събота, 31 декември 2011 г.

Хапки със синьо сирене


Невероятно предястие! Световноизвестно е, че сирената се поднасят с плодове и ядки. На комплекта със виното имаше снимка на такива хапки. Не знам от какви са съставките, едно е сигурно - сиренето е това:). Реших да направя една импровизация и се получи превъзходно.


Продукти:
Синьо сирене
стафиди
орехи



Приготвяне:
Умишлено не давам точно количество, защото всичко зависи от вкуса и предпочитанията.
Нарежете стафидите на ситно.
Натрошете орехите, на ситно, но не като брашно, хубаво е да има малки частички.
Разбъркайте добре сиренето, стафидите и орехите и оформете малки хапки, не се старайте да са еднакви.
Декорирайте с цели орехови ядки и цели стафиди.
Прочетете Цялата Статия...

свински котлет с гъбен сос


Тази рецепта е класика в жанра по това време на годината. И все пак няма да си лиша блога от нея, защото е невероятно вкусна. Едно време това беше най- готиния специалитет по ресторантите:).

Продукти:
4 бр. свински котлета с кокал
лимонов сок, прясно изцеден
черен пипер
сол
брашно, за овалване
олио за пържене

сос:
няколко пресни гъби / аз използвах манатарки, но вие може да използвате каквито имате /
2 с.л. брашно
2 с.л. олио или краве масло
сол и черен пипер

Приготвяне:
Начукайте леко пържолите с чукче през прозрачно фолио. Напръскайте ги с капки лимонов сок. Овкусете ги със сол и черен пипер.
Потопете ги в брашното от всички страни.
Изпържете ги в загрята мазнина и от двете страни до зачервяване.
Извадете ги върху кухненска хартия да се отцедят.
Пригответе соса:
Нарежете гъбите на филийки и ги запържете в същата мазнина, в която сте пържили месото.
Добавете брашното и налейте бульон или вода до получаване на малко по-рядка смес от желаната гъстота. Оставете на котлона да ври, докато получите желания сос.
Добавете сол и черен пипер.
Сервирайте котлета, полят със сос и гарнирайте със зеленчуци.

Прочетете Цялата Статия...

плато сирена


Знам, че има правила при поднасяне на сирена, но при мен важи само едно - поднасям само сирена, които обичаме.
Четох някъде, че във Франция поднасят сладкото, конфитюра като комплимент към сиренето, а навсякъде пък се сервират с пресни и сушени плодове.
По тази причина съставих нашето плато от любими сирена, плодове и сладка.

Съдържание на платото: Emental, Tapas - Tierno, Tapas - Iberico Curado, Tapas - Manchego, Tapas - Semicurado, Brie, Blue - D Amber. Конфитюр от боровинки, конфитюр от ягоди, авокадо, портокал, ябълка, грозде.
Прочетете Цялата Статия...

Хапки със синьо сирене, фурми и прошуто


Прекрасно съчетание на вкус и аромат. Чудесна идея за поднасяне на сирене. Рецептата е адаптирана от: http://sauteandsip.com/2011/08/28/blue-cheese-stuffed-dates-wrapped-with-bacon/



Продукти:
Ще дам примерно количество на продукти, всичко е в зависимост от желаното количество краен продукт.
За 10 бр.
10 фурми
10 тънки ленти прошуто
50 гр синьо сирене



Приготвяне:
Цепнете с тънко ножче фурмите по дължина. Внимателно извадете костилката.
Напълнете със синьо сирене и обвийте през средата с лентичка прошуто.
Изпечете в предварително загрята на 190 градуса фурна за не повече от 10 минути.




Прочетете Цялата Статия...

Италианска салата


Защо тази салата се нарича италианска - не знам, може би заради пастата, не знам дали произхода и е от Италия:). Рецептата е от рецептурника ми, знам я отдавна от моя приятелка.

Продукти:
около 300 гр паста Фарфале (панделки), сварени
2 сварени яйца, нарязани на дребно
100 гр шунка, нарязана на ивици
100 гр Гауда или кашкавал Жоси,нарязан на кубчета
3 кисели краставички, нарязани на лентички
1 ябълка, нарязана на кубчета

дресинг:
1 майонеза Краси
1 глава лук, настърган
черен пипер
1/2 ч.л. червен пипер
1 к.л. сух риган или чубрица
1 с.л. кетчуп
1 ч.л. горчица
1/2 опаковка заквасена сметана / около 200гр

Смесете всички продукти за дресинга добре.
В друга купа смесете продуктите за салатата. Залейте ги с дресинга и разбъркайте внимателно.


Прочетете Цялата Статия...

Новогодишни банички с късмети


Традиционно на трапезата на Нова година присъства баницата с късмети.
Ние слагаме дряново клонче за здраве, паричка за късмет и благополучие и хартиено късметче с пожелание.
Едно време баба слагаше дряновите клончета вътре в баницата с парички. На клончетата слагаше чертички с нож и като ни се падне късметче я питахме: бабо това какво беше - ами две чертички , значи здраве:). Много весело беше. Баницата обаче се обръщаше на опаки:). Днес това се случва и с нашата:). Да са ни живи и здрави децата!!!
Всяка година баницата с късмети я правя с различни форми. Миналата бяха бутер малки банички с късмети. Тази година реших отново да ги направя индивидуално, мама прави цяла баница задължително, пълни я с монети и късмети, да се радват децата.
Оформянето ми е тип охлюв, но в мини вариант - широко популярно, дори Белла имат готови банички:), не предлагам нищо ново:)Плънката ми е една от видовете, които използвам за баници.




Продукти:
1 пакет кори Белла
400 гр краве сирене Жоси
2 яйца
6 с.л. кисело мляко
щипка сода за хляб / 1 к.л.
50 гр краве масло
50 мл олио


Приготвяне:
Изварете монетите във вряща вода за десетина минути.
Разтопете маслото и го разбъркайте с олиото.
Пригответе плънката:
Разбъркайте киселото мляко със содата и оставете да шупне.
Разбъркайте яйцата със сиренето. Добавете млякото със содата. Разбъркайте.
Разгънете корите.
Намажете 1 кора с олио. Сложете плънка.
Сложете монетата и навийте на руло. След това завийте като охлювче. Намажете с масло.
Първоначално слагах по две кори, защото се притеснявах да не е прекалено тънко, затова и рулцата са ми различни:).
Повторете процедурата с останалите кори.
В един пакет кори има около 14 бр.


Наредете ги в тава, намазана с масло, или в хартиени кошнички.
Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до зачервяване.
Прикрепете с помощта на тиксо късметчетата към дряновите клончета и ги забодете на всяка баничка.

Прочетете Цялата Статия...

Новогодишни трюфели с бисквитки


Пожелавам ви Весело посрещане на Новата година! Много усмивки, празнично настроение и вкусни трапези:)!
И понеже точно моя блог без бонбони няма как да остане реших да направя трюфели по класическата рецепта. Да обаче нещо не се сгъстиха, та добавих и бисквитки орео. Станаха много вкусни и лесни за оформяне.

Продукти:
100 гр / мл кондензирано подсладено мляко
1 голям бял шоколад Милка 90 гр
100 гр краве масло
6 бисквити орео

1 голям черен шоколад за "обличане"
няколко парченца бял шоколад за декорация





Приготвяне:
Сложете в тенджерка размекнатото краве масло, нарязано на парченца.
Добавете белия шоколад на парченца и млякото.
Оставете на слаба степен на котлон, като бъркате непрекъснато, до получаване на хомогенна смес. Не трябва да завира.
Отстранете от котлона и оставете да се охлади.
Прехвърлете в друг съд и оставете в камерата за десеттина минути да стегне.
Може да работите с тази смес директно.
Ако ви се струва мека и трудна за работа може да добавите няколко смлени бисквитки.
Оформете топчета и ги оставете отново в камерата.
Разтопете черния шоколад в микровълнова.
Извадете бонбоните и ги потопете в шоколада.
Наредете ги върху готварска хартия и ги приберете в камерата за няколко минути, да стегне шоколада.
Разтопете белия шоколад и с помощта на дървено шишче или клечка топете в шоколада и след това оставете да се стече по бонбоните като рисувате черти.
Прочетете Цялата Статия...

