петък, 9 март 2012 г.

Тарталети с мус от риба тон


Чудесни парти хапки са тарталетите. Предлагат богато разнообразие от към плънка. Мусовете са нещо като крем, с малко по-различна структура. Какво ще съдържат е въпрос на личен вкус и избор. Предлагам ви вариант с пълнеж от риба тон. При мен се получи, малко по-рядък, но консервата беше такава:).

Продукти:
за тарталетите:
90 гр брашно
40 гр масло
2 с.л. много студена вода
щипка сол

Приготвяне:
Пресейте брашното и го омесете с маслото и солта с бързи движения на пръстите.
Добавете водата. Трябва да се получи гладко тесто, не е еластично, като обикновеното!:)
Направете го на топка и покрийте с фолио за свежо съхранение.
Оставете го в хладилник за около 1/2 час.
Ако използвате метални кошнички ги намаслете и набрашнете. Ако са хартиени - не се намазват.
Може да взимате топчета от тестото и да ги разстилате в кошничките, а може и да разточите тестото върху хартия за печене или силиконова подложка и да изрязвате кръгчета, по-големи от формичките. И при двата случая натиснете добре по стените на кошничките, за да се оформи хубава тарталетка:).
Направете с вилица дупки по дъното, за да не се надигат при печенето.
Приберете ги в хладилник за 1/2 час и включете фурната да загрява на 180 градуса.
Извадете ги от хладилника и ги изпечете в предварително загрятата фурна за около 20 -30 минути до леко зачервяване.
Извадете ги и оставете да изстиват във формичките.
След това ги отстранете внимателно.
Напълнете с мус:

Продукти за муса риба тон:
1 консерва с риба тон в растително масло
2 с.л. майонеза
няколко капки лимонов сок
черен пипер
царевица от консерва

Пасирайте царевицата.
Пасирайте рибата и към нея добавете царевицата, майонезата, черния пипер и лимоновия сок. Разбъркайте добре.

Напълнете тарталетите.

Забележка:
Желателно е тарталетите да се пълнят в деня на консумиране, за да не попие муса в тях.

1 коментар: