събота, 31 декември 2011 г.

свински котлет с гъбен сос


Тази рецепта е класика в жанра по това време на годината. И все пак няма да си лиша блога от нея, защото е невероятно вкусна. Едно време това беше най- готиния специалитет по ресторантите:).

Продукти:
4 бр. свински котлета с кокал
лимонов сок, прясно изцеден
черен пипер
сол
брашно, за овалване
олио за пържене

сос:
няколко пресни гъби / аз използвах манатарки, но вие може да използвате каквито имате /
2 с.л. брашно
2 с.л. олио или краве масло
сол и черен пипер

Приготвяне:
Начукайте леко пържолите с чукче през прозрачно фолио. Напръскайте ги с капки лимонов сок. Овкусете ги със сол и черен пипер.
Потопете ги в брашното от всички страни.
Изпържете ги в загрята мазнина и от двете страни до зачервяване.
Извадете ги върху кухненска хартия да се отцедят.
Пригответе соса:
Нарежете гъбите на филийки и ги запържете в същата мазнина, в която сте пържили месото.
Добавете брашното и налейте бульон или вода до получаване на малко по-рядка смес от желаната гъстота. Оставете на котлона да ври, докато получите желания сос.
Добавете сол и черен пипер.
Сервирайте котлета, полят със сос и гарнирайте със зеленчуци.

3 коментара:

  1. Класиката си е класика Канди!
    Толкова е вкусно и апетитно.
    Весела Нова Година бъдете щастливи!

    ОтговорИзтриване
  2. Между подготовката малко ще отморя при всички вас и ще се насладя на пържолките. Моите чакат ред и след малко ще са във фурната. Все още умувам как да ги приготвя.
    Твоите са страхотни и винаги са много вкусни!
    Весело посрещане на Новата Година!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря, че наминахте на празника! Честита Нова година и нека да е много успешна, ползотворна и щастлива!

    ОтговорИзтриване