петък, 20 януари 2012 г.

Petite baguette française/ Мини Френски багети


Рецептата от гостуването ми в Кулинарен еликсир.
Адаптирано от:www.cooks.com


Продукти:
½ пакетче суха мая
1 ч.ч. топла, но не гореща вода
2 1/2 ч.ч. бяло брашно
1 с.л. захар
1 ч.л. сол

За намазване:
1 жълтък
1 с.л. вода

Приготвяне:
В купа изсипете маята, захарта, солта и топлата вода. Покрийте с фолио и оставете за 10 минути.
В голяма купа пресейте брашното и направете кладенче. Изсипете в него маята. Замесете тесто.
Преместете върху набрашнена повърхност. Месете, докато стане меко, около 10 минути. Добавете още брашно, ако е необходимо. Поставете в чиста купа, покрийте и оставете да втаса на топло място докато се увеличи двойно (45 минути).
Сложете тестото върху набрашнена повърхност. Отново го намесете. Върнете го в купата и оставете за 30 минути, покрито с прозрачно фолио. Разделете тестото на четири парчета/ за големи багети/. Всяко парче разточете на кора и навийте на роло. Поставете върху тава, застлана с хартия за печене. Покрийте с фолио и оставете да втасат, до увеличаване на обема - двойно. Намажете с разбития жълтък с вода. Печете на 190 градуса за 20 до 25 минути, до зачервяване.

Няма коментари:

Публикуване на коментар