понеделник, 31 октомври 2011 г.

Награда за приятели

След топлото и приятелско отношение на Мони и Живка, след приетата покана и блестящо гостуване от Руми, реших , че е време да подаря и първата си награда за най-прекрасното на света - приятелството! Сигурна съм, че ще срещна още много приятели в блогосферата :), ще съм щастлива да предам тази награда на още много чудесни хора...Искрено се надявам да срещна още много прекрасни личности! Благодаря ви! Всеки, който ще получи тази награда е прекрасен човек, мой приятел, макар и виртуално:) и личност, на която искрено се възхищавам!


1. Руми //http://rumicka.blogspot.com
2. Мони  //http://magiasmoni.blogspot.com
3. Живка //http://receptitenazoii.blogspot.com
4. Инчето //http://fedorcka.blogspot.com
5. Нинчето //http://ninfil.blogspot.com
6. Зори /http://zornitsapizza.blogspot.com/
7. mihaylova90
8. http://angellovescooking.blogspot.com
9. Габи: http://gaby-kitchen-adventures.blogspot.com/
10. Дани: http://beautiful-danito.blogspot.com/
11. Дени: http://dropsofsweetness.blogspot.com/
12. Катерина: http://katterinar.blogspot.com/

13. Вили Конова:  http://vili-konova.blogspot.com/
14. Марияна: http://hapkata.blogspot.com/
15. dreamer: http://srychkod.blogspot.com/
16 Edi Lina: http://edilina.blogspot.com/
17. Iden http://iden-orbita.blogspot.com/
18. Елена http://kulinarnistrasti.blogspot.com/
19. Веси : http://sladkoisoleno.blogspot.com/
20. DSDIVA: http://ivangelina.blogspot.com/
21. Funky_F
22. Zi4e http://zi4e57.blogspot.com/
23. Francesca http://saucysiciliana.blogspot.com/
24.
25. Пеп4о: http://pep-4o.blogspot.com/
26. Еликсир: http://kulinarenelixir.blogspot.com
27. Виктория
28. Ivana  http://buonafurcettaivana.blogspot.com/
29. mer4ii
30. Kokona http://vkusenden.blogspot.com/
31. Jacamaca http://jaca57.blogspot.com/
32. http://hranatazadushata.blogspot.com/
33. Мира http://qni.blogspot.com/
34. mariq2002
35. Надя http://sweetsalty-nadia.blogspot.com/
36. Мъх http://gorskimah.blogspot.com/
37. Диана  http://idapohapnem.blogspot.com/
38. Мария: http://faitmaison-maria.blogspot.com/
39. Albena Weibel http://promenadeinmykitchen.blogspot.com/ 

40. traiana  http://traianaskitchen.blogspot.com/
41. dqvolski ochi
42. Яна http://yanagotvi.blogspot.com
43. Диди http://didised.wordpress.com/
44. Хриси http://httpwwwalbumbgviararadiupload.blogspot.com/
45. семейство Югови  http://svetla-rosen.blogspot.com/
46.
47. Ивелина Тилева
48. ellyganova   http://ellyganova.blogspot.com/
49.  Sweet Kingdom http://mka900.blogspot.com/
50. Мария :   http://kitchen-miriams28.blogspot.com/
51. Бубу/Ради:  http://bybyskingdom.blogspot.com/ 

