Страници

Канапе с Шеф Пеньо Иванов


С голяма радост посрещам госта си днес, защото той е една невероятна личност! Майсторството си е доказал у нас и зад граница. Известен е с тематичните си менюта, с участието си в кулинарни предавания, водещ е на собствено предаване, а от скоро и водещ на кулинарната рубрика на вестник „Преса“, основател е на първата фирма за комплексно консултиране на ресторантския бизнес: Ивитал Консулт , създател е на „Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите” и е организатор на кулинарния фестивал „Пъстра трапеза”.
Представям ви Пеньо Иванов!




Преди няколко дни го поканих да ми гостува в „Канапе”. Честно казано, изобщо не се надявах на отговор. Не мога да ви опиша изненадата си, когато получих писмото с положителен отговор.
Отново ще благодаря, Сърдечно, за вниманието, гостуването и отделеното време!
В главата ми се въртят толкова въпроси: как е започнало всичко, как е постигнал всичко това и как го запазва... Всичко обаче е резултат на упорит труд, амбиция и талант!
Не бих искала да превръщам темата в интервю, затова няма да задавам въпроси.
Настанете се удобно, защото днес ще пътуваме на кораб в компанията на един талантлив българин - Пеньо Иванов!


За мен е удоволствие да гостувам в този блог!
Специално за приятелите на ” my candy kitchen” ще споделя любима част от моят живот и работа – круизите.
Стъпих на кораб със самочувствието на добър готвач, а останах изненадан, защото това самучувствие искаше още за световно ниво. Попаднах в един съвсем различен свят. Свят на лукс, блясък и разкош, в който кулинарията заема почитно място. Зад всичко това обаче стои труда на огромен екип от специализирани хора, в чиито ръце са поверени грижите за туристите. Не беше лесно, защото всичко това изисква голям капацитет от знания. Именно тук, получих повишение, което е голямо признание за мен.



На корабите прекарах две от най- интересните години в живота си. Преживях невероятни моменти, насладих се на живописни гледки, видях прекрасни места! Точно тук човек може да види, да разгледа, да се докосне до културите на други народи.
Пред очите ми сега е Пуерто рико, окъпан в танци, веселби и песни. Невероятен купон. Това не може да се преразкаже, трябва да се преживее!
Всички помним какво трескаво напрежение растеше във всички хора когато идваше милениума. И тогава на Коледа 1999 година в 17 и нещо акостирахме на пристанището на Пуерто Рико. Празника беше толкова силно концентриран във въздуха, че беше различно усещане. Вървиш по една уличка хората горе си празнуват, закачат се и се веселят. На една стена с лазар изписваха пожелания за Весела Коледа на различни езици и когато се появи и руския, това вече беше капак, изчаках ги всички надписи да се превъртят още веднъж защото си помислих че не съм видял добре.. имаш чувството че това е сценарий който някой е подредил и те е поставил там. За 2 часа се случиха невероятни неща. Разходих се и се качих на борда защото си имах работа.Тогава си пожелах да мога да разгледам това място и през деня, по светло. Познай какво стана. Следващият контракт хоум порт Пуерто Рико. Хайде 8 месеца… е още на третия месец помолих за преместване в Маями по лични причини. Но, беше хубаво.


На финал ще насоча вниманието ви към успешните проекти на Пеньо Иванов:

Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите 7


„Един от начините да събудиш заспалото съзнание е изкуството, защото то провокира нашите сетива, нашите емоции. А когато делата ни са съпроводени с дълбоката и непоклатима Вяра и Любов, Божията благословия се спуска над нас и ни води по правия път. Всяка дейност става изкуство, ако се върши с необходимата любов и мисъл, че е полезна за хората.”
Основна цел: да се съхрани българското духовно наследство и духовния потенциал на нацията чрез народно-художествените занаяти; певческо, музикално и композиторско изкуство; танцовото изкуство; актьорското изкуство; изкуството в областта на живопис, графика и скулптура; творчеството в областта на художествената литература; работа с децата в училища, читалища и Центрове за работа с деца в цялата страна.

Ивитал Консулт


Е на разположение за много аспекти в Консултирането на ресторантския и хранителен бизнес. Консултирането включва подготвяне на проект за кухня, избор на оборудване, кухненски инвентар и посуда, подбор и обучение на персонала, изготвяне на основно меню, и играждане на НАССР за обекта, захранване и изграждане на ресторантски софтуер, Изготвяне на пакетни менюта, съставяне на стандарти с технология за приготянето на всяко ястие и др.

Пъстра трапеза


Националният кулинарен фестивал „Пъстра трапеза” се провежда от 2008 г.

Идеи: Представяне на Кулинарния фестивал „Пъстра трапеза” в различни региони в цяла България. Демонстриране на ястия от Българската национална кухня, приготвени от български и чуждестранни готвачи, сготвени в професионална кухня. Събиране и показване на ястия с регионални рецепти в изложба, приготвени и представени от местни жители. Издаване на кулинарна книга – „Рецептите на баба”. Провеждане на конкурс за оригинални български рецепти „Рецептите на баба” – рецепти, събрани на уебсайта на Фестивала. Съхранение на уникални български кулинарни рецепти и издаване на кулинарна книга с рецепти, събрани по време на Фестивала. Представяне на шеф готвачи от чужди страни. Провеждане на състезания за млади шеф готвачи. Показване на първата национална изложба на детски рисунки с кулинарна тематика. Провеждане на дегустационни състезания.

Насоченост: Професионални готвачи, ресторантьори и представители на туристическия и хотелиерския бизнес; производители на хранителни и питейни стоки и продукти; професионални училища по туризъм и ресторантьорство; деца в училищна и предучилищна възраст; домакини; представители на всички села и градове, в които се провежда Фестивала.

