сряда, 25 януари 2012 г.

Свинско бабе в масло


Някои от вас може изобщо да не поглеждат тези ястия, но други пък ги обожават. В къщи ги обичаме, най-вече ако сме ги приготвили ние, разбира се. Няма механа, в чието меню да липсва това ястие.

Продукти:
1 свинско бабе
краве масло
червен пипер
черен пипер
сол
оцет
чесън

Приготвяне:
Сложете бабето в тенджера с вода, може и без капак, изчакайте да заври водата, и я излейте. Измийте добре тенджерата и бабето и отново го сложете в тенджерата с вода. Затворете плътно капака, врътнете клапана на тенджерата на степен 1 и оставете на силен огън, докато започне да излиза пара от червеният клапан. Намалете котлона на минимална температура и сварете шкембето в тенджера под налягане за 40 минути, от момента на завиране. Следете дали от клапана, където са степените излиза поне мъничко пара, за да е сигурно, че се вари.:) Отстранете тенджерата от котлона и изчакайте да се освободи парата.



Извадете го и го нарежете на малки парчета.
Запържете го в масло, добавете червен, черен пипер и сол, разбъркайте и отстранете от котлона, за да не загори пипера.
Изсипете в чиния и поднесете с оцет със скълцан чесън.
* Свинското бабе може и да не се запържва, а да се запече на фурна, като за целта след като се свари и нареже, се изсипва ва тавичка, добавят се бучки с масло, черен пипер и сол и се запича във фурната. Отново се поднася с чесън и оцет.

Чорба от свинско бабе се приготвя като чорбата от телешко шкембе.



8 коментара:

  1. Леле, ако го види моя Емчооо, нищо няма да остане от твоето маслено бабе!
    Прегръдки:)

    ОтговорИзтриване
  2. Вкусно, вкусно както винаги тук :),аааа не си права -обичаме го и ние ,по -точно аз де :))! Канди,неуморима си да предлагаш все вкусотийки :),а аз пък ги чета с кеф:)! Чао мила ,и хубав следобед ! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. ох олекна ми, харесвало се значи, бях се притеснила, че ще ме игнорирате:):).Хубав следобед от мен! Прегръщам ви!

    ОтговорИзтриване
  4. Канди, и аз съм в кюпа на обичащи на тази вкусотия. В блога ми имам и аз рецепта но го пека във фурната. Та не се притеснявай това си е традиционно ястие наше.
    Твоето е станало страхотия охаааа... с биричка много обичаммм...
    Прегръдки миличка!

    ОтговорИзтриване
  5. Candy, как ще те подминем, няма такова нещо. Да си призная,гледам това зачервено мезе ама свинско бабе като име не ми говори нищо. Не съм наясно с тези мезета, от коя част на прасчо е? Иначе си личи,че пие бира,винце, кой каквото обича. И иска голяма шумна компания!
    Приятна и спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Вкусно, вкусно, много вкусно:)
    Всичко, що расте на кокал, се яде у дома:)

    ОтговорИзтриване
  7. Аз незнам дали го обичам, нямам спомен да съм си поръчвала такова в заведение, още по-малко да съм приготвяла, но това изглежда доста апетитно!
    Хубава вечер, Бонбон!

    ОтговорИзтриване
  8. Вкусно, ароматно и много по нашенски. Прегръдки, Кате! :)

    ОтговорИзтриване