна на 180 градуса до готовност.
Изважда се, отгоре се настъргва кашкавал Жоси и се запича.
От единия край се изрязва парче под наклон, което се поставя странично към голямото руло.
Декорира се с гъби от яйца и домати, желъди от маслини, елхички от краставица, пънчета от бейби царевички.

Десерт: Коледно пънче "Бъдник"
http://mycandykitchen.blogspot.com/2011/12/christmas-log.html

Продукти:
2 големи рула / използвам на 7 дейс, 1 с шоколад и 1 с плодове/
сметана или крем за слепване / може да използвате и течен шоколад /

1 кутия течен шоколад 200 гр / използвах Финети дуо, бял и кафяв/
1 голям черен шоколад
марципан или захарно тесто за фигурките
пудра захар
Приготвяне:
Изрежете под диагонал от едното руло 2 парчета с различна големина.
Поставете цялото руло в чиния.
Отгоре залепете едното парче, а другото отстрани.
Намажете с течен шоколад и с помощта на вилица набраздете, като имитирате кора на дърво.
Може да декорирате само с плодове- червен касис, боровинки, листа мента.
Поръсете с пудра захар.
Направете фигурки от марципан или захарно тесто:
снежен човек, желъдчета / на едното желъдче основата е от сушена смокиня/.
Направете от разтопен шоколад на водна баня стълбички, оградки, елхички.
След като шоколада е разтопен с лъжичка изсипвайте върху хартия за печене по малко и разнасяйте с вилица или клечка за зъби. Оставете в хладилник да стегне.

Декорирайте рулото с фигурките. Съхранявайте в хладилник.

Весела Коледа!

2 коментара:

  1. Candy, невероятно муню ,страхотни снимки и страхотно поднесено.
    БРАВО МИЛИЧКА!
    Прегръщам те и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Зиче! Хубави почивни дни и на теб!:)

    ОтговорИзтриване