вторник, 27 март 2012 г.

Руло със сметана и шоколад


Наскоро публикувах тортите с рула: Пролетна с рула, шоколад и цветя и торта Мартеничка. Идеята ми за днешния десерт беше отново да са тези торти, но в друг вариант на оформление. Харесах си триъгълната форма на Дианка. И така направих едно "Руло" с малко изменение в рецептата и оформлението. Разликата е, че вместо течен шоколад използвах обикновен черен шоколад, вие може да използвате млечен или друг.


Продукти:



за кексова правоъгълна форма с р-р: 11/ 25 см

1 заквасена сметана - 290 гр.
1 черен шоколад - 90гр.
5 бр. бисквити Изгрев или други с р-р около 4/3 см
1 пакетче желатин - 10 гр.
1 голямо руло / плодово или друго по избор
1 - 2 банана
пудра захар - няколко лъжици
прясно мляко за потапяне на бисквитите

Подгответе формата:

Вземете две дъски с дължина като на формата, или две опаковки от дискове или книги, или каквото ви хрумне:). Поставете ги във формата, така че да се съединяват на дъното на формата и да образуват нещо като триъгълник.


Облепете ги със прозрачно домакинско фолио. Облепете ги добре, фолиото трябва да излиза от всички страни, защото крема първоначално е течен.


Нарежете рулото на парченца. Ще са ви достатъчни 10 бр. При мен се получиха малко повече. Остатъка разрязах на две и ги подредих, върху другите.


Направете крема:
Сипете в чаша 60 мл студена вода. Изсипете желатина в нея и го оставете. Не се разбърква!
След десетина минути желатина е набъбнал и прилича на гъба.

Разтопете шоколада в микровълнова: начупете го на парченца, сложете го в купа и го пуснете на макс мощност за общо 90 секунди. Като отваряте на всеки 30 секунди и разбърквате със суха вилица. / Ако се притеснявате да топите шоколад, може да използвате течен шоколад около 1 бурканче 250 гр., просто го разбъркайте със сметаната до еднородна консистенция, не е необходимо да се загрява:)/
Разбийте сметаната с телена бъркалка със няколко с.л. пудра захар. Оставете шоколада за няколко минутки на стайна температура, за да не пресече сметаната. Добавете шоколада към сметаната и разбийте с телена бъркалка. Първоначално консистенцията няма да е гладка, не се притеснявайте. Сложете в съд на котлона вода и в него поставете съда със сметаната и шоколада да се затоплят / на водна баня/. Разбъркайте, не трябва да завира водата, достатъчно е да се загрее. Сега вече консистенцията е добра:).
След като желатина набъбне го оставете на водна баня/ в съд сипете вода и в него потопете съда с желатина/ на котлон да се разтопи. Водата не трябва да завира. Разклатете от време на време съда с желатина. Като стане течен желатина го излейте към шоколадовата смес.

Направете рулото:
Излейте полувината крем във подготвената форма.



Сложете банан на парченца или цял по дължина/ така като режете след това ще се получи интересен разрез.


Изсипете останалия крем.


Потопете бисквитите в хладко прясно мляко или захарен сироп и ги подредете върху крема / те ще служат след това за основа на рулото.
Ако ви стърчат излишни рула, след стягане може да ги изрежете.



Завийте добре с фолио и приберете в хладилник за два-3 часа да стегне.
Извадете, обърнете и нарежете на филийки - получават се триъгълници:).

Аз го сервирах със сладко от зелени смокини и листа мента. Започнах седмицата с Мохито все пак:)









13 коментара:

  1. изглежда страхотно,взимам си парченце и бягам
    хубав следобед мила

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасно предложение, Candy! Kакто не съм и закусвала още, не знам какво му се пише на парченцето, което би ми се появило на масата пред мен :))).

    Много ми допадна метода на приготвяне, сигурно ще го приложа. Благодаря ти, че сподели идеята си, чудесна е!

    Прегръдки и един прекрасен ден с много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  3. Много изкусително, Канди!
    Страшно си падам по подобни кремчета. Ех, как искам едно парченце...
    Прегръдки и пожелания за хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Канди, това руло е истински разкош и наслада за сетивата! Благодаря за рецептата!

    Усмихнат и слънчев ден! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Ейййй , страхотно е ,Кате ! След като ми взема ума с баклавата със сладолед сега отново се възхищавам на рецептата ти :) ! Брависима !
    Нали знавш ,че се пазя от сладко :)) ама сега се черпя парченце ,че и смокинка си вземам ! Като ще е сладко ...много да е:))!
    Чао ,Кате и хубава вечер ! Целувки !

    ОтговорИзтриване
  6. Ихааа,ама с Дианка сте големи идейни генератори,браво!
    Много вкусно,бързо и лесно,много ми харесват такива рецепти,защото са винаги гарантирано сполучливи и вкусни!А ефектна и чудните снимки са безспорни,но то при теб си е традиция!
    Дръпвам си едно парченце и ти пожелавам хубава вечер,Кате!

    ОтговорИзтриване
  7. Ох, Кате, каква е тази вкусотия?! И шоколада и бананите са сред любимите ми храни, така че веднага грабвам едно парченце! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Чудесно руло,много красиво!
    Голямо изкушение си приготвила,Кате!
    Благодаря за хубавото онагледяване!
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  9. Кате, ей това е моя десерт. Чудесен и лесен! Красив и страшно съблазнителен. Децата ми ще го харесат и затова си копвам рецептата.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Леле,що за вкусотия?Много изкусителни снимки!
    Поздравления за чудния десерт!

    ОтговорИзтриване
  11. Bello diseño es tentador y espectacular me encantó,abrazos y abrazos.

    ОтговорИзтриване
  12. невероятно вкусно и красиво, Кате! Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  13. Катя, много оригинално и красиво се е получило,поздравления!
    А тортата с рула е една от първите ми,които правих с покрити от фондан /мисля си, че ще я има някъде в темата на Бг мама/.
    Снимките и презентацията са ти страхотни,
    сърдечни поздрави и усмихнати пролетни дни, Диана

    ОтговорИзтриване