петък, 30 декември 2011 г.

Новогодишна баклава


Ето я и моята баклава:) По-точно нашата, защото я направихме с малкото ми момченце:). Толкова старателно работеше, че си мислех дали аз не му помагам на него?! Благодаря ти, маме!
Рецептата, която избрах е на Пепчо, много ти благодаря за съветите:): http://pep-4o.blogspot.com/2011/12/blog-post_29.html
Оформлението открих преди време в турски сайт, бях очарована!!! а Зиче го публикува тъкмо навреме, така, че благодаря ти, миличка:):  http://zi4e57.blogspot.com/2011/12/blog-post_28.html
Само да вмъкна, че в плановете ми бяха баклавички с шам фъстък, но ще ги оставя за след празниците, тази баклава е най-подходяща за Нова година!:)




Продукти:
1 пакет готови кори за баница "Белла"
1 пакетче краве масло / 125 гр
30 мл олио

плънка:
300 гр орехи, смлени на едро
2 ч.л. канела
50 гр галета
2 ч.л. захар

сироп:
300 гр захар
300 мл вода
1 ванилия

Сиропа може да направите с повече или по-малко вода и захар, по ваш вкус. Може да добавите лимон.






Приготвяне:
Направете плънката:
Разбъркайте орехите, захарта, канелата и галетата.

Разтопете маслото в микровълнова или на котлон, но не трябва да завира.
Разбъркайте го с олиото.
Намаслете тава и започнете да редите баклавата.
Сложете 1 кора, намажете я с четка с масло.
Сложете друга кора и отново намажете.
Така сложете около 4-5 кори.
Намажете отново и сипете плънка. Разпределете я равномерно.
Отново покрийте с няколко кори, като мажете всяко с масло.
Сложете пак плънка.
Продължете докато свършат корите.
Завършете баклавата с кори, като се стремете последната да е цяла, за да има хубав външен вид:).
Нарежете баклавата по начина, показан на снимките.
Изсипете масло отгоре и в прорезите.


Изпечете в предварително загрята на 150 градуса фурна, като към края на печенето може да засилите на 180 градуса. Печете до зачервяване около 40 минути.
Оставете баклавата да изстине.
Пригответе сиропа:
В тенджерка на котлон сложете захарта и водата да се варят за 20 минути Добавете ванилията и разбъркайте. Полейте изстиналата баклава с приятно топлият сироп, дори и охладен на стайна температура. (В повечето рецепти се препоръчва сиропа да е горещ, но на мен не ми допада това, че горният слой по този начин се разваля и баклавата става като "варена")
Оставете да преседи между 12-24 часа, за да поеме добре сиропа, покрийте със стреч фолио.
Прочетете Цялата Статия...

Новогодишна салата часовник


На Новогодишната трапеза присъстват разнообразни салати. Най-често срещаното оформление е часовник. За основа може да се използва всякаква салата. Моята основа е Салата с шунка, кашкавал и майонеза от Жоси партито:).
Публикувам рецептата и тук, за улеснение:
Продукти: кашкавал Жоси, шунка, майонеза Краси, 1-2 с.л. кисело мляко, сварени яйца, скилидка чесън. Дозите не знам с точност, но може би кашкавала трябва да е двойно спрямо шунката пр. на 100 гр шунка - 200 гр кашкавал, майонезата около 1/2 за тази доза.
Настържете кашкавала и яйцата на едро ренде, а шунката нарежете на тънки лентички. Направете дресинг от майонезата, киселото мляко, щипка сол и счукания чесън. Изсипете при нарязаните продукти и разбърквайте добре.

