Страници

Честит 3 март! Панорама "Плевенска епопея" и Скобелев парк


Честит празник, България и на всички българи!
На 3 март 2012 г. се навършват 134 от освобождението на България от османско робство и подписването на Сан Стефанския мирен договор между Русия и Османската империя, който слага край на Руско-турската война (1877-1878г.). С него България е обявена за автономно васално княжество със свое народно правителство и войска.
Преди 134 години се възражда отново Българската държавност. На картата на Европа отново се появява името на нашата България. Дълъг е пътят на България към Свободата. Дълъг и труден, но героичен и славен, осеян с хиляди подвизи.
Поклон пред загиналите за Свободата!




Панорамата “Плевенска епопея” е единственият по рода си паметник-музей на Балканския полуостров.
Изградена е през 1977 г. по повод 100-годишнината от освобождението на Плевен, на самото бойно поле, в Скобелев парк музей, непосредствено до турския редут Кованлък, където по време на Третия щурм за Плевен се водят едни от най-кръвопролитните сражения.
Автори на архитектурния проект са Пламена Цачева и Иво Петров с проектантски колектив.
Тържественото му откриване е на 10 декември 1977 г., в деня на 100 - годишнината от освобождението на Плевен.
В панорамата са пресъздадени събития от Руско-турската война 1877/78 г. и Плевенската епопея.

През 1905 парка, прилежащ към Панорамата е благоустроен: изграждат се артилерийски батареи, малко езерце, възстановява се редута “Исса-ага”, построява се костница, в която са приютени част от костите на загиналите.
Паметника е № 40 от 100-те Национални туристически обекта.






5 коментара: