четвъртък, 22 март 2012 г.

Мелнишко вино, Самоковски картофи и свински ребърца


След поредицата от пътувания се завърнах с бутилка Мелнишко вино, /от Избата на шестака!/, с една торба картофи от Самоков, а ребърцата си ги имах във фризера:).
Приготвих ги по-най-вкусната рецепта за ребърца/ поне за мен/, която открих преди доста време в блога на Вероника.
Оттогава, когато имам ребърца ги приготвям или със зеле или по тази рецепта.

Продукти:
1/2 кг свински ребра, по възможност пресни:)
1/2 кг картофи
сол
пипер меланж
зехтин

за маринатата:
5 с. л. кетчуп
5-6 с. л. гъст барбекю сос , от магазина
чили пипер
пипер меланж или черен пипер
сол
зехтин/олио
риган
1 с. л. мед



Приготвяне:
Разбъркайте продуктите за маринатата в купа. Нарежете ребърцата и ги сложете в купата. Разбъркайте добре. Покрийте с фолио за свежо съхранение и оставете в хладилник да престоят за 1 нощ/ 12ч./
Нарежете картофите, сложете ги в тава, посолете и поръсете с черен пипер, полейте със зехтин и разбъркайте.
Наредете върху тях ребърцата.
Изпечете ги на 200 градуса, без алуминиево фолио.
По време на печенето поливайте със соса, който се отделя. Не е необходимо да загрявате фурната предварително, особено ако ползвате йена.
Печете до готовност.
*Веднъж ги правих със следната марината: 5 с. л. кетчуп, пипер меланж, сол, зехтин, риган, 1 с. л. мед.Оставих ги в хладилник само за 2 часа, пак се получиха.

Стъпка по стъпка:





16 коментара:

  1. Добре завърнала се :* ! Ребърцата са страхотни , Кате ...веднага грабвам едно по-големичко :) !
    Хубава вечер ,мила ! Целувки !

    ОтговорИзтриване
  2. ЛЕЛЕ, КАТЕЕЕЕ СТРАХОТНИ СА ТИЯ РЕБЪРЦА!
    Направо ми идва да им посягам :) Ако налееш и чаша мелнишко, никак няма да ти се сърдя :)
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Олелеееее, страхотни ребърца! Как ми се доядоха... Прекрасни! Отивам да се залъжа с нещо друго от хладилника!

    ОтговорИзтриване
  4. Кате, снимките са страшно апетитни!
    Много хубав разказ за Мелник!
    И с едно Мелнишко....наздраве!

    ОтговорИзтриване
  5. Снимките от пътуването са страхотни! Много обичам този регион от страната - югозападния :-).
    А мелнишкото вино колко е хубаво ...:-)
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  6. Катя, с удоволствие разгледах впечатленията ти от тази екскурзия!
    Много ми хареса - интересно описано и поднесено с чудесни снимки,
    благодаря ти!
    А ребърцата - страхотни!
    Сърдечни поздрави и хубава пролетна вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  7. Вкусно :) приятно пътуване с плодотворен резултат :)
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  8. Кате, много вкусни ребърца си приготвила, отдавна им се каня :))

    ОтговорИзтриване
  9. Колко вино пият тези ребърца, Кате! Чудесни са! Прегръдки и наздраве! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Страшна комбинация! Страхотно пътуване на все невероятни места, благодаря за страхотната разходка! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Много вкусно изглеждат тези ребърца :) Чудни снимки и разходки дте си направили Кенди!
    Сърдечни поздрави и хубави пролетни дни :)

    ОтговорИзтриване
  12. Candy, поради здравословни причини от доста години не ям свинско месо, но като гледам снимките ти, забравям за всички забрани и нищо не би ме спряло да си взема едно ребърце ако чиниятас тази невероятна вкусотия, бе пред мен... :)))

    Прегръдки и един прекрасен ден утре!

    ОтговорИзтриване
  13. Много вкусно изглеждат тези ребърца, ще ги пробвам. Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  14. Любими ребърца! Аз правя често! И твоята рецепта е добра! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  15. Рано, рано ми развълнува стомаха с тези ребърца и самоковски картофи. И аз съм от тези, на които ребъцата са любими. Ще опитам някой път с тази марината, определено:)

    ОтговорИзтриване
  16. Ребърцата са станали прекрасни още повече ,че са свързани с приятните емоции от разходката!
    Много апетитни,благодаря за рецептата!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване