понеделник, 9 януари 2012 г.

Ивановден


Закъснях с тази публикация по определени причини, но по- добре късно отколкото никога:).
7 януари – Ивановден. Честит празник на всички именници! Да сте живи и здрави и с уважение да носите името си – Иван означава благодат Божия!!! Чувала съм да казват, че „в България Иван е титла, а не име”. Вкъщи имаме прекрасен повод да празнуваме – именния ден на голямото ми момче:).
Навън е прекрасна бяла приказка, а авариите, които донесе снега станаха повод да се откажа от плановете си за целодневно суетене около фурната и да се насладим предимно на зимните игри. Почти си мислех, че ще отложим празнуването, но въпреки всичко успяхме поетапно:). Отчасти и вечерята беше празнична – на свещи.
Закъснявам с публикацията, по разбираеми причини, но пък прекарахме един невероятен ден!
На този ден трапезата не изисква строго определени ястия. Разрешава се всякаква храна. Аз избрах: домашни бонбони / задължително!/, баница, пита, печено пиле с гарнитура от зеленчуци.
Отново ви каня на нашия празник, с малко закъснение:), но пък от сърце!

За забавленията,настроенията и игрите се погрижи Зимата:









За почерпката се погрижихме ние:):

Бонбони с аерирана крема, череши и шоколад


Тези бонбони са абсолютна импровизация. Вие може да ги направите с други бисквити. Важното е, че са много вкусни и едва ги спасих от малки и големи. Най-малкото ги обича само като топчета, без шоколад и без череши. По-голямото ги обича с шоколад без череши, а най- големият ги обича в завършен вид. Така, че във всяка стъпка от производството ми се налагаше да влизам в ролята на пазач. Накрая мислех да сложа и катинар на хладилника. В крайна сметка спасих полувината. От тук, взех идеята за оформяне:   http://www.hungryhappenings.com/2011/02/valentines-day-dessert-sweet-chocolate.html

Продукти за 20 бр.
20 коктейлни череши с дръжки
10 бисквити закуска кафяви
6 бисквити Орео
1 опаковка аерирана крема Жоси / 150 гр/
100 гр черен шоколад Милка
50 гр краве масло
1 с. л. пудра захар

Приготвяне:
Смелете бисквитите с блендер като брашно.
Добавете маслото, крема сиренето и пудрата захар.
Омесете добре.
Оформете топчета с големина на орех и ги притиснете с ръка. Сложете във всяко кръгче по една череша, като дръжката се оставя да се вижда.
Наредете ги върху домакинска хартия за печене и ги оставете в хладилник да стегнат.
Начупете шоколада на парчета, сложете го в купа и го разтопете в микровълновата за 90 секунди на голяма мощност, като през 30 секунди разбърквате с вилица.
Потопете бонбоните в шоколада и отново ги подредете върху хартията.
Оставете в хладилник да стегне шоколада.

Пухкава баница

Рецептата за тази баница ми я даде, една позната леля преди 11 години, спомням си, защото големият ми син беше на 2 годинки. Бях на гости и я опитах за пръв път. Идваше ми да изям цялата тава. Много е вкусна! В тефтера ми съм я записала само „баница 1”. Тогава не съм я правила със сирене Жоси, но сега я направих с него. Нямам представа дали някой е качвал подобна рецепта, единствено срещнах скоро, при Марги подобна рецепта, но има доста различия. Нейната също ми се стори доста пухкава, та може би следващия път ще я пробвам.
Продукти:
1 пакет кори Белла
Плънка:
200 гр сирене Жоси
1 яйце
Заливка:
1 ½ ч.ч. газирана вода / сода /
3 яйца
1 ч.ч. олио

Приготвяне:
Направете плънката като натрошите сиренето с вилица и го разбъркате с яйцето.
В центъра на тава с размер: ... поставете капка олио. Върху олиото поставете малко кръгче алуминиево фолио.
Вземете една кора и с пръсти я надиплете. Сложете я в тавата. Направете това с още две кори.
Първи ред е готов:).
Полейте с две супени лъжици олио и разпределете 1/3 от плънката, равномерно.
Направете втори ред по същия начин.
Сложете третия ред кори. Изсипете плънката, останалото олио/ не се притеснявайте, че много/, и залейте с цялата смес с яйцата и газираната вода.
Изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна до зачервяване.
Извадете и обърнете тавата върху вестници или някаква хартия.
Така ненужното олио ще изтече. Обърнете и извадете баницата.

Питка Цвете

Този начин на оформяне е толкова познат в интернет, че аз лично не знам кой точно е първоизточника. За пръв път я видях тук:  http://gourmandine.ro/retete-aluaturi-sarate/paine-floarea-soarelui/
Твърдо бях решена, че за днешния празник ще направя интересна питка.
За моя изненада обаче, снега освен игри и приключения донесе и малко аварии, та останахме без интернет:). В тефтера си с рецепти имам няколко рецепти към момента за питки и направих тестото по една от тях. А оформянето го карах по запаметяване. Мисля, че в средата не е точно така, но пък това си е нашата питка:). Ще споделя, че и тук едни малки ръчички вършиха основните операции, та аз поне си снимах на воля. И резултата е подробни снимки от процеса на оформяне и правене. И който е казал, че от чиста душа излиза най-хубавия хляб, не е излъгал! Красива, вкусна и топла е нашата пита за Ивановден!
Продукти:
450 гр брашно
допълнително 50 гр брашно за омесване
1 ч.л. сол
1 пакетче / 7 гр/ суха мая
1 ч.л. захар
150 мл топло, не горещо прясно мляко
2 яйца
3 с.л. кисело мляко
2 с.л. олио

за намазване на платките: краве масло

За намазване на питата отгоре:
1 жълтък
1 с.л. прясно мляко
семена за поръсване на питата

Приготвяне:
Пресейте брашното в купа, добавете солта, разбъркайте и направете кладенче в средата.
В чаша налейте полувината топло прясно мляко, изсипете захарта и разбъркайте. Добавете маята, разбъркайте и покрийте с прозрачно фолио за около 10 минути – да шупне.
Разбийте яйцата с киселото мляко и олиото.
Изсипете ги при брашното. Добавете маята и останалото прясно мляко.
Замесете меко тесто.
Извадете го от купата върху набрашнен плот и го месете около десеттина минути.
Ако е необходимо добавяйте по малко брашно.
Ударете го 100 пъти в плота. Така то става меко и пухкаво.
Направете го на топка и го сложете в набрашнена купа.
Покрийте го с прозрачно фолио. Завийте го с одеало на топло и го оставете да втаса докато увеличи двойно обема си.
Извадете го отново, премесете го отново го ударете 100 пъти в плота.
Разделете тестото на 3 различни части в съотношение 1;2;3 като големина.
Разделете най-голямата част на три равни части.

Разточете всяка на кора с диаметъра на тавата.Сложете ги една върху друга, като между тях намазвате с масло. Отгоре не мажете.
Разрежете като пица, но не до външния ръб на 8 триъгълни парчета. Всяко парче се вдига към ръба на тавата.
Сега вземете средната по големина топка, разделете я на 3 равни части, отново разточете, поставете ги една върху друга, като мажете с масло. Разточете, с размер диаметъра на получения празен кръг. Отново нарежете като пица и обърнете краищата навън като се стремите да се разминават листенцата.
Постъпете така и с третата най-малка топка тесто. Ако не ви се занимава, може да я оставите цяла в средата.
Намажете питата с разбития с 1 с.л. прясно мляко жълтък, поръсете сусам, мак или смес за пити.
Покрийте с прозрачно фолио, завийте с одеало и оставете да втаса за около 1 час, докато удвои обема си.
Изпечете питата в предварително загрята фурна на 190 градуса за около 40 минути.
Ако започне да загаря отгоре може да сложите алуминиево фолио, или да свалите по-ниско във фурната.
Извадете питата и я покрийте с кърпа да постои така около 15 минутки.

печено пиле с гарнитура от задушени зеленчуци

За пилето: Измийте и подсушете пилето. Посолете го и го наръсете с черен пипер. Сложете го в тава, с олио и вода. Изпечете го на 190 градуса. Обърнете го веднъж, за да се изпече от двете страни. Намажете го с краве масло и запечете.

За зеленчуците: Вземете зеленчуци по избор, сурови или замразени. Сложете ги в сух тефлонов тиган на котлон докато се изпари водата им, ако са замразени. След това добавете краве масло и ги запържете.
Сервирайте пилето със зеленчуци.

14 коментара:

  1. Канди ,чудесна публикация ,чудесни ястия ,чудни снимки :)! И също така чудесни рецепти ! Браво мила:)! А как си харесах бонбонитеее:))...
    Да са ти живи и здрави дечицата и честит имен ден на патерица на именника !
    Прегръдки и хубава вечер:)!

    ОтговорИзтриване
  2. Е, прекрасна трапеза си спретнала, Бонбонче! Всичко ми харесва, но определено считам, че Бонбон ти приляга, ама много ти приляга, предвид адски апетитните домашни изкушения, които съзирам в началото! Великолепни са!
    Честит празник на именника, макар и с малко закъснение :) Здраве и още много снежни човеци да измайсторите заедно :))

    Весела седмица :)

    ОтговорИзтриване
  3. Канди, да ти е живо и здраво детенце! Страхотна почерпка, бонбоните, баницата, питката без думи съм! Снежният човек е огромен :)!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесна трапеза!
    Да ти е жив и здрав именника и голям късметлия!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Да ти е живо и здраво детето и името да му носи много късмет!
    Голяма си масйсторица!
    Възхищавам ти се от сърце!
    Прегръщам те силно и те целувам*)

    ОтговорИзтриване
  6. Кате,честит имен ден на детенцето ти!
    И тримата са едни чудесни слънца,да са ти здрави и много упешни в живота ти желая!
    Честно казано покрай това меню истниски недоумявам как ви остана време за игри в снега,справила си се просто прекрасно!
    Мога само да изкажа моите адмирации и да те уверя,че прегледах всичко пропуснато назад,и баклавичките,и супата...всичко!
    Почерпката за празника е страхотна,баницата както винаги ми е много на сърце,а за питката-има ли нужда да казвам-приказка е!
    Вземам си бонбонче на драго сърце!
    Прегръдки за теб и дечицата!

    ОтговорИзтриване
  7. Честит празник на Иван, макар и не точно на време;) Нека му върви по вода във всичко, което предприеме в живота си!
    Много здраве му желая, Бонбон, а трапезата е страшна!
    Вземам бонбонче веднага:-)

    ОтговорИзтриване
  8. Честит празник на момченцето ти, Candy, със здраве да си носи хубавото име! Сътворила си прекрасни неща, от вкусни по-вкусни! Питката изглежда вълшебно, а пиленцето толкова апетитно наднича изпод похлупака, че няма начин да го подмине човек!
    Поздравявам те за всичко и ти желая чудесен ден! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Да ти е жив и здрав именника! Страхотни неща си спретнала за празника! Аз ако сготвя всичко това в един ден няма да имам сили да стигна до трапезата :) Възхищавам ти се на уменията и вкусотии, които си сътворила! Прегръдки и хубав ден от мен!

    ОтговорИзтриване
  10. Candy чудесно меню. Честит именик на патерици, жив и здрав да е!

    ОтговорИзтриване
  11. Чудесно меню и прекрасни снимки...Да е жив и здрав именника и много да ви радва!Винаги ни изненадваш с вкусотиите си!
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  12. Да ти е жив и здрав именникът! Прекрасни вкусотии си направила, а за снега просто завиждаааааааааааам:)

    ОтговорИзтриване
  13. Много ви благодаря, на всички и предварително се извинявам, че отсъствам, но имаме проблеми с нета:). Има доста да наваксвам, набързо хвърлям поглед отстрани:). Прекрасни сте и отново Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  14. Честит именик на патерици! Да е жив и здрав и да расте много щастлив!:)
    Страхотна питка и бонбони! И останалата част от менюто е страхотна, но тия двете ми грабнаха вниманието:) Като върл фен на шоколада и тестото се черпя виртуално самичка ;)

    ОтговорИзтриване