сряда, 7 март 2012 г.

Зеленчуци с бешамелова заливка


Комбинацията на броколи, моркови и карфиол е в основата на много зеленчукови супи и ястия и чудесно се допълват по вкус. А бешамеловата заливка е прекрасно допълнение към този букет от зеленчуци. Вие може да добавите шунка, бекон или каквото прецените по ваш вкус:).
Рецептата е адаптирана от тук


Продукти:
броколи, малка глава
карфиол, малка глава
3 моркова
/може да използвате готов замразен микс от тези зеленчуци./

за заливката:
125 гр. краве масло, 1 пакетче
4 с.л. брашно
600 мл прясно мляко
сол
черен пипер

за поръсване:
кашкавал "Жоси"
пармезан, настърган



Накъсайте броколите и карфиола на розички. Нарежете морковите на кръгчета.
Бланширайте ги във вряща подсолена вода до омекване.
Извадете ги и ги отцедете.
Намажете тавичка с масло и изсипете зеленчуците вътре.



Пригответе заливката като в дълбок съд на котлон загрейте маслото и добавете брашното. Запържете до светло златисто, внимавайте да не прегори.
Отстранете съда от котлона и налейте на тънка струя прясното мляко при непрекъснато бъркане.
Ако стане на бучки, може да пасирате с миксер. Върнете на котлона, на средна степен и варете при непрекъснато бъркане до сгъстяване.
Овкусете със сол и черен пипер и излейте върху зеленчуците.
Изпечете на 180 градуса за около 30-40 минути.
Настържете кашкавала, поръсете пармезана и запечете.



Сервирайте като разрязвате на правоъгълни парчета.



9 коментара:

  1. Канди, толкова апетитно изглеждат зеленчуците! Това ми е едно от любимите ястия, но моите домашни животни никак не го обичат и затова много рядко го приготвям :/
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Не трябваше да отварям този вкусен пост толкова рано, сега съм адски гладна!Много хубава рецепта.Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Мале,малеее каква вкусотия си направила Канди.
    Така да ми допадат такива ястия ,че твоето ме накара да преглъщам.
    Хубав и прекрасен ден и целувки от мен!

    ОтговорИзтриване
  4. Ооо, ето това ще си хапнем за вечеря днес!
    Тъкмо се чудех какво да пазарувам ,много е вкусно знам.
    Тичам до магазина за зеленчуците!
    Поздрави и хубав след обед!

    ОтговорИзтриване
  5. Oх, че вкусно това ,Кате ! Обичам ги такива запеканки ! Ей, тази последната снимка изглежда стахотно вкусно !
    Чао ,мила и хубав следобед :*!

    ОтговорИзтриване
  6. Обичам зеленчуци с бешамел, независимо от зеленчуците. С тази пухкава заливка определено се прекрасни. Мерси, Бонбон, ше ги хапваме, вече е ясно;)

    ОтговорИзтриване
  7. Много е апетитно, Candy. Вкъщи обичаме подобни ястия и са често на трапезата ни.

    Пожелавам ти лека вечер и един прекрасен и изпълнен с много любов и щастие утрешен празник!

    ОтговорИзтриване
  8. Me encantan estas verduras con bechamel es una exquisitez,abrazos y abrazos.

    ОтговорИзтриване
  9. Честит празник!Бъди много щастлива , обичана и усмихната!

    ОтговорИзтриване