Страници

Октопод карпачо


Ако обичате октопод или ще го приготвяте за пръв път може би това е най-подходящата рецепта.
Октопода става крехък и вкусен, разбира се ако сте му фенове:).
За пръв път преди няколко години пробвах октопод, бяхме на гости , беше приготвен само сварен със сол. След това си го приготвих и в къщи по същия начин - сварен и със сол. Не е лош, но някак си му трябва още нещо. Всъщност, най- важното при октопода е варенето, а как ще го овкусявате е въпрос на избор.
Адаптирано от: тук.




Преди да напиша рецептата искам да споделя нещо много важно за октоподите: В Гърция казват, че като хванеш октопод трябва да го удариш в скалите 100 пъти/ ние правим същото с тестото:)/, с цел омекване на мускулите. В магазините, пресните октоподи са обработени и не е необходимо в къщи да ги "омекотявате":), мисля, че ги обработват с някакви машини. Замразените октоподи също са обработени, чувала съм, че ако вземеш замразен октопод, трябва да го потопиш първо във вряща вода, след това веднага в студена, пак се прави с цел да стане крехък при варенето.

Ако се притеснявате си вземете голям октопод, за да пробвате вкуса му, може да пробвате с бейби октоподчета, които продават в Метро. Същите са, просто са малки на тегло и обем:).

И така ето рецептата за пресен, купен октопод:):

Продукти:
1 октопод, около 1 кг, пресен
1 морков
1 лук
1/2 ч.ч. бяло вино
черен пипер
риган / във видеото се добавя дафинов лист, хвойна и целина/
сол

За дресинга:
прясно изцеден лимонов сок
зехтин
сол
черен пипер
по желание магданоз, ситно нарязан



Приготвяне:


Почистете октопода и го измийте. / изрежете „окото”, което се намира в центъра и почистете от мастилената течност, ако има такава. Почистете от пясък или други полепнали елементи/.


Сложете в тенджера октопода. Добавете вода/ малко над него/, морков, лук, може и ½ ч.ч. бяло вино, черен пипер, риган, сол. Ако се наддига при варенето, може да го затиснете с купа или чиния. Сварете го до омекване, не трябва да се преварява, защото може да стане твърд. Проверявайте с вилица- като бодете трябва да влиза лесно, без съпротива.
Моят октопод тежеше 1 кг и се свари за 1 час.


Извадете го и отрежете пипалата, останалата част нарежете на едро.


Изрежете гърлото на бутилка и натъпчете парчетата и пипалата. Пробийте с нож отдолу бутилката, за да изтече отделената течност.



Натиснете хубаво, да е плътно, ако е необходимо затиснете с нещо. Във видеото се разрязва бутилката отгоре и се „затваря”, след което се опакова с фолио.
Приберете в хладилник за една нощ или докато се желира.
Извадете и нарежете на тънки филийки.


Смесете лимонов сок, зехтин, сол и черен пипер, разбийте с вилица. Полейте октопода с дресинга.


* Карпачо е ястие, изобретено във Венеция и е наименувано на художника Виторио Карпачо. Картините му приливали в различни отенъци на червеното.
Самото ястие първоначално се е приготвяло от тънки филийки сурово говеждо месо, със специален сос.
Днес това ястие се приготвя от различни меса и риби, нарязани по този начин, т.е. самото нарязване се нарича карпачо.   източник


23 коментара:

  1. Кате, уникална вкусотия, благодаря ти за подробностите относно приготвянето на октопода!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мариянке, радвам се, че съм била полезна със снимките, това и целях, въпреки, че малко се притеснявах как ще се приемат някои от тях:), но в крайна сметка резултата е добър, та другото не прави силно впечатление:) Приятни почивни дни!

      Изтриване
  2. Страхотна рецепта,за една лека и вкусна средиземноморска "салата"!Така,само с дресинг не съм го пробвала,но ще опитам рецептата ти непременно.Опитай да го вариш с 1 коркова тапа/задължително от бяло вино/и ще разбереш разликата,става по-крехък и времето за приготвяне се намалява,но пак пробваш с вилицата ;)Хубав ден и от мен и очакам следващото ти предложение ,с нетърпение!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Следващия път ще сложа и коркова тапа! Те тапите малко са различни на вид, дали има някакво значение? Едър корк, ситен корк:), хич не ги разбирам, но ще сложа, задължително! Щом е изпитано от приятел се доварявам на 100 %! Благодаря ти и хубави почивни дни!