Крайна цел: Запазване на кулинарните традиции чрез събиране, записване и съхраняване на кулинарното ни наследство.
Разпространение на събраните рецепти чрез електронни и печатни издания, национални медии, кулинарни медии, собствено кулинарно книжно издание.
Развитие на Българската кулинария, ресторантьорство и туризъм.
Развитие на самодейната дейност в региона и страната.
Развитие и разпространение на народните занаяти.
Запазване, съхранение и развитие на Българското кулинарно наследство.
Развитие на читалищната дейност и самодейните колективи.

Моят блог е твърде малък, за да отрази и покаже всички прекрасни проекти, идеи и снимки.

22 коментара:

  1. Много интересен гост си поканила, Кенди, поздравления! Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Поздравления за госта ти, Бонбонче! Много лъчезарен ми изглежда... и как само се е нахакал в житото :))) "Предавам се, не стреляй!" :))

    ОтговорИзтриване
  3. Радвам се на госта ти ,Канди , но още повече ме радва ,че има такива млади и успели българи !
    Хубав ден и прегръдки !

    ОтговорИзтриване
  4. Кенди , чудесен гост си довела! С такова увлечение прочетох цялата публикация и от сърце се възхищавам на многостранните интереси и проекти на Пеньо Иванов! И неговия разказ беше голямо удоволствие за мен! Благодаря ти много! Добе, че все още има хора като него, които се борят за развитие на изкуствата и занаятите , и спомагат за това да се запази нашата българска култура!
    Желая ти много удоволствие и настроение през днешния ден и те прегръщам от сърце!

    ОтговорИзтриване
  5. Щастлива съм, че мога да споделя наградите си с теб! Заповядай в моя блог за да ги получиш!

    ОтговорИзтриване
  6. Беше ми много интересно да се запозная с още една интересна и вдъхновяваша личност!
    поздрви за госта ти и поздравления за теб, за твоя избор!

    ОтговорИзтриване
  7. КАНДИ, невероятен гост си поканила ,много ми хареса.Толкова талант и доброта струи от този младеж, че чак ми се прииска да съм по млада:))))
    Радвам се на таланта му и енергията която има.Браво момче!
    На тебе Канди благодаря за прекрасната публикация.
    Прегръдки и за двамата ви!

    ОтговорИзтриване
  8. Прекрасен гост, Катя,
    много се радвам, че ни представи този талантлив, инициативен и вдъхновяващ творец в кулинарията!
    На теб благодаря,
    вдъхновение и много успехи за него, Диана

    ОтговорИзтриване
  9. Много интересен и неизвестен за мен до този момент гост имаш,Кате!
    Поздравления и за двамата и благодаря за разказа!

    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  10. Кате, невероятен гост си поканила! Слушах едно радио интервю с него относно кулинарния фестивал и бях меко казано впечатлена. Чудесна инициатива, която може да се води само от невероятна личност!
    Радвам се, че чрез теб имах възможност да науча повече за човека Пеньо Иванов и работата му!
    Сърдечни поздрави и за гостоприемната домакиня, и за госта! :)

    P.S.: Имах твоята смелост да поканя друга известна в кулинарията личност, но за съжаление не получих никакъв отговор...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еви, и мен ме учудва как така поне отговор няма да получиш, точно ти!?!?!!?!?!,не знам коя е въпросната личност, но хич не се чуди, предполагам, че причината да не получиш отговор е факта, че блога ти е много стилен, и може би се е притеснил от гостуване при теб. Аз лично ако трябва да ти гостувам ще мина през кулинарен курс, ще си купя нов фотоапарат и ще науча много повече за фууд стайлинга:). Целувки!

      Изтриване
    2. Катенце, честно казано очаквах отказ, но дори от куртоазия можеше да се посочи причина, като прекалена ангажираност и т.н. Останах си с висящата покана... Здраве да е само, има толкова много интересни личност, които с радост се отзовават. :)
      Развесели ме много, благодаря ти, мила! Прегръдки и целувки и за теб! :)

      Изтриване
  11. Прекрасен гост! С огромен интерес изчетох написаното и за миг му завидях- за Пуерто Рико, за карнавалите, за круиза и за завидните умения в кулинарията. Разбира се последното постигнато с много упорит труд. И все пак беше и много поучително в определена степен!
    Благодаря за различния и интересен гост. Пожелавам ти още много такива гости, от известни по известни!

    ОтговорИзтриване
  12. Много интересно ми беше да се запозная с госта ти, Канди!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  13. Канди, поздравления за избора на гост! Много интересна личност!

    ОтговорИзтриване
  14. Кате, чудесен избор за гост!
    Много ме радват всички негови начинания и
    желанията да съхраним българското!
    Поздравления и за двама ви!

    ОтговорИзтриване
  15. Чудесна публикация си направила, Кенди! За мен беше удоволствие да я изчета цялата!
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кенди, страхотна публикация-интересен гост, достоен за уважение!Талантлив, с много постижения, и същевременно много земен!
      Поздравления към двама ви!

      Изтриване
  16. Много се радвам на коментарите ви! П.Иванов наистина е много интересна личност! Уникален е! Щастлива съм, от факта, че се съгласи на това гостуване! Благодаря на него и на вас, отново!

    ОтговорИзтриване
  17. Candy, да те поздравя и аз на свой ред за избора на гост!! Страхотно представяне си му подготвила! Обожавам свободомислещи хора като теб и намирам идеята ти за много вдъхновяваща - не спирай да угаждаш на мечтите си :)

    ОтговорИзтриване
  18. Беше ми изключително интересно...поздравления за госта и за теб!

    ОтговорИзтриване
  19. Сега е мой ред да благодаря за хубавите думи. Благодаря ви.

    ОтговорИзтриване