Оформете салата като кръг в чиния.
Декорирайте с чушки, копър, царевица, шунка и маслини като оформите часовник.
Прочетете Цялата Статия...

четвъртък, 29 декември 2011 г.

Баклавички


Едно време в сладкарниците продаваха малки баклавички в големи тави:). Спомням си, че още когато излязоха корите на Бела, бяха различни, еластични, не се късаха. Тогава за пръв път ги направих по този начин и оттогава стана традиция у нас да се прави баклавата по този начин. Сега в интернет е пълно с различни начини на оформяне, виждам също и малки баклавички, не знам дали точно по този начин са правени, не съм разглеждала подробно.
Тази година обаче ще изневеря на традицията и ще направя баклавата като цяла, след това ще я нарежа по един прекрасен празничен начин, който вие изкусително публикувате в последно време:). В момента ще публикувам баклавичките от миналата година, за да не липсва от блога ми. Така или иначе честичко ме питат "как правеше онези баклавички:)".



Продукти:
1 пакет готови кори за баница
1 непълна паничка орехи
канела
1 ч.л. захар
за сиропа:
500 мл вода
500 гр захар
1 ванилия


Приготвяне:
Счукайте орехите с канелата и захарта.
Разтилете една кора и я намажете с олио.
Върху нея сложете втора кора, намажете с олио и напръскайте от плънката.
Навийте на плътно руло и го нарежете на малки баклавички.
Останалите кори - по същия начин.
Подредете ги в намаслена тава и ги изпечете в предварително загрята фурна на 180 гр. до зачервяване.
Като изстинат ги залейте с горещ сироп:сложете водата и захарта да заврат на котлона и след 3-4 мин. добавете ванилията.
Отстранете от котлона.
Прочетете Цялата Статия...

Елхата - вълшебното Коледно дърво


От далечни времена елхата е символ на Коледа. Свързва се с древни обичаи и традиции. В Древен Египет се почитали палмите, в Гърция маслиновото дърво, а в Рим лавъра.
Вярва се, че със раждането си Христос слиза на земята и носи със себе си частица от Небесното царство. На върха на коледната елха се слага голяма звезда, която символизира пътеводната звезда, показала пътя на тримата мъдреци при раждането на Христос, разбира се, красиви са и върховете за елха във все по - нестандартни форми.
Украса за елхите са ангелчета, топки, захарни пръчки, свещички. Най-използваните и типични коледни цветове са червеният и златният. Днес обаче сме свидетели на все по- нестандартни и интересни арт декорации. Аз лично харесвам всичките: сребро - синьо, златно - червено, бяло - черно, лилаво, нежни оранжеви цветове.
Да не говорим за детската елха - у нас традиции при украсата не присъстват - всичко е въпрос на детско въображение - точно затова мога да седя с часове пред елхата на дребосъците и да разглеждам с интерес красивите играчки.

топките - най- популярната украса за елха



Камбанките са едни от най-ярките символи на Рождество Христово! Те са посредник между Земята и Небето, връзката между хората и Бога. Затова Техният звън, оповестяващ свят на доброто и любовта трябва да отекне до човешките души и да ги призове към милосърдие и благотворителност.










Гирляндите - Легенда разказва как бедна вдовица искала да зарадва децата си за Коледа като им украси елха. През нощта няколко паяка изплели своите мрежи между клоните на дръвчето. Когато сутринта децата видели паяжината, решили да я оцветят в сребристо.






Ангелчето - Ако закачите ангелче на елхата, можете да си пожелаете нещо и поверието гласи, че ще се сбъдне.














Лампичките са по-скоро Новогодишен символ, но пък свещта е с Коледна символика - свързва се със Светлината, Духовността, топлината.


Елха в нежни цветове





елха с детски мотиви



елха в червено и златно



елха в син и сребърен цвят








мини елха

елха с шоколадови играчки



Прочетете Цялата Статия...