      Изтриване
  3. Чудесно предложение!Това е като терин от октопод и аз ще пробвам непременно!
    Хубав ден от мен и слънчево настроение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :), отби се да видиш колко съм изцапала и аз:), ех ако имахме и ние такива екстри по магазините... Но ще се борим с октоподите, докато не се смилят над нас:)Приятни почивни дни!

      Изтриване
  4. Кате,не съм приготвяла октопод,но много скоро ЩЕ :))Прекрасно си описала пътя по който трябва да мина и благодаря!Много хубава рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленка, да не се повтарям, на Ели и Ева вече отговорих за варианта с малките октоподчета, но ще взема да го вмъкна и в рецептата:). Наистина рецептата е хубава за любителите на тези морски обитатели.

      Изтриване
  5. Не съм опитвала, но ме съблазни рецептата и снимките, Кате! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еви, точно отговорих и на Ели, може да пробваш с малки октоподчета, все пак месото на октопода е доста различно на вкус и вид, от тези с които сме свикнали, та е хубаво да се пробва с малко количество. Радвам се, че съм успяла да те съблазня и аз с нещо:) Поздрави и приятни почивни дни!

      Изтриване
  6. Канди, винаги ми е интересно да надниквам при теб. Всеки път ме изненадваш с нещо ново и екзотично, което не съм опитвала. Не знам дали бих се престрашила да готвя октопод, но определено твоята рецепта ме заинтригува.
    Поздрави и пожелания за хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, благодаря ти! Не знам за престрашаването, но ако го готвиш, непременно трябва да си пробвала някъде вкуса му, все пак самото месо е по-различно от тези, които сме свикнали да хапваме. Лично на мен рецептата и вкуса ми харесаха, но не бих могла да го ям непрекъснато, както примерно нашите месца:). Като, че ли за мезе става, но не и за основно. Жалко, че не продават малки разфасовки, но в Метро има малки октоподчета, така, че добър вариант е примерно да пробваш с малко.

      Изтриване
  7. Кате, много ме изкушаваш!
    Този трик съм гледала в блога на Йоли и от нея знам, че колкото
    тежи, толкова часа го вариш :)
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани и ти споменаваш октопод от Йоли, явно много вкусен да е бил!:) Не знам дали наистина е вярно твърдението за часове и тегло, но все пак накрая така се получава:). Приятни почивни дни!

      Изтриване
  8. Канди, обичам октопод и я знам тази рецепта :) макар и да не съм приготвяла точно такъв :) даже и в момента имам замразен и съм му замислила едни :)
    Благодаря, че ме подсети!
    Поздрави и хубав край на седмицата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еос, ако сготвиш нещо вкусничко с това "чудо" да споделиш! Общо взето малко рецепти се предлагат с октопод:)Хубави почивни дни и на теб!

      Изтриване
  9. Ай, обожавам октопод, а твоят е....мечтата на чревоугодника!За пръв път ядох такова карпачо от октопод преди години, приготвено от Вкусната Йоли и оттогава съм го правила няколко пъти по нейната рецепта.Ще пробвам и тази-този сайт ми е любим!
    поздрави
    Мария

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ах, Пепеляшке, така те чакам да се появиш в Бг с красиви снимки и да ни разказваш приказки за далечни земи....

      Изтриване
    2. Хи-хи, кво да разказвам, като ми се реве...живот си живеят хората, а като се прибарх- тука като след преживяна война-дупки, мръсотия, сивотия...ама ще чакам да ми мине, че не обичам да пиша за тези неща!

      Изтриване
    3. Ами нали за това искам да ми разказваш, за хубавото! Но ще съм търпелива:). Приятни почивни дни!

      Изтриване
  10. Никога не съм готвила такова чудо , но явно е време да поправя грешката си :):):)Твоят изглежда много добре . Представям си какви физиономии ще направят децата ми ако го видят в този разперен вид в който си ни го показала ти :):):)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :), Хрис, моите деца изобщо не опитват такива неща:), до скоро даже големия ги заобикаляше и в магазините:). Иначе по тази рецепта наистина е вкусен, но само за любителите на този вид храна все пак:)И на мен ми трябваше доста време да приема, че това нещо става за ядене:)Виж, охлюви все още не мога да се престраша да ям, колкото и да са вкусно сготвени.

      Изтриване
  11. Страхотно,браво!Никога не съм приготвяла,но харесвам!Кулинарните ти експерименти се простират много нашироко,кате,уникална си ми ти!

    ОтговорИзтриване