четвъртък, 19 януари 2012 г.

хрупкав котлет


Днес приготвих невероятно вкусни котлети, по рецепта на Пеньо Иванов. Честно ви казвам толкова сочен и вкусен котлет досега не бях хапвала. Направете го и ще видите за какво става на въпрос:). / Така казва във видео рецептата майстор готвача/. Нали знаете, че съм от прилежните ученици, та и тук спазих всичко точно, някои рецепти не трябва да бъдат променяни, те просто са идеални. Това е линк към оригиналната рецепта: http://www.vtv.bg/?target=broadcast предаването ТВ меню, хрупкав котлет

Продукти:
250 гр. /2 бр котлета
1 филия стар хляб
50 гр галета
брашно
4 с.л. прясно мляко / по 2 с.л. за всеки котлет/
1 яйце
2 клончета мащерка / листата/ аз използвах суха 1 щипка
сол
черен пипер
зехтин

Приготвяне:
Прережете месото между костта, така, че тя да се отдели, не до края. С декоративна цел:).
Направете леки прорези / набраздете/ леко месото/, за да не се свива при топлинната обработка.
Натиснете котлета с длан.
Посолете и поръсете с черен пипер.
Сложете месото в купа с прясното мляко и оставете да престои, поне 1/2 час.
Пригответе панировката.
1. Изсипете брашно в купа.
2. Разбийте яйцето в друга купа.
3. С ръце претрийте хляба да стане на трохи. Разбъркайте с галетата, черния пипер, мащерката и солта.
Натопете котлета хубаво в брашно, от всички страни.
След това го потопете в яйцето и накрая в галетата.
Загрейте в тефлонов тиган зехтин и изпържете/ изпечете котлета от двете страни. Движете тигана с ръка, за да не залепва и не прегаря панировката.
Извадете и поднесете със задушени зеленчуци и сос.

31 коментара:

  1. Канди, котлета си го бива :)! Снимката е много хубава ! Благодаря за споделената рецепта !
    Чао ,мила и хубав следобед!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ив, наистина е супер това котлетче, изядох два и се оглеждам за още:):):)Хубава вечер от мен!

      Изтриване
  2. Кате,само като го гледам това котлетче и нямам никакви съмнения колко е вкусно!А и рецептата го обещава определено!
    Добре си поглезила домашните пак!

    Много уютна вечер пожелавам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, страшна рецепта, наистина! Не знам за домашните, ама аз хубаво се поглезих:)

      Изтриване
  3. Candy ти имаш ли срам :) да публикуваш такива хрупкави котлети в работно време :)))) Майтапя се разбира се, толкова хубава снимка си направила, че имам чувство че усещам аромата. Брависссссимо !!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Руми, изкусителка такава! Все ми се губиш напоследък! Ходиш ти насам - натам:) Очаквам с нетърпение твоите глезотийки! Целувки!!!

      Изтриване
  4. Присъединявам се към адмирациите за котлета! А и доста лесно ми се вижда :) Не съм правила по този начина, защото винаги съм мислела, че остават леко алангле, но твоят изглежда перфектно! Хубав четвъртък!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, вярно е за аплодисменти това котлетче! Лесно, е да, със съвсем достъпни продукти. Не е алангле изобщо, вътре е бяло месото и много сочно и крехко, щом малкият го яде, с тези малки зъбки:). И аз от това се притеснявах дали ще се изпържи добре, но в разрез е супер! Хубава вечер!

      Изтриване
  5. Кенди,щом го препоръчваш, задължително ще го пробвам!
    Снимката е уникална!
    И много обичам брюкселско зеле като гарнитура!
    Вълшебница*)

    ОтговорИзтриване
  6. Кате, наистина горещо го препоръчвам, рядко се захласвам чак толкова по рецепта, но тази е супер, като съотношение време, продукти и резултата. Можеше да има и повече снимки, ама не ми се снимаше пак Мечо пух...:) Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  7. Канди, потекоха ми лигите с това котлетче,мммм...чудничко е! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Янче и аз така сега като го гледам, особено като знам колко е вкусен!:)

      Изтриване
  8. Изглежда страхотно, предполагам и за вкуса...
    Чудесно предложение, Кате!
    Благодаря и хубава зимна вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, с твоята прекрасна питка ще се съчетаят идеално! Хубав петък от мен!

      Изтриване
  9. Exquisita guarnición y qué agrado comer esas chuletas crujientes,abrazos y abrazos.

    ОтговорИзтриване
  10. Прекрасен котлет, непременно ще го направя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянче, наистина е много вкусен, вече го казах толкова пъти, че сигурно ви е омръзнало, но като го направите, ще се убедите!:)

      Изтриване
  11. Кенди, пак ме изненада приятно с твоето хрупкаво котлетче! А и както си го поднесла с брюкселско зеле ,....изглежда чудесно! Винаги си пълна с нови и нови изненади!!!
    Желая ти една много романтична вечер! Сърдечни прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За романтичните вечери ще трябва да се заредим с твоите дози вълшебство!:) Прегръдки, Бени!

      Изтриване
  12. Много апетитно котлетче. Ще го пробвам непременно!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, благодаря, че намина! Хубав петък от мен!

      Изтриване
  13. Уникално изглежда Канди, така хубаво си го припекла и поднесла страхотно.
    Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зиче, благодаря ти! Хубав петък от мен и много усмивки!!!

      Изтриване
  14. Кенди, толкова сочно предложение :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) Котенцето от снимката ли коментира:). Дани, хубав ден от мен! Прегръдки!

      Изтриване
  15. Hello, Candy.

      Your work is embraced in your gentleness.

      Thank you for the warmth of your heart.

      The prayer for all peace.   
    Have a good weekend. From Japan ruma ❃

    ОтговорИзтриване
  16. Канди,котлета изглежда неустоимо вкусен-и с тази гарнитура,нямам думи.
    Друго си е препечен да си го хапне човек.
    Приятен петък ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, Живе, ако се завъртя още малко тук ще направя втори дубъл на котлета!:). Хубав петък и от мен! Прегръщам те!

      Изтриване
  17. О, това обезателно ще се опита! Предполагам, като престои в млякото - месото става по-крехко.:)
    Ще пробвам и ще споделя. Благодарско за рецептата!:)

    ОтговорИзтриване