Страници

Цветен козунак с шест фитила


Това е най-сполучливия козунак, който съм правила, обем, конци, вкус! Абсолютно всичко... Убедена съм, :) че успеха си дължа на едно малко човече, което не спря да пипа с малките си ръчички. Вече познавате малкия ми Асистент, чиято дейност днес беше изключително продуктивна и разнообразна. Ръсеше брашното при точенето, по средата на месенето реши, че ще се къпе, а през цялото време все нещо му трябваше, дали вода или разни детски му работи:). И на финал, точно когато сплетох козунака, реши, че това тесто трябва да се яде и откъсна хей такова парче:), та имам "снаждане" на едното рулце:). И въпреки всичките тези истории работата с козунака през цялото време вървеше като по ноти.



Първо извадих продуктите и установих, че в кутията с млякото е останало малко, изненадата ми беше, че когато го изсипах в мерителната чашка количеството му беше точно толкова, колкото ми беше необходимо!.
Времето също беше с нас, тъй като навън беше студено, в стаята Т, заради отопляването беше 26 градуса, точно идеална за козунаци.
Имах притеснения за снимките на финала, защото нямаше слънце, но за наш късмет се показа, точно на финала.
Като се замисля всичко е било на наша страна, за което Благодаря!


Успях да направя поредица от помощни снимки, с които се надявам да улесня тези, които нямат опит с козунаците и понятия като втасване, шупване и разни други.
Рецептата, която споделям е съвкупност от няколко рецепти и идеи.
Ако имах фризьорски салон и разбира се талант щях да сплитам козунаци! Като гледам какви красиви плитки се публикуват в интернет пространството само си представете ако се оформи козунак по този начин!


Преди да пристъпя към рецептата, ще поясня за тези, които не знаят, че когато се прави козунак, Т в помещението трябва да е около 25 градуса, да не става течение, да се поддържа еднаква. Продуктите, извадени от хладилника, трябва да са престояли на стайна Т около 2 часа. Като пипнете яйцата, не трябва да са студени. Млякото може да го стоплите в микровълнова, но не го прегрявайте, да е топло, но не горещо.

Продукти:
за закваската: 7 гр. (едно пакетче)суха мая,
1 ч.л. захар,
175 мл топло прясно мляко,
100 гр. брашно

за тестото:
600 гр. брашно + допълнително за омесване
4 яйца на стайна температура
2 жълтъка на стайна температура
125 гр. меко масло / хубаво!, престояло на стайна температура
125 гр. захар
кората от 1 лимон и 1 портокал
1ванилия

Приготвяне:

Закваска:
Сипете в купа млякото и добавете маята и захарта. Разбъркайте добре, да се разтвори маята и покрийте с прозрачно фолио и отгоре с кърпа.

маята, разтворена с млякото и захарта

Оставете за 10 минути да шупне.

маята, след 10 минути - "шупнала"

Добавете 100 гр. пресято брашно, разбъркайте, до еднородност и покрийте купата с прозрачно домакинско фолио и кърпа.


маята с брашното

Оставете за 30 минути, отново да шупне.


закваската е готова

Тесто:
В голяма купа сложете пресятото 600 гр. брашно и направете кладенче. В него изсипете закваската, яйцата, жълтъците, маслото, захарта, лимоновата, портокаловата кора и ванилията.
Разбъркайте добре с миксер с приставки за тесто.


тестото се отделя от стените на купата

Когато тестото започне да се отделя от стените на купата, го прехвърлете върху набрашнен плот и месете с ръце около 10 минути, като се добавя още брашно при необходимост.


тестото преди втасване

Сложете тестото се в намаслена купа, покриийте с прозрачно кухненско фолио и кърпа или леко одеало и го оставете да втаса в затоплено помещение за около 1- 2-3 часа, или докато удвои обема си. Температурата в моето помещение беше 26 градуса и втаса за около 1 час.


тестото е удвоило обема си

След като е готово се „удря“ в кухненския плот няколко пъти.

Разделете тестото на 6 равни части.



Боядисайте всяка част с различен цвят боя: аз използвах: жълт, син, червен и зелен цвят, направих лилав от син +червен, и последната част оставих „натюр”.


Разточете всяка топка на тънка правоъгълна кора, с дебелина не повече от 5 мм. Ширината и височината нямат значение, важното е после всичките да са горе-долу равни:).
Намажете всяка кора с разтопено масло и я навийте на руло откъм дългата страна.





Така, получавате 6 ленти, с различни цветове.


Усучете ги в единия край, за да се захванат една в друга и започнете плетенето.


Не мога да го описвам с думи, ще стане много сложно, затова прилагам снимки от процеса, или вижте клипчето от линка, в началото.
















След като сте оплели козунака, леко го претърколете напред назад, така е във видеото:).
Намажете с олио тава и поръсете с брашно.
Изтръскайте излишното брашно и поставете козунака да втасва отново до удвояване на обема.


Когато е готов го изпечете в предварително загрята между 160 – 180 градуса фурна, за около 1 час. При мен печенето беше първоначално на 190 градуса за 10 минути, бързо сложих фолио отгоре над козунака и след това намалих на 170 градуса за още 30 минути. Общо печенето продължи 40 минути. Всичко зависи от големината на козунака и силата на фурната. Пека без винтилатор.
Предварително може да го намажете с разбит жълтък, но е възможно да ви загори отгоре при печенето.


Проверете с клечка за зъби дали е готов: забодете клечката в козунака и ако я извадите и няма нищо полепнало по нея, значи е готов.
Изключете фурната и оставете вратата й леко открехната и оставете така за около 15 минути. След това извадете козунака и го намажете с четка със захарен сироп / аз го правя в микровълнова загрявам малко вода със захар, в съотношение 1:1/, може да го направите на котлон. Намажете козунака и го поръсете със захар кристал.


Оставете го в тавата, в която сте го пекли да се охлади, без да го завивате. След около ½ час го покрийте с кърпа.
Не чупете и не режете козунака съвсем горещ, защото това може да го "втести".
Ако държите на конци - те са ясно изразени при чупене на топли козунаци. На филийки няма как да се видят. Цветовете и плетката на този козунак са много красиви при разрез.

 



   

23 коментара:

  1. Ихаааа,че цветничко е при теб и с толкова перфектна плетка!Никога не съм пробвала с 6 фитила,но от снимките съвсем ми стана ясно...че ще се объркам тотално при сплитането!Затова имаш голямо браво от мен,отлично си го оформила!
    Пожелавам усмихнат уикенд,Кате!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, пак ме караш да се смея посред нощите:). Оформих го аз, ама нямах толкова голяма форма да го сложа, но той и без това се надигна, че чак се притесних дали ще ми стигне фурната:). Приятни почивни дни, Роси!

      Изтриване
  2. Леле мале каква красота!! Браво Кате, супер изглежда.Аз козунаци ям само по Великден и само купешки..не съм късметлийка като тебе :))) Ох чак тук ми замириса, поздрави! Браво за снимките.

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесен козунак, Candy и плитката е прекрасна! Възхищавам се на търпението ти да сплетеш плитката така перфектно.

    Прегръдки и приятни събота и неделя!

    ОтговорИзтриване
  4. Браво,чудесен че и цветен!А каква красива плитка си оплела аз съвсем се обърках кой фитил на къде върви ама карай,като му дойде времето ще му мислим!

    ОтговорИзтриване
  5. Леле, браво! Точно по този начин се плете халата, която еврейте хапват на Шабат. Изключително красива, но много трудна за мен плетка и изобщо има ли месене, втасване, точене не ме бива. Възхищавам се на хора като теб, който я умеят тази магия! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  6. Остави ме без думи,Кате!
    Толкова пъстър козунак,пухкав и с конци...възхитена съм!
    Майсторски сплетен ,поздравления!
    Чудесна публикация!
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  7. Una auténtica delicia colorida muy hermosa y seguro rica y suave ...MARAVILLOSA...,abrazos y abrazos.

    ОтговорИзтриване
  8. Онемях от красота майсторско изпълнение, Катя!
    Адмирации - великолепен и много оригинален козунак!
    В допълнение с чудесната презентация и обяснения,
    благодаря ти за удоволствието и настроението!
    Голяма прегръдка за теб и хубави почивни дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  9. Лелееее, какъв великолепен козунак си направила! Такъв един пухкав, шареничък, а за вкуса му изобщо не се съмнявам!Поздравления мила Канди!

    Приятни почивни дни, Маги!

    ОтговорИзтриване
  10. Прекрасен е , Кенди!И какви конци само! Браво на теб!

    ОтговорИзтриване
  11. Ихаааа , браво ,Кате ! Чуден е козунака и така добре си обяснила рецептата ! Благодаря ти ,мила ! Ама , я ми го прати това малко човече да ми помага ,та белким се справя и аз така добре с козунака като теб :))....
    Хубава събота и неделя ,Кате и отново най - искренни комплименти !Целувки !

    ОтговорИзтриване
  12. Чуууден :)
    Хубав уикенд от мен!

    ОтговорИзтриване
  13. Ейй, Кате, прекрасен козунак - хем цветен, хем на конци.
    Определено помощника има главна роля, за да стане такъв, нали :)))
    Хубави почивни дни и чакам следващото ти предложение за Великден :))

    ОтговорИзтриване
  14. Бонбонке, ама много си ви бива с помощника :)
    Много ми харесва идеята, както и резултатът!
    Гледам снимките ти и ми се прииска и в моята кухня да имам толкова пухкаво и уханно творение :)
    Прегръщам те, сладур :)

    ОтговорИзтриване
  15. Супер, много е хубав и толкова шарен и пухкав!Браво, и на помощника, естествено!Страхотни сте!

    ОтговорИзтриване
  16. Candy, прекрасни сте с твоя малък Асистеоспод е бил в вас и затова независимо от всичко козунака стана перфектен. Мерси за подробния мастер клас за сплитането на козунака. Много ми се иска да го пробвам, ще те посетя като започна месенето. Много слънчеви и топли дни пожелавам за празниците.

    ОтговорИзтриване
  17. Кате, цялата работа е в помощника :)
    Чудесна идея, изпълнена перфектно!
    Конците са изумителни!
    Прегръдки и слънчева, цветна неделя!

    ОтговорИзтриване
  18. Кате,чудно се е получила-добре че си имала помощник,макар и с някои подробности.Помощник-сладур...И цветно и вкусно е било у вас-а и забавно...
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  19. Остави ме безмълвна с това кулинарно произведение, Кате! Невероятен е козунакът, невероятен! :)

    ОтговорИзтриване
  20. Кандиии,страхотен козунак,поздравления и плетката е много интересна
    както винаги си се справила блестящо
    прегръдки и хубава вечер

    ОтговорИзтриване
  21. Кате голяма красота! Със сигурност не бих бързала да го хапвам, бих му се любувала дълго :). Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  22. Благодаря за положителните оценки:)! Наистина се