събота, 28 януари 2012 г.

Сини френски макарони, коктейл Синята лейди и една забавна история


Когато се захласвах по френските макарони често разглеждах снимки в интернет на тези малки бижута. Удивлявах се на снимките и начините на поднасяне, точно като скъпоценности. Веднъж попаднах на една снимка със вилица, запаметих я сега реших да я импровизирам. Снимката ми е съвсем различна, да поясна:). Интересното е, че докато си нагласявах виличката в макарончето, малкият готвач реши, че така трябва и надупчи всички черупки на решетката. И така на моята снимки ще видите само 2 бройки, това оцеля! Всичко останало се изяде, разбира се, не посмях да снимам поражението:).
И така към рецептите:

Коктейл синята лейди



Коктейл, срещан често в повечето заведения, рецептата я знам така от един барман. Количество колкото прецените на вкус.
Продукти:
джин
blue кюрасо
лимонов сок
лед
лимон за декорация

Приготвяне:
Всички съставки се разбъркват добре. Добавят се леда и парченцата лимон.




Френски макарони със шафран и шоколадов мус



Продукти за макароните за 10 бр. / 20 черупки/:

110 гр пудра захар
60 гр бадемово брашно/ получено от смлени белени бадеми/
60 гр остаряли белтъци / получават се като се отделят от яйцата и се затворят в съд плътно. Оставят се в хладилник за 24 часа. Изкарват се на стайна температура и престояват 2-3 часа.
40 гр захар кристал
няколко прашинки шафран

гелобразна сладкарска боя Dr Oetker



Приготвяне:
Пресейте няколко пъти пудрата захар с бадемовото брашно.
В друга суха купа започнете да разбивате белтъците първо на по-слаба степен, след това на силна.
Трябва да се получат връхчета, нещо като пяна. Добавете захарта кристал и разбийте още малко, до получаването на сняг, но не прекалявайте.
Вземете част от сухата смес и добавете към белтъците. Разбърквайте със шпатула, като използвате метода: загребване - обръщане - загребване. Така на няколко етапа добавяйте от сместа. Добавете прашинките шафрана и боята и отново разбъркайте, внимавайте да не промените консистенцията, т.е. сместа да не стане по-течна:).
Вземете шприц със пош. Напълнете го със сместа и върху хартия за печене шприцвайте кръгчета с диаметър около 3 см. Може да ги начертаете леко с молив предварително.
Потупайте тавата отдолу, за да изкарате въздуха.
Оставете ги така да преседят на стайна температура около 40- 50 минути.
Загрейте фурната на 150 градуса и сложете макароните вътре да се пекат/ сушат/ за 12 минути.
Извадете и оставете да изстинат върху решетка върху хартията.
Отстранете ги внимателно. При мен се отлепиха сами. След това ги слепете две по две с крем - мус. Имайте в предвид, че ако престоят повече с крема, ще омекнат, затова ги слепвайте преди консумация.



Шоколадов мус:
Продукти:
3 яйца, разделени белтъци и жълтъци
2 с.л. пудра захар
125 мл течна сладкарска сметана
100 гр черен шоколад Линд 70 %
Начупете шоколада на парчета и го разтопете на водна баня или в микровълнова.
В купа разбийте жълтъците с пудрата захар с миксер, до кремаво .
Добавете шоколада към жълтъците и разбъркайте със шпатула, метода загребване - обръщане.
Разбийте белтъците на сняг и ги добавете на няколко пъти към сместта, като използвате отново шпатула и загребване – обръщане.
Разбийте сметаната на сняг и добавете по същия начин и нея.
Приберете сместта в хладилник да стегне.




22 коментара:

  1. Канди, морски полъх се усеща при теб, коктейла е мммммммм разкош!

    ОтговорИзтриване
  2. Синьо вълшебство!
    Всичко е много красиво и вкусно!
    Трябваше да снимаш и малкия!
    Прегръдки Бонбонче:)

    ОтговорИзтриване
  3. Ахх, каква приказка си сътворила! Прекрасно!

    ОтговорИзтриване
  4. Бонбонче, поздравления, че си направила тези така трудни макарони! Прекрасно синьо вълшебство! Гледайки снимките някак си спомних филма "Синьо лято" :) Хубава вечер, мила!

    ОтговорИзтриване
  5. Здравей,страхотни макарони, възхищавам се на всеки, който ги прави, много са хубави! Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  6. Канди,страхотен цвят имат макароните ти този път!
    И чудесен контраст с шоколадовия мук!
    Коктейлът е много по мой вкус,искам и аз един преди лягане!
    Нищо,че малчо е правил белички,тъкмо ще се ентусиазираш за повторение!

    Сърдечен поздрав и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  7. Много готино-твоето сладурче с виличката-представям си го..
    Красиви макарони и изискано питие-почерпвам се и отивам да си лягам,че стана днес...
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  8. Много нежно изглеждат в този цвят! Eтикетчетата с Айфеловата кула ca изключително сладки!

    ОтговорИзтриване
  9. Es un macarons tentador una delicia al paladar,nunca había visto uno tan perfecto,abrazos y abrazos.

    ОтговорИзтриване
  10. Бонбонче, синя прелест от публикацията ти струи.Много красиво перфектно изпълнение и невероятни снимки.
    Хубави топъл снежен ден,прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  11. За коктейла ми е много рано, но дори и на парчета, ще си взема макарона. Справила си се перфектно, Кате! Прегръдки с пожелания за хубава неделя! :)

    ОтговорИзтриване
  12. Хаха, сигурно не ти е било смешно в началото, но вече гледаш с усмивка на случилото се с макароните :) Знам колко е трудно да се снима и въобще да се готви с малко човече, особено ако е палаво. Много хора казват, че всички деца са палави, но не е така - има палави и адски много палави :))
    Чудесен син цвят се е получил! И айфеловите кулички ми харесват много :)

    Усмивки през неделния ден и поздрави на калпазанина :)

    ОтговорИзтриване
  13. Канди, много е хубав поста ти , свеж и мноооого син :)! Макароните - вълшебни , коктейла -страхотен , а най - чудесен от всичко е малкия ти сладур :)! Жив и здрав да ти е ! Хубава неделя ,мила ! Прегръдки !

    ОтговорИзтриване
  14. Много красив пост, грабва окото от раз. Синята лейди бих я пийнала в приятна компания, с хубава музика. И с френски макарони, нищо че са малко начупени :)
    Прекрасно е всичко.Продължавай да радваш сетивата ни все толкова успешно
    Приятен неделен ден!

    ОтговорИзтриване
  15. Кенди,това е любимия ми нюанс на синьото!Всичките ти снимки сас чудесни и с много настроение!Забавлявала си се,а детенцето ти максимално- а това е най-важното!
    Виждам, че си ползвала течен оцветител, до колкото виждам е гел на Швартау или нещо друго ?Кога го добави, заедно с шафрана ли? Не съм ползвала гел боичка за оцветяване на макарони, само на прах..
    Благодаря ти предварително за отговора.
    Хубав ден!
    Прегръдки

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Бети! И на мен този цвят ми е любим, малко не му е времето сега:). Бети, ползвам боичките на др Йоткер, такива има в Метро, просто при нас няма откъде да си купя други, а и тези са за деца, безвредни, може би за това не боядисват толкова наситено. Течни са, да, слагам ги след като всичко съм разбила вече, сега ще редактирам. Но понеже се притеснявам да не втечнят сместа, слагам на порции по капки:). Мисля, че със сухи бои е по-лесно, не ти променят консистенцията, но за съжаление нямам такива:). Хубава вечер!

      Изтриване
  16. Още снощи видях това синьо вълшебство, но не можах да коментирам. За сметка на това го сънувах! Благодаря за хубавите емоции!

    ОтговорИзтриване
  17. Синьо, сладко , супер!
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  18. Мога само да кажа прекрасна синьота, пардон красота :) Невероятна си !

    ОтговорИзтриване
  19. Eeee... Голяма красота е при теб!Свежо, вкусно и синьо като морето,което ме зове:)Успешна седмица:)

    ОтговорИзтриване
  20. На всички, благодаря за прекрасните думи! Цвета е малко летен, но пък любим:). И носи настроение:). Колкото да малкия, той си е професионалист вече, дори и макароните направи като моите:). Забавно е с тези дребосъци. А вие сте невероятни! Прегръщам ви: Мариянче, Кате, Бубу,Габи, Павлина, Роси,Живе, дени, Росита, Зиче, Еви, Инче, Ийв, Нинче, Бети,Диди, Траяна, Ели, Дрийм:)! Пожелавам ви хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  21. Много красиво, синьо и френско...
    прекрасни предложения, Катя!
    Чудесна идея на малкия помощник:)
    Благодаря за удоволствието,
    поздрави и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване