сряда, 4 януари 2012 г.

Пиле с кисело зеле


В сезона на сериозните манджи, записвам една класика от българската зимна кухня.


Продукти:
1 кисела зелка 1,200 кг
2 бр едри бутчета или друго месо, може и цяло пиле
2 скилидки чесън
1 с.л. червен пипер
1 к.л. черен пипер
1 ч.ч. бульон или вода или пък от зелевият сок
50-100 мл олио (зависи колко блажно обичате)


Приготвяне:
Зелето се нарязва. (Например зелката я разрязвам на две, след което всяка половина нарязвам през 1 см, след това напречно отново през един см и се получават нещо като кубчета:).
Месото се нарязва на порции, пилето може и цяло да се готви. Аз едно бутче го нарязвам на три части. В тенджера се загрява олиото и месото се запечатва от всички страни. Добавят се нарязаният на ситно чесън и червеният пипер и хубаво се разбърква. Веднага се добавя нарязаното зеле и се разбърква добре. Готви се на котлона около 15 минути, бърка се няколко пъти. Прехвърля се в тава, налива се течността, поръсва се черен пипер и се пече в предварително загрята на 190 градуса фурна до златисто.
*В ястието не се използва сол, тъй като зелето се достатъчно солено и кисело.


Няма коментари:

Публикуване на коментар