52. Eleonora Kamanarova
53. Елена:  http://modernimaiki.blogspot.com/
54. Rosita Vargas http://amipintacocino.blogspot.com/
55. Рони: http://thegingercookies.blogspot.com/
56.ruma  http://www015uppso-netnejpcalligraphy.blogspot.com/
57.Дианка   http://trydiani.blogspot.com/
58. Буба   http://thesugarcoatednothings.blogspot.com/
59. Dewi  http://elrasbaking.blogspot.com/
60. SONYA SHATEVA  http://mysweethobby.blogspot.com/
61. Petya Hristova
62. Ивелина Тилева
63.
64. Таня  http://know-how-to-cook.blogspot.com/
65. Емилия Таракчиева  http://tarakchieva.blogspot.com/
66. Ева Тонева:  http://evatoneva.com/index.php
67.Маги:   http://magi-bg.blogspot.com/
68. Лулу:  http://luluto.blogspot.com/
69.  Павлинка: http://casaperfetta.blogspot.com/
70. Мария  http://www.mycookingbookblog.com/
71. Петя  http://www.buonomamma.com/
72. Вени  http://mcneall.blogspot.com/
73. Валентина:  http://vale-cooking-and-fun.blogspot.com/
74. julliane_ford
75. Светлана:  http://margatyna.blogspot.com/
76. felicity;  http://felicity3.blogspot.com/
77.  http://marmottesetchocolat.blogspot.com
78. Вили:  http://vilini-craft.blogspot.com/
79. Mariya Velichkova
80. Ева  http://simplethingspossiblymore.blogspot.com/
81. miryana
82. Ива:  http://ivetfantasy.blogspot.com/
83. Албена Василева
84. Атанаска Тодорова
85. Йорданка Иванова
86. einjal
87. Ками   http://kameliaveselinova.blogspot.com/
88.  http://gogolina-gogolina.blogspot.com
89. Мартин Петров:  http://martinpetrov555.blogspot.com
90. Милена  http://vkusnouhanie.blogspot.com/
91. Еос  http://zoraeos.blogspot.com/
92. krasi_mm
93. Emilia Georgieva
94. Misha http://misha-aromatickitchen.blogspot.com/
95. Rumi Rizova
96. VA 55
97. Murchi M.
98. Мария:http://colourmagicp.blogspot.com/
99. Нели:http://lubimiisladkimomenti.blogspot.com/
100. Петя Горанова: http://pastata.blogspot.com/
101. Мария: http://www.lamartinia.com/
102. Малина:  http://malinini.blogspot.com/
103.  http://evgeniatodorova.blogspot.com/2010/11/blog-post_15.html
104. http://www.sayanmk.info/
105. Калина  http://syvetnik.blogspot.com/
106. uzasko
107. Янина:  http://weasell.wordpress.com/
108. Ива:http://ivata.blogspot.com/
109. Juliana Haralambieva
110. Елка Грозева - http://elija-cooking.blogspot.com
111. Vesselinkata http://thejewelryland.blogspot.it/
112. Goran: http://goran.blog.bg/
113. Емо Атанасов: http://emoatanasov.blogspot.com/
114. Martina: http://martinaskochkueche.blogspot.com
115. Marta: http://dora-marta.blogspot.com/
116. http://magiadaines.blogspot.com/
117. Тони: http://smenvkuhniata.blogspot.com/
118. Нас: http://nas-naseto.blogspot.com/
119. oksanazdriluk
120. Сиана Георгиева
121. Lucienne http://ironicsweet.blogspot.com/
122. Лети: http://lety-culinaryadventure.blogspot.com/
123. http://byalaroza.blogspot.com/
124. http://hiperica.blogspot.com/
125. http://pudrasekerim.blogspot.com/
126. http://festigan.blogspot.com/
127. Мария http://passionscooking.blogspot.com/
128. Venito http://venito0o0o.blogspot.com/
129. Jannie
130. Ivanka Dimitrova
131. Краси http://delizio-delizio.blogspot.com/
132. Таня http://tania-goleva.blogspot.com/
133. http://sebebim78.blogspot.com/
134. http://fashionmemos.blogspot.com/
135. Нанита: http://nanita-nordina.blogspot.com
136. Гена Петрова
137. Алекс - http://alekscho.blogspot.com/
138. Илиана - http://ilrai.blogspot.com/
139. Ирма
140. Александра Борисова
141. Снежанка - http://elti-spodeleno.blogspot.com/
142. Tilia http://da-gotvim-s-tillia.blogspot.com/
143. http://sifaliyemektarifleri.blogspot.com/
144. Serena http://pasticciareinallegria.blogspot.com/
145. http://decolherpracolher.blogspot.com/
146. http://thegingerylemon.blogspot.com/
147. Дани: http://www.colourfulplaces.blogspot.com/
148. Вили: http://merudia.bg
149. dasiia petkova
150. Delicias Baruz
151. Tanja http://tanjascookingcorner.blogspot.com/
152. Ели: http://ofisa-na-elidrag.blogspot.com/
153. Рони: http://www.sharenasol.com
154. http://decolherpracolher.blogspot.com/
155. Пламена http://ittasteslikeheaven.blogspot.com
156. Мария: http://mishelsbakery.blogspot.com
157. Zhana: http://zhanaskitchen.blogspot.com/
158. Axioma: http://depositfeelings-axioma.blogspot.com/
159. rum4eto
160. vassim84
161. Пламена Радева
162. Мария Керчева http://www.mishelsbakery.blogspot.com/
163. Daanih Malvas
164. Veselina
165. http://1vo2ro3to.blogspot.com
166. Иглика ; http://imishkova.blogspot.com/
167. Temenuzhka Petrova
168. Nadia Topalova
169. Марина и Георги:http://magecreations.blogspot.com/
170. anneanneninemekleri: http://anneanneninemekleri.blogspot.com/
171.cicileydi: http://www.cicileydi.com/
172. Grażyna: http://slodkoiwytrawnie.blogspot.com/
173. Стефка: http://streakytulipa.blogspot.com/
174. Гергана Лазарова: http://mousseofcoloursanddreams.blogspot.com
175. Зани: http://zozinka.blogspot.com/
176. Наталия:http://undermushroom9.blogspot.com/
177. Валентина Петрова
178. http://natalibakingblog.blogspot.com/
179. Веска Игнатова
180. Гери, Генка Маринска http://lecker-mit-gerim.blogspot.com
181. elislance
182. Александрина:http://favoledicioccolato.blogspot.com/
183. Танчето: http://tatianaskitchen.blogspot.com/

