четвъртък, 9 февруари 2012 г.

9/14 Валентинки - френски макарони сърца


Рецептата за черупките на макароните този път взех от Дени, но ги оформих като сърца, Инчето ме подсети в коментарите на Коледните бастунчета:). Сместа ми се получи малко по-гъста, отколкото досега и не се разливаха, станаха по-високи са и с по-големи полички. Благодаря, Дени, за подробното обяснение! Оформянето по начин, различен от кръг е малко сложно за изпълнение, поне за мен:). Но все пак мисля, че се получиха добре.




Продукти:
90 гр. белтъци, престоели вв плътно затворен контейнер в хладилник поне 24 часа, не повече от 5 дни
72 гр. захар
144 гр. пудра захар
117 гр. бадемово брашно или ситно смлени бадеми
розова сладкарска боя / използвах гелообразна на др. Йоткер/


Приготвяне:
Извадете белтъците от хладилника, отворете ги и ги оставете на стайна температура за няколко часа.
Смелете бадемовото брашно с пудрата захар в блендер.
Пресейте ги няколко пъти в купа, може с по-едра цедка, ако не минава през сито. Но не трябва да има едри частици, все пак.
Разбийте белтъците на средна скорост в метална купа до като станат пухкави.
Постепенно добавяйте захарта и разбивайте на висока скорост не повече от 2 минути, до твърдост като сняг.
Добавете боята. Внимавайте,ако е гелообразна може да ви промени консистенцията, затова не прекалявайте.
Разбъркайте с миксера, да се уеднакви сместа.
Добавяйте на няколко етапа от сухите съставки към белтъците, като разбърквате внимателно със шпатула, като минавате хубаво по стените на купата - през дъното и обръщате сместта отдолу нагоре, бавно и внимателно.
Не разбърквайте много, за да не се напукат при печене черупките.
Прехвърлете сместта в пош, като предварително сте сложили накрайника му подвит, във чаша, за да ви е по-удобно и да не изтича сместта.
Шприцвайте върху хартия за печене сърчица, които може да си начертаете предварително.
Дръжте поша вертикално надолу и плътно до хартията.
Оставете ги да престоят на стайна температура за 1 час, за да изсъхнат. Ще ги осетите с докосване.
Сложете ги да се пекат в предварително загрята на 150 градуса фурна с вентилатор, може и без за около 12 минути. Наблюдавайте ги, без да отваряте през първите 10 минути!.
Извадете ги и заедно с хартията ги поставете върху решетка. Така ще се отлепят сами.
Слепете ги с крем, непосредствено преди сервиране, защото иначе ще омекнат. Може да ги съхранявате в кутии, без да са слепени.


Крем Тирамису:
Продукти:
4 яйца, пресни!
7-8 с.л. захар
500 гр сирене маскарпоне

Приготвяне:
Разбийте жълтъците със захарта докато избледнеят.
С дървена лъжица прибавете маскарпонето. Разбъркайте до еднородност, ако стане на бучки, разбийте с миксер.
Разбъркайте до получаване на пухкав гладък крем.
В отделна купа разбийте белтъците на сняг и ги добавете внимателно към другата смес. Разбърквайте чрез метода обръщане/ загребва се от сместа и внимателно се обръща/.

19 коментара:

  1. Кате, чудесни са :)
    Топла прегръдка и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Взимам си едно сърце с кафето, Кате! Прегръдки и хубав ден! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотни са станали!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Валентинките са чудесни и празнични!
    Много оригинална идея за деня на влюбените.
    Топъл и приятен ден !

    ОтговорИзтриване
  5. Великолепно романтично хрумване! Влюбена съм в тези прекрасни розови макарони! Браво, бонбонено момиче! :-)

    ОтговорИзтриване
  6. Розова красота :))
    Поздрави Канди!

    ОтговорИзтриване
  7. Прекрасна, розова идея, Кате!

    ОтговорИзтриване
  8. Много са сладурски, Канди! Със сигурност са и много приятни на вкус с това кремче тирамису.
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  9. Много слаки макарони си направила, Кенди! И с този крем тирамису,ммм!
    И аз съм замислила преди 14-ти февруари да направя, но ще видим дали ще ми стигне времето. Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  10. Катя, всяко едно от новите ти Валентинки е страхотно -
    и сладките и солените ти идеи са оригинални, направени с много любов и старание. Сърчицата макарони са вълшебни, като нежна розова феерия.
    Моите адмирации, Бонбонче, с очакване на следващите..., Диана

    ОтговорИзтриване
  11. Ех,че красиво...и много влюбено-поздравлиния!
    Приятна вечер,Канди!

    ОтговорИзтриване
  12. Кенди, Катя ли се казваш :)))
    Много са ти хубави макаронките! Вземам си няколко :)

    ОтговорИзтриване
  13. Кенди, неуморна си!Кога успяваш да сътвориш тези красоти?
    Много е романтично при теб, нежно и те завладява. Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  14. КАНДИ, малеее какви красоти твориш за Валентин...
    Много красиви са станали всичките ти любовни творения.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  15. Кенди, проектът "св Валентин" е в пълен вихър при теб! Много красиви са се получили макаронените сърчица! И аз съм се изкушавала да ги шприцовам по този начин, но все не се престрашавам, карам си на кръгчета и това е :-)
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  16. Великолепни са и на цвят и на форма,Кате,а муса...мога да го подхвана с голямата лъжица самостоятелно!
    Много красиво аранжирани и в тон с розите!

    Лека нощ и прекрасно утре!

    ОтговорИзтриване
  17. Мммм, влюбих се! Страхотно са се получили, Кенди! <3

    ОтговорИзтриване
  18. Честно да ви кажа мислех, да не ги качвам, но пък нали ги направих "с любов", тези сърчица ме умориха ви казвам:). Уж ги нарисувах, пък много трудно им открих равни другарчета, но нали са сърчица няма как да са еднакви:). Радвам се, че се забавлявате с тези валентинки:) и ви благодаря за подкрепата и прекрасните коментари!

    ОтговорИзтриване
  19. страхотни сърчица Канди
    поздрави

    ОтговорИзтриване