Страници

Рафаело - домашни бонбони


В интернет пространството се срещат много разновидности на рецепти за тези бонбони. В някои не присъства шоколад, в други слагат бадеми, но съм убедена, че всяка от тях е вкусна. Мисля, че всеки изменя според вкус и налични продукти. Аз лично съм ги правила няколко пъти по рецептата, която ще ви споделя:

Коледни френски макарони


Коледа наближава, а какво е празник без нещо специално. Аромат на портокали, елхи, джинджифил, пъстри витрини, украсени елхи, подаръци... Всички тези неща придават празнична атмосфера месец преди празника. Може би точно затова е любим на всички. В дните на очакване приготвяме всеки ден различни ястия и сладкиши. Първото ми Коледно предложение е за френски макарони.
Те са като малко бижу, приготвянето им е сложна процедура, изисква търпение и точност. Не претендирам, че моите макарони са перфектни, но успях донякъде да им облека тези полички:). Вътрешността им беше с мека текстура, отвън бяха с хрупкава яйчна черупка:)и си имаха полички - минижупчета:). Важното е, че наистина станаха много вкусни и ако вие имате опит или пък желание ви съветвам да ги направите. Много исках да ги приготвя в Коледен вариант, с аромат на празници и зима и успях, защото всяка хапка се разтапяше в устата точно с това Коледно очарование.
Представям ви рецептата за Коледните френски макарони:

Св. Екатерина и Портокалов кекс в шоколадова прегръдка


Честит имен ден на всички именници! Да ви е живо и здраво името, да го прославяте години напред!
Света Екатерина е била много красива и мъдра девойка. Паметта на Света Екатерина се чества от всички православни в света с особено благоговение и тържественост. В нейна чест се създават църкви, много манастири са наречени на нейно име, много християнки носят името й. Св. Екатерина е покровителка на майчинството, плодовитостта, децата и здравето на хората. Жените приготвят пресни питки, намазани с мед и ги раздават на близките хора – за предпазване от болести, за здраве, благополучие и в чест на светицата.

Манатарки на тиган с масло


Манатарките са безспорно едни от най-красивите и вкусни гъби. Приготвят се като всички останали гъби: супи, сосове, печени, панирани… В каквото и ястие да се включат – му придават невероятен вкус и аромат.
Най- любимият вариант за мен обаче си остава класическият-Манатарки на тиган с масло.

Пържена писия


Писията е риба, която се доближава до калкана. Среща се в черноморското крайбрежие. Тялото и е странично сплеснато. Месото и е бяло и много вкусно.
Тъй като много си приличат с калкана, а при него кожата я отстранявам, реших и писията да обработя така. Никъде в нета не открих, дали кожата се отстранява. Единственото, което разбрах е, че при печената риба не се маха, после се бели след опичане. Така или иначе кожата не се яде, значи добре съм направила:).

Пикник в Троянски Балкан


Ноември е последния месец на есента, много често по това време падат и първите снегове.
Името му произлиза от латинското Novem (девети), тъй като е деветият месец според римския календар.
Старото славянско име на ноември е "груден", тъй като през този месец земята се сковава от студ и става на грудки (буци).
Прабългарите пък наричали този месец "Елнем".

Френско меню и гостуване при Руми


Здравейте, аз съм Кенди и днес гостувам с най-голямо удоволствие при най- щастливата жена в блогосферата: Румяна Пулчева!  http://rumicka.blogspot.com/2011/11/mademoiselle-chante-le-blues_21.html! Заповядайте при нас!

Торта Опера / Gâteau Opérа, cake opera


И рецептата от сладкия финал на гостуването ми при Руми. Тортата ми е съвкупност от много рецепти: от тук блат, оттам крем. Начина на подреждане навсякъде е различен, аз се спрях на този. Не знам точно кой е правилния, но така се получи добре.
http://rumicka.blogspot.com/2011/11/mademoiselle-chante-le-blues_21.html

Фугас / Fougasse

Дата на публикуване: 22.11.2011 г.
Дата на обновяване: 20.02.2020 г.

френски хляб фугас

Фугас е френски плосък хляб. Има форма на листо, като всеки му придава причудливи окраски, според въображението си. Може да се приготвя с различни подправки и допълнителни продукти. Тестото също би могло да бъде друго.

Аспержи а ла фламанде / Asperges a la flamande


Тази рецепта е от френското меню, което приготвих за гостуването ми при Руми

Круша Ред Бартлет с бадеми и шоколад


Интересно предложение, което открих тук.
При Инчето също има интересен вариант, с пълнеж от различни вкусотийки:)

Редено гювече




Продукти:
за 1 порция:
1/2 глава лук
1 печена чушка
1 малък сварен картоф или 1/2 голям
1/4 пушено топене сирене / опаковка като колбас/
1/2 кренвирш
1/4 суджук
1 домат на кубчета /илидомати от консерва/
20 гр. краве масло
1 яйце

Чийзкейк без печене

Чийзкейк без печене, без желатин, със сладко от боровинки

Това е първата ми рецепта за чийзкейк, която направих като импровизация на любимият ни Чийзкейк в КФС. Нямам представа каква е точната тяхна рецепта, но пък вкусовите ми рецептори усещат блат от бисквити с масло, пласт от подсладено крема сирене( предполагам) и топинг от сладко от боровинки. Рецепти за чийзкейк много – в едни присъства желатин, други се пекат. Безспорно класическият чийзкейк се пече и то продължително, но този, който исках да направя е без печене със сигурност.

