четвъртък, 8 декември 2011 г.

Круша Belle-Hélène / Poire " Belle-Hélène"


Превъзходен десерт, невероятен вкус! Гурме рецепта, от световноизвестната френската кухня.
Разгледах достатъчно рецепти, включително и видео, за да се уверя, че продуктите и метода на поднасяне са едни и същи. Автор не посочвам, тъй като не съм възпроизвела конкретна рецепта. Основните съставки на десерта са: круши, сметана, шоколад, сладолед. Поднасянето също е по определен начин: топка сладолед, круша, полята с разтопен шоколад и сметана.




Продукти:
4 бр. узрели круши / аз използвах"круши Италия"/

200 гр захар
1000 мл вода
пръчка канела
ванилия

2 големи черни шоколада / 200 гр./

100 мл сметана сладкарска, разбита
ванилов сладолед
филирани бадеми



Приготвяне:
Обелете крушите с нож или белачка за картофи. Оставете дръжките.
Сложете в съд на котлон водата и захарта да се разтопи.
Като заври пуснете внимателно крушите и канелата.
Намалете котлона да не ври силно.
Оставете крушите да се пошират. Т.е. за около 30 минути да омекнат. Добавете ванилията и оставете още 3-4 минутки.
Оставете крушите да изстинат в сиропа.
Разтопете шоколада на водна баня или в микровълнова.



Сервиране:
В голяма чиния сложете топка сладолед.
Сложете крушата върху или до сладоледа.
Полейте крушата с шоколад.
Поръсете с филирани бадеми.
Декорирайте със сметана.
Друг вариант е да разрежете крушите на полувина и да ги нарежете на филийки като не стигате до опашката, за да ги разтворите като ветрило.




10 коментара:

  1. Канди,каква е тази красота?Круша и щоколад-прекрасно съчетание...и какви хубави снимки си направила-поздравления!
    При нас вали сняг и е много красиво-поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Да в София има сняг, приказка!!! Живе, благодаря! Доста мрачно е и от няколко дни снимането ми е затруднено:):):), но все пак успях да предложа прилични фотоси. А комбинацията круша и шоколад се оказа великолепна, не вярвах... Поздрави и от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. It is just gorgeous! Delicious looking! I have a sweet tooth so I am following you immediately. I love the Russian language, I studied it in university. I'm following you from Rome, Italy but I'm Sicilian.

    ОтговорИзтриване
  4. Лелее,какви са тези красоти,какъв е този невероятен вкус!
    Висш пилотаж:)))
    Прегръдки, бонбонке:)))

    ОтговорИзтриване
  5. Thank you, dear Francesca! Your blog is also great and I will follow it!

    ОтговорИзтриване
  6. Невероятно изтънчен десерт! Представям си колко е вкусен! И снимките са ....наистина прекрасни!

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте, Кате, Албена! Благодаря за коментарите и милите думи!

    ОтговорИзтриване
  8. Истинска разкошотия!
    Блажен десерт!Не изисква особени приготовления/което винаги приветствам/,но пък е невероятно вкусен!Ще направя обезателно,благодаря!
    Снимките са великолепни,Канди!

    ОтговорИзтриване
  9. Наистина, Еликсирче, съотношението време, начин и резултат е просто учудващо!

    ОтговорИзтриване
  10. Кенди,....пак ти дойдох на гости в тази публикация, .....защото това беше изкушение, ....от което бях толкова впечатлена! Не мога да забравя....предпоследната ти снимка- с нарязаната круша, и.....финните линийки шоколад отгоре... Идвам тук понякога, ...за да си хапна от тях! Обожавам круши- това са любимите ми плодове! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване