Страници

Пълнени чушки с кайма на фурна


Не знам дали изобщо трябва да споменавам, че тази рецепта е широко популярна и едва ли има някой, който поне не е опитвал Пълнени чушки с кайма. Правя ги в тенджера на котлон, или в тава на фурна. Застройките, които добавям са варена или студена, но най-често прилагам варената.
Вариант на Пълнени чушки с кайма, варени в тенджера - линк.




Пълнени чушки с кайма на фурна


Продукти:
250 гр. кайма
1 глава лук
1/2 ч.ч. ориз
1 ч.ч. гореща вода
3-4 с.л. олио
8-9 средни пиперки
2 с.л. брашно
червен и черен пипер, чубрица
магданоз
сол

за застройката: 2 яйца, 300-400 гр кисело мляко, 3-4 с.л. брашно


Подготвяне на плънката:

Вариант 1 за плънката със запържване на сместа:
Ситно нарязаният лук се запържва в олиото и към него се добавя ориза. Пържи се 3 минути и се налива водата. Когато ориза я поеме се оттегля от огъня изцежда се, ако има течност и се размесва с каймата, сол, черен пипер, червен пипер, чубрица, ситно нарязан магданоз.

Вариант 2 за бърз вариант на плънка без запържване:
Лука се нарязва на ситно и към него се добавят каймата, подправките, солта и ориза. Омесва се добре.

Пълнене и печене:

Пиперките се почистват от семето, измиват се, цепват се в долния край/ прави се прорез с нож откъм острата им част/ и се пълнят с избраната плънка. Топят се в брашно откъм отвора и се подреждат плътно в тава една до друга. Внимателно се добавя гореща вода (с Вегета или друга зеленчукова подправка) малко над половината им. Пекат се на 200 градуса, около 1 час, покрити с алуминиево фолио, като се обръщат веднъж и при необходимост се долива вода.

Застройване на чушките:

Като са готови се изваждат от фурната и върху тях се изсипва застройка, приготвена по следния начин:
Яйцата се разбиват с брашното и киселото мляко в малка тенджерка. Разреждат се внимателно с половината горещ сос от ястието и се тенджерката се поставя на котлона. Бърка се докато кипне и след това до получаване на гъста смес. Изсипва се върху чушките се разклаща, за да се смеси с останалият сос.

15 коментара:

  1. Канди , страхотно си ги поднесла пиперките ! Който и да е измислил начина на сервиране ти си най-добрата му ученичка :)!А на мен така с този сосец са ми любими ! Прегръдки и топла и уютна вечер !

    ОтговорИзтриване
  2. Оххх и тука вкусотия пак Божееее.. как да отслабна ..:)
    Толкова са ти привлекателни и с това сосче ,чудни са станали.
    Прегръщам те силно!

    ОтговорИзтриване
  3. Какви диети, Зиче, то само с гледане започвам да качвам. Усещам се просто с този кулинарен блог просто загазих:):):)И откъде ви открих всички вас: отвсякъде вкусотии. Ивана, благодаря ти:). Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. Почвам да слюноотделям много сериозно! Толкова много обичам такива пиперки, обаче пусто в Англия само тип камби има. Но ще се пробват задължително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. по голяма глупост,не бях чела. В Англия ако няма чушки за пълнене,отидете в Африка:-))

      Изтриване
  5. Харесвам ги със сосче пълнените чушки и винаги ги правя така.Твоето сервиране много ми харесва-благодаря за идеята,мила...
    Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Канди, просто класика. Много са апетитни и чудесно поднесени. Браво!!!

    ОтговорИзтриване
  7. Кенди,....толкова мило и топло ми стана на душата , ...от твоята прекрасна рецепта и снимки! Благодаря ти! Сосчето , с което си ги заляла , изглежда много вкусно- явно пропорциите на застройката са чудесни! ... Поднесла си ги - по невероятно изискан начин...
    Желая ти много творчески идеи през Новата година и...бъди точно такава, каквато си!Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  8. Диди, благодаря, че се отби, да ти изпратя семенца, да им покажеш какво е чушка:)
    Живе, Елена, благодаря и на вас! Албена, разчуствах се от топлите ти думи! Благодаря на всички ви!

    ОтговорИзтриване
  9. Значи като, човек който търси рецепта, Цитирам
    Пържете 3 минути и прибавете ВОДАТА !!!! Колко Вода !!!! Четох 5 пъти продуктите няма, колко вода да сложа.Сложих очилата пак 5 пъти чета пак няма ???? !!! Ок сложих така колкото ми казах звездите.Напълних чушките с сместа пекох 1 час извадих ги пълна повърня /много воднисти станаха/ Ужас.Използвайте акъла си, когато пишете рецепти, препрочитайте ги, представяйте си действието преди да постнете рецепта.Задните части ги ползвайте само да стоите върху тях.Страхотна рецепта Канди час и половина труд, и продуктите заминаха в кофата. Мисли другият път като пишеш.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбирам, че сте ядосани, защото не са ви се получили нещата, но ако има нещо неясно в рецептата, по-добре питайте, вместо да пишете такива коментари. Да, пропуснала съм количеството на водата и предполагам, че вие сте сложили повече от необходимото, затова са станали воднисти. Сега ще я добавя. Рецептата е тествана и от мен и от познати и е много вкусна. Останалите ви думи няма да коментирам. Желая ви приятен ден и успех със следващите ястия!

      Изтриване
  10. Да, Извинявам се за гневния език. Като начинаещ готвач не знам много, и сметнах, че съотношението Ориз-Вода 1 към 4 или 1 към 3 се спазва винаги.Бях запържил вече лука и нямаше как да чакам отговор.Довечера ще направя втори опит и ще пиша за резултата.Другия път ми теглиш майната, като те храня.Благодаря за коригираната рецепта и добрия ви тон.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :):):), няма проблем, наистина, пропуска е мой, неприятно е да съсипеш продуктите. Наистина всички рецепти тук съм тествала лично и не е имало проблем при мен, затова и харесвам коментарите, виж сега добавих водата в рецептата, преди някой друг да сгреши:):):). По принцип и класическият начин е да не запържваш нищо, направо да напълниш чушките със смес от кайма и ориз и подправки и да ги сложиш в тенджера с вода да се сварят, затисни ги с една чиния отгоре и ги вари на среден огън. Както ти е по-лесно, на нас тази рецепта ни е по-вкусна, затова така ги правя. Хубава вечер и успех с другите рецепти, преди години и на мен ми беше трудно.

      Изтриване
  11. Ех макар и с закъснение и не, както обещах искам да коментирам рецептата.Пиперките станаха невероятно вкусни :) .Моето мнение не може да се компрометира, защото аз наистина тествах рецептата.Вечерята беше оценена положително и от хората, на които сготвих :). Благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :)много се зарадвах, наистина, радвам се, че са ви харесали, много са вкусни! В крайна сметка, можеше и от първият път, ако не бях пропуснала водата:), но здраве да е!:) Честита Баба Марта и ти благодаря, че сподели резултата!

      Изтриване