184: Мари: http://my-sweetsweethome.blogspot.com
185. http://cookingtiki.com/bg/
186. http://manistaifondan.blogspot.com/
187. http://annaramirres.blogspot.com/
188. Maria Velinova
189. Rosi: http://rosiyordanova.blogspot.com/
190. Margi: http://maggiagiya.blogspot.com/
191. Vilini: http://handmadethings-vilini.blogspot.com/
192. Данито http://gu6terova.blogspot.com/
193. Мариана: http://mysweetcookingjourney.blogspot.com/
194. http://creaymme.blogspot.com/ Прочетете Цялата Статия...

Jack-o-Lantern


Ето го и нашия фенер!!! Стана убийствен!:)В последствие в публикацията ще покажа и останалите фенери, тъй като днес сме на Страховит купон:). Знам, че този празник не е български, но пък е много интересен с всичките тези лакомства и декорации, а за децата е необходим единствено повод за забавление, останалото е от тях.





Ето и фенерите на децата:










Прочетете Цялата Статия...

неделя, 30 октомври 2011 г.

Хелоуински сладки


И така, дойде ред и на призрачните сладки:). Не знам сладките за Хелоуин дали е редно да са меденки, но това са единствените сладки, които обожаваме и върху които може да се постави захарно тесто. Харесваме много сладки, но те не са подходящи за такава декорация. Та тези меденки не са просто меденки, а меденките на Йоли,/http://yoli-www.blogspot.com/2008/09/blog-post_1362.html./ които открих преди доста време и ги приготвям за абсолютно всеки празник. Сега към продуктите:

125 гр мед
65 гр кафява захар
1 яйце
1 с.л. ром
50 гр меко масло
250 гр бяло брашно
щипка сол
1/2 пак.бакпулвер
1/2 к.л. сода за хляб
подправки общо 1 ч.л.: индийско орехче,джинджифил на прах, канела

В тенджерка на котлон се загряват меда и захарта съвсем слабо. Изсипват се в купа и към тях се добавят маслото, яйцето и рома. Разбива се добре с миксер, докато стане на пяна.
Брашното се пресява с бакпулвера, содата и подправките.
Постепенно се добавя към медената смес, с бъркане с дървена лъжица.
Получава се много лепкаво тесто, което се прехвърля върху домакинско прозрачно фолио и се оставя в хладилник за 2 часа.
Изважда се и се разточва не по-дебело от 1 см, директно върху хартия за печене. Изрязват се формички и излишното тесто се отстранява.
Пекат се в предварително загрята на 170 градуса фурна, краищата леко започват да се зачервяват.
Като са горещи са много меки. Като изстинат стават твърди. Прибират се в кутии да отлежат няколко дни и стават меки и много вкусни.
Декорират се със захарно тесто.





Прочетете Цялата Статия...

тиквен пай


Още един Хелоуински сладкиш. Всъщност това е един много вкусен есенен сладкиш, който открих преди около година при Роси в Голямата бисквитка:
http://goliamata-biskvitka.blogspot.com/2010/11/blog-post.html.
Този пай е наистина много нежен и вкусен и традиционно вече втора година го приготвяме през есента.
Продукти:

тесто:
250 гр брашно
125 гр меко краве масло
1 с.л. захар
щипка сол
между 30-60 мл студена вода

плънка:
тиквено пюре 1 голяма купа / получава се от сварена намачкана тиква/ Не се притеснявайте за количеството, може да е повече или по-малко, но да е достатъчно за разстилане по цялата повърхност на тестото.
подправки по желание: канела, индийско орехче, джинджифил

100 гр счукани орехови ядки

заливка:
2 яйца
100 мл сметана заквасена
3 с.л. захар
3 с.л. брашно

За блата: Брашното се пресява в купа и към него се добавят солта, захарта и маслото, нарязано на кубчета. С пръсти се размесва, така, че да се получат трохи. Постепенно се добавя водата да се получи меко тесто. Омесва се добре и се увива в домакинско прозрачно фолио. Прибира се в хладилник за 30 минути.

За плънката: Ако намачканата тиква е пуснала много сок, може да го изцедите. Тиквеното пюре се размесва с подправките.

За заливката:
Яйцата се разбиват със захарта с телена бъркалка и към тях се добавят сметаната и брашното. Разбива се до получаване на еднородна гладка смес.



Тестото се разточва върху набрашнено домакинско фолио или силиконова подложка.
Прехвърля се в тава, намазана с олио и поръсена с брашно.
Придърпва се хубаво по стените на тавата.
Надупчва се леко на няколко места с вилица.
Върху него се изсипва тиквената смес, като се изравнява.
Поръсват се равномерно и смлените ядки.
Излива се сместа за заливката и се пече във фурна, предварително загрята на 170-180 градуса, за около 30-40 минути.
Изважда се от фурната и се оставя да изстине добре, след което се поръсва с пудра захар и се нарязва.


Прочетете Цялата Статия...

Карамелени ябълки на клечка


Хелоуин без карамелени ябълки не може:). Всъщност това беше повод да направя тези вкусни, сладки спомени от детството... Прерових доста рецепти... коренно различни една от друга и доста се обърках. Но все пак реших да ги направя така, съвсем импровизирано:

Продукти:
няколко дребни ябълки, може и по-големи, това не е от значение
клечки, шишчета, клончета от дървета, за закрепване на ябълките
350 гр захар
1/2 ч.ч. вода
щипка лимонена киселина
червена сладкарска боя
няколко бонбона карамел ( кафяви, обвити в прозрачна опаковка, твърди)

Приготовление:
Захарта и водата се слагат в съд на котлон да се карамелизира до светло кафяв цвят.
Добавя се боята и лимонтозуто. Добавят се и бонбоните.
Разбърква се добре и се оставя да се вари за 20тина минути.
Трябва да стане леко гъсто, като за сладко.
Клечките се забождат в ябълките на мястото на дръжките.
Ябълките се потапят много добре в карамелената смес.
Оставят се върху алуминиево фолио, намазано с олио.
Слагат се в хладилник да стегнат.
Отдолу леко се разтича от сместа.
Някои от ябълките може да се овалят в смлени ядки.
* Тези ябълки са леко "дъвчащи":), може да погледнете и другата ми рецепта за захарни ябълки тук: "Карамелени ябълки"



Прочетете Цялата Статия...

петък, 28 октомври 2011 г.

Хелоуин Батенберг кейк


Интересен сладкиш за Хелоуин, който открих тук, TY, Heather Baird!:
http://www.sprinklebakes.com/2011/10/batty-battenburg-cake-and-ghoulish.html?showComment=1319787245434#c7928155181585381528.

Всъщност това е кейк Батенберг, във Хелоуинска премяна:). Тук ще отбележа, че ако не разполагате със захарно тесто за покритието може да полеете с разтопен черен шоколад.
И така, необходимите продукти:


1 чаша меко краве масло, на стайна температура
1 чаша захар
3 яйца
няколко капки бадемова есенция / аз сложих ванилия/
2 чаши брашно
1 ч.л. бакпулвер, Dr Oetker
щипка сол
2-3 с.л. прясно мляко

сладкарски бои, цветове по желание

конфитюр, сладко, аз използвах от ягоди/ в рецептата е от кайсии/

готварска хартия / за печене

захарно тесто за покриване или шоколад

Маслото и захарта се разбиват на крем с миксер.
Добавят се яйцата едно по едно с разбиване,като всяко следващо се добавя след като предишното се е усвоило добре от сместа.
Добавя се прясното мляко.
Отново се разбива добре.
В отделна купа се пресяват брашното, ванилията, солта и бакпулвера.
Добавя се по малко от сухата смес към мократа, като се продължава с разбиването.
Сместа се разделя на две равни части и се оцветява с избраните цветове.
В правоъгълна тава се застила хартията, така, че да се образуват два равни правоъгълника.
В едната част се изсипва единият цвят, в другата вторият цвят.:)



Пече се в предварително загрята на 170-180 градуса фурна между 30-40 минути.
Изважда се и се оставя да изстине.
Всяка част се разрязва на две.
Така се получават по две от всеки цвят.
Изрязват се горе-долу еднакви.
Слепват се с конфитюр, като се редуват цветовете.
Получават се 2 реда с по 2 "блата".
Готовия кейк се намазва с конфитюр отвън и се облича със захарно тесто.
Аз го облякох първо в бяло след това в черно.
С нож се правят линии, като се образуват ромбчета по повърхността.
Украсява се с фигурки от захарно тесто.




Прочетете Цялата Статия...

Хелоуин с пластилин


Halloween не е български празник, но пък е доста интересен за децата, а и не само. Всичките тези различни сладкиши, традиции и подготовки са достатъчен повод, за да си организираме и ние едно малко забавление. Предлагам ви моите идеи за декорация от пластилин. Може да използвате глина, моделин или дори може да ги направите от захарно тесто и да декорирате мъфини. Хелоуински сладкиши съм запланувала и аз, но ще са в следващи публикации:), между другото съм приготвила и меденки, които отлежават:).

Jack O'Lantern


Тиква

Jack O'Lantern II

тиква

Halloween Magic



череп

Вие можете да направите и други фигурки, прилепи, черни котки, къщички...
Забавлявайте се!

Прочетете Цялата Статия...

четвъртък, 27 октомври 2011 г.

Канапе с Израелска кухня и Румяна Пулчева


Тя е просто една щастлива жена, а лекотата и желанието, с което твори успяват да замаят всеки!
Рецептите и буквално взривяват ФБ, а с вкусните си коментари предизвиква и нищо неподозиращите да се захванат с тенджерите.
Блога с прекрасните ` и рецепти може да откриете тук: http://rumicka.blogspot.com/ .
А днес е мой гост в „Канапе”. Дами и Господа, настанете се удобно, защото днес ще пием кафе с Румяна Пулчева!!!




Поканих Руми да ми гостува, защото искрено и сърдечно и се възхищавам! Всичко около нея е толкова чисто и прекрасно, изпълнено с магия...
Няма да скрия възхищението си, когато получих на и-мейла си файловете за това гостуване. Буквално опулих ей такива големи очи и веднага и отговорих с думите: "Леле, Боже, Руми ти направо ме разби!!!"
Идеята ми беше за кафе, а тя се появи с цяла кулинарна гилдия! Е, такива гости пожелавам на всички!!!
И за да не ви държа в напрежение директно публикувам Прекрасната кухня на Израел, представена от Румяна Пулчева!!!



ПРОСТО ЕДНА ЩАСТЛИВА ЖЕНА.
Аз съм... Просто една щастлива жена !!! С прекрасно и добро семейство, истински приятели и много близки хора около себе си! Всичко в този живот може и ме кара да бъда щастлива и усмихната! Ценя всеки миг от живота си, защото е прекрасен и има много да се прави за да остане такъв и за нашите деца! Радвам се на всяка сутрин, когато се събуждам от палавите слънчеви лъчи, които светят в очите ми, на всяка усмивка, която виждам и предизвиквам в хората, на малките неща които виждам около себе си, но най-голямата ми радост и страст е – готвенето. Тo е част от моят живот и чрез него успявам да нося радост и изкушение на близките си хора. Само то може да ме накара да се усмихна, да забравя умората и всичко лошо, което се случва в забързаното ми ежедневие. Получам огромно удоволствие от това, да виждам как близките ми хора се усмихват и с пълна уста казват – Мммммм... Руми благодаря ти, беше много вкусно-ти си най-добрата!!! След такива думи ми се иска да готвя и експериментирам все повече и с по-интересни неща. Както и в случая идвам на гости при my candy kitchen с много интересна, вкусна и не много позната тема според мен – Кухнята на Израел.
Дълго мислех какво да приготвя и ето че сега ще ви представя следното меню:
1. Салата “ От цялото си сърце ”
2. Разядка “Хумусна идилия”
3. Основно ястие “Хамин”
4. Десерт “ Ябълкова магия”

Салата “ От цялото си сърце ”


В магазина за плодове и зеленчуци до нас намерих страхотни марулки и реших че ще правя зелена салата. За това ми бяха необходими къдрава зелена и червена салати, рукола, репички, домати чери, зелен лук, зрънца нар и дресинг-зехтин, мед, лимон и сол.
Накъсваме салатките на парченца, почистваме руколата от дръжките, добавяме лук, репички и доматките чери. Поливаме отгоре с дресинга и разбъркваме. Поръсваме отгоре с нар и сервираме.

Разядка - Хумус


Хумус, това е разядка без която арабите и евреите рядко сядат на маса.
100 гр. сух нахут, 100 гр. тхина (сусамов тахан - продават го по щандовете за диетични и диабетични храни в едни бурканчета), 3 с.л. зехтин, сок от 1 лимон, 2 скилидки чесън, 50 мл. студена вода, сол на вкус, червен пипер, нар, зелен лук и 2-3 с.л. зехтин за украса.
За целта сваряваме нахута по следния начин - накисваме го за една нощ в студена вода, като добавяме и 1 чаена лъжичка сода за да се свари по-бързо. На другия ден го варим в няколко води, като е готов взимаме сварения нахут, няколко целички нахута отделяме за украса, а към другия добавяме тхина, зехтин, чесън и постепенно студена вода, количеството й зависи от това, дали е достатъчно кремообразен хумуса. Затова по малко слагаме и се ориентираме според желаната консистенция. Слагаме всичко в блендера и смиламе докато стане като кремче.Добавяме сол на вкус и изсипваме в дълбочка, разлята чиния, правим с лъжицата вътре като кратерче на вулкан, слагаме целичките зрънца нахут, сипваме зехтина, поръсваме с червен пипер. Допълнително украсяваме с нар и ситно нарязан зелен лук. Може да се яде с пита, която е много разпространена и любима в Израел, лаваш, зеленчуци - чушки, краставички, моркови, домати, репички, крекери...Късаш си едно парченце от питата, събираш го между пръсчетата загребваш от хумуса и право в устата...много е вкусно!!! Остава само да си направите и ароматен чай с мента и кедрови ядки!Приятен апетит и успех!

Основно ястие “Хамин”
Преди да започна да пиша рецептата бих искала да напиша малко повечко за това ястие.


Това е ястие, което се яде в съботната сутрин на шабат който започва от петък със залез на слънцето и свършва(завършва) в събота с изгряването на първата звезда. Никой не знае колко точно видове хамин съществуват, защото всяка домакиня го готви според вкуса на семейството си и наличието на продукти в къщи. Ястието е от серията – Готвя това, което имам вкъщи. Моят хамин ще е с няколко вида боб- купих бял, шарен, червен, ситен, едър, нахут, също така картофи, заленчуци и пилешко месо. Понеже в събота не е разрешено да се пуска фурна и котлон е измислено това ястие, което се готви от петък вечер до събота сутрин на ниска температура във фурната около 14-16 часа. И понеже се приготвя в глинен съд остава топло много време, а това означава, че може да му се радваме и за обяд и за вечеря. Вкуса на това ястие е много интересно, защото вкусовете се смесват и се получава невероятно усещане когато ядеш. Много съм слушала за това, колко е вълшебно вкусно и невероятно, та ето сега вече и аз го сготвих. И със спокойна душа и съвест мога да го хваля и описвам как се приготвя.
Първо ще напиша какво ще е необходимо за хамина.
Продукти: 400 гр. боб, 100 гр. нахут, 4 бр. пилешко горно бутче, 2 големи моркова, 1 голяма глава лук, 4 средни картофа, сол, червен пипер и дафинов лист. Могат да се използват и други подправки на вкус. За приготвянето на хамина накиснах по една голяма шепа от всички видове боб плюс 1 шепа нахут сутринта в петък и със спокойна душа заминах на работа. Вечерта като се прибрах заварих пълна тенджера с невероятно красив боб.
Сложих пилешкото месо да заври и го варих около 30 минути. Извадих месото и прецедих бульона. Нарязах на средно ситно лука и на полумесеци едро морковите. В дълбок съд с дебели стени сипах олио и сложих 4-5 големи необелени скилидки чесън за да ароматизират олиото, а след това и цялото ястие, задуших лука и морковите, добавих боба, след това месото, картофите, посолих и поръсих с червен пипер, добавих и няколко листенца дафинов лист. Накрая сипах бульона и като завря всичко оставих да поври така за 30-40 минути.
През това време си подготвих гюведжето за хамина. Най-напред извадих месото и картофите в едно плато, защото тях ги сложих най-отгоре. Пресипах боба и зеленчуците в гюведжето, наредих месото и картофите отгоре, сипах от соса в който варих заготовката за хамина.



Преди да изпратя хамина във фурната му сложих шапчица от тесто : 2 с.л. зехтин, 50 мл. студена вода и брашно колкото поеме. Омесих и разточих, покрих отгоре гюведжето с прекрасната шапка, засукано го защипах отстрани.


Така подготвено гюведжето сложих в студената фурна на температура 100 градуса за цяла нощ, по-точно за 14 часа.
Нужно ли е да ви казвам че цяла нощ така се притеснявах,ама така е притеснявах, че спах като къпана, все едно не съм слагала нищо във фурната, а сутринта отварям очи и си мисля:
1.Дано не съм подпалила целия блок :)
2.Дано да се е сготвило това чудо:)
3.Дано ми хареса на мен, защото ако на мен не ми хареса, край пропада съботния шабат :)
Та искам да ви кажа, не само че нищо не съм подпалила, ами като видях каква красота съм направила половин час снимах, та така, та иначе Абе лудостта при мен няма почивен ден, особено когато виждам и усещам вкуса и красотата на това което правя.


Сервирах с много притеснение за вкуса на ястието, понеже се дегустираше от човек, който знае вкуса на хамина. Но колко радост имаше когато той каза МММММММ точно това е хамин, невероятно вкусно е Румка!!! И после се започна ядене на корем, салатка, хамин, хумус с хлебчета, облизване на пръсти, усмивки!
Получи се вкусно и най-хубавото – лесно. Предполагам, че следващия път ще го направя с нещо друго, например с ориз, кисело зеле и пилешко или телешко.



Десерт “ Ябълкова магия”


За десерт ще ви предложа пак нещо, което много се прави в Израел. Печени ябълки на фурна.Моите ще са малко по-различни от обикновенните печени ябълки, понеже ще ги напълня с мариновани сухи плодове и орехи в ябълков сок! И не си мислете че е нещо много сериозно с тази дума-мариновани, просто на тази невероятна рецепта не й отива думата – накиснати :)
За десерта ще са необходими 6-7 средно големи ябълки, по 2 с.л. с връх сухи плодове, използвах –червени боровинки, каисии, стафиди, ананас, манго, сини сливи и орехи, 100 мл. ябълков сок.
Ситните парченца плодове и орехи полях с ябълковия сок и оставих за 1 час да поемат и да станат сочни и пухкави.
На ябълките им отрязах шапките, с малка лъжичка издълбах семенцата и малко от страните, за да има място за плодовете.


Напълних ябълките със плодовете, сложих отгоре шапките, сипах малко от сока в тавата където пекох ябълките и сложих във фурната на 180 градуса за 40 минути.



Преди да сервирам украсих чинията със малиново сладко и с плодовете от плънката, които бях сложила предвидливо да се пекат в тавичката. Върху цялата тази магия поръсих и малко канела и почти умрях от кеф...уникално вкусно и ароматно красиво!!!


ШАБАТ ШАЛОМ!!!

Сигурна съм, че всеки ще намери нещо интересно и вкусно в тези няколко рецепти. Гответе, експериментирайте, радвайте близките си хора, предизвиквайте усмивки на лицата им и благодарност в душите им.
Всичко се връща, затова носете радост и тя ще ви се върне !!!

А аз ще добавя: Мила, Руми, Благодаря ти, че прие поканата ми! Благодаря ти за невероятното гостуване! Благодаря за вкусните рецепти и обяд! Искрено се надявам някой ден наистина да седнем на едно канапе заедно!!!

Прочетете Цялата Статия...