Страници

Българска супа топчета

Дата на публикуване: 05.01.2012 г.
Дата на обновяване: 28.03.2019 г.

supa topcheta, супа топчета, българска супа топчета

С

упа топчета присъства във всеки домакински рецептурник. В повечето рецепти е с ориз, но вкъщи най-често я приготвям с фиде. Понякога използвам пълнозърнесто фиде, а в топчетата може и да не се слага ориз. Любимата супа на дребосъците, а и не само:). Заедно с рецептата ще споделя един лесен начин за оформяне на топчетата:), случайно измислен от моя малък асистент.



супа топчета 1

Супа топчета


Продукти:
за топчетата:
200 гр кайма
около 1 с.л. ориз (може и без)
черен пипер
сол
суха чубрица( може и без)
брашно за овалване на топчетата (пълнозърнесто или бяло)

за бульона:
1 глава лук
резен праз лук (по желание)
1-2 моркова
1/4 глава целина
1 пащърнак
2 картофа
черен пипер
сол
чубрица
фиде, около 1 шепа ( пълнозърнесто или обикновено)

магданоз, за сервиране

за застройката:
100 гр кисело мляко
1 яйце

  

Начин на приготвяне на "Супа топчета":
Каймата се омесва много добре с ориза, черния пипер, солта, чубрицата. Оформят се малки топчета.
Идеята на Ицко: Каймата се оформя на нещо като "тънък шнур", с ръце се оформя много тънко, да стане като пръчица:). Наряза се на малки парченца, които наподобяват топчета.
Топчетата от кайма се овалват в брашното едно по едно.

супа топчета 2

В тенджера се налива около 3 л вода. Тенджерата се поставя на котлона с подсолена вода да заври. Температурата на котлона се намалява и топчетата се пускат във врящата вода.
Добавят се нарязаните зеленчуци и се оставя да се вари на средна температура, под капак, до готовност, за около 1/2 час. Добавя се фидето и се сварява за необходимото време, указано на опаковката. Отстранява се от котлона и се застройва:
Яйцето се разбива с киселото мляко в по-голяма купа. Към тях постепенно на тънка струйка и при непрекъснато разбиване с вилица се добавя по малко от горещата супа. Когато е добавена достатъчно течност, за да се изравнят температурите на супата и застройката, то тя се изсипва при непрекъснато разбъркване с черпак във супата. Поръсва се с магданоз.



6 коментара:

  1. КАНДИ, класика супичка.... и много уважавана от нашето семейство.
    Твоята изглежда страхотно ,и снимките ти са прекрасни.....
    Много лесен начин за правене на топчета ,браво на малкият ти асистент.
    Да го поздравиш непремено за идеята.:)
    Поздрави и прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. Канди, не почиваш ли,момиче! Изумяваш- ден през ден вкусно. Днес и много класическо, с което ми напомняш, че отдавна не съм правила супа топчета, а малкия обича. Тъкмо имам размразена кайма. А от снимките личи,че е много вкусна.
    Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  3. И аз това се чудя-ти не спираш да правиш вкусотии-по няколко на ден-браво!А супичка обичам и аз-сипвам си за обяд....
    Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ви:)! Ах вие, кой ми го казва само:) Разнасяте всекидневно прекрасни вкусни аромати в интернет пространството:) Аз по стечение на обстоятелствата имам много свободно време, което посвещавам на хобито си:) и на малката прекрасна причина за това - моето дребосъче:). Прегръщам ви и ви желая прекрасен слънчев ден!:).

    ОтговорИзтриване
  5. Да ти кажа, тази супичка е най - любимата на моите деца. Толкова често си я приготвяме, че ми се струва, че винаги в хладилника ми има по една останала купичка. Но да си призная не съм я публикувала. Твоята е толкова апетитан, пълен разкош.
    Прегрътки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, как така не си я публикувала, веднага да я публикуваш! :) Нали така се запазват рецептите! Благодаря ти, за милите думи!

      Изтриване