Картофено пюре със сос Грейви



Продукти:
5 картофа
50 гр краве масло
300 мл прясно мляко
сол

Сварете, обелете и пасирайте картофите.
Оставете ги да се охладят.
Добавете краве масло.
Добавете прясно мляко - горещо и сол.
Пасирайте всичко до еднородност.

Пикантни крилца



Разрежете крилцата на три части по ставите като най-малката част се изхвърля и ги мариновайте за една нощ в хладилник в марината, приготвена от:
2 1/2 ч.ч. айрян(бутермилк)
сол
2-3 пресовани скилидки чесън
1 с. л. червен пипер
щипка лют червен пипер
1 с. л. захар

Домашно меню в стил Кентъки

Дата на публикуване: 17.11.2011 г.
Дата на обновяване: 03.09.2019 г.


В
 това меню съм събрала няколко много популярни рецепти за пържено пиле, сладка царевица, салата Колсло, чийзкейк и картофено пюре с грейви сос, в стила на любимите ни КФС.
Няма да заблуждавам никой, като пиша че това са оригиналните рецепти, защото истинските рецепти на КФС са тайна. Но това меню и всички предложения в него са много вкусни и ако сте далеч от КФС, макар и да изисква много повече време, отколкото просто да се наредиш на опашката:), може да си го приготвите вкъщи.

Фалафели

Дата на публикуване: 17.11.2011 г.
Дата на обновяване: 24.02.2020 г.

falafeli

Фалафелите са онези вкусни малки пържени кюфтенца, които се приготвят с нахут. В някои дюнерджийници ги правят страхотно, но има и места където ама хич не ми харесват. За пръв път когато направих домашни фалафели използвах нахут от консерва, не знам дали точно това беше проблема, но бяха "на косъм" от разпадане. Ставаха за хапване, но бяха поели малко повечко мазнина.
След като разгледах доста рецепти в интернет, разбрах, че нахута трябва да е суров. Беше ми странно да използвам суров нахут и въпреки, че се накисва във вода и набъбва, все пак подходих с недовeрие, но резултата беше впечатляващ и от тогава ги правя все така.

Табули


Срещала съм 2 начина на изписване: Табули и Табуле. Не знам кой е правилиния, но става на въпрос за една и съща салата. Аз я направих от книгата "Време за готвене".

Сладкиш Долче Вита


Сладкиш Долче Вита съм хапвала в ресторант в купичка, обилно поръсен с кокосови стърготини. В "Черешката на тортата" пък Камен Воденичаров го направи като сладкиш, с карамелизирани ядки, не помня дали имаше кокос. От толкова облизване и ахкане, да ви кажа не ми остана нищо друго освен да запретна ръкави:).

Пълнена пъстърва


Продуктите за тази рецепта ще дам без количество, защото всичко зависи от големината и броя на рибите.
Пъстърва, лук, моркови,орехови ядки, сол, черен пипер, червен пипер, лимон, олио.

Ягодови френски макарони


Първият ми опит в направата на тези изящни "бижута". Доверих се изцяло на Ginger, ама съвсем дословно, като прилежна ученичка ги направих. Мисля, че се получиха :), цвета е малко блед, но се страхувах да сложа повече боя, за да не ги "прецакам":). И тъй като това са първите ми макарони, не посмях да променям нищо по рецептата, това е линка към рецептата на Ginger: http://thegingercookies.blogspot.com/2011/01/blog-post_08.html

Романеско пане


Появил се е по зеленчуковите борси преди няколко години и е резултат от дългогодишна селекция на естествено съществуващи видове. Лично мен ме плени с невероятната си форма - прилича на пирамида.
Тъй като карфиол и броколи обичаме панирани, реших и Романеско да приготвя така.


Детско парти


Ако ви предстои детски празник и се чудите какво точно да предложите на сладките дребосъци, може да използвате някоя от следните идеи:

Меню с кестени


Безпорно едно от най-вкусните изкушения на есента е кестена. Преди време публикувах рецепти за печени и варени кестени, които са и най- популярните начини за консумация: http://mycandykitchen.blogspot.com/2011/10/blog-post_18.html
Днес ще ви предложа нашето кестеново меню, за което вече публикувах рецептите, но обещах да ги предложа и в раздел "Меню".

Рулца от шунка и руска салата


Необходими са тънки квадратни резени шунка. Във всеки резен шунка се поставя руска салата и се разстила равномерно. Навива се на руло и ако е голямо/ дълго/ се разрязва на две.

Mини кюфтенца


Продукти:
1/2 кг кайма
1 яйце
1 глава лук, нарязана на много ситно
1 - 2 филии стар хляб, накиснат във вода и отцеден
черен пипер
кимион
сол

Шоколадов сладкиш с кестени


И на финал - десерта разбира се!:) Основата на този сладкиш е от Йоли: http://yoli-www.blogspot.com/2010/11/blog-post_19.html. Йоли сладкиша е прекрасен, Благодаря!

Крем супа с кестени


Обожавам кестени! До момента ги консумирах само печени и варени, рецептите може да видите тук: /http://mycandykitchen.blogspot.com/2011/10/blog-post_18.html“.
Днес обаче оформихме прекрасно кестеново меню. Започнахме със супа, следваше основно и прекрасен десерт. Ще включа пост в "меню", а сега ще предложа рецептите една по една:).
Като за начало рецептата на тази прекрасна супа, много подходяща за този сезон по цвят и вкус.

Телешко с кестени


Второто предложение от кестеновото меню е основното - телешко с кестени.

1ви юни

      




Нова година




Честита Нова 2022 година!
Добър старт през Новата 2021 година!
Нова година 2020

                         Честита Нова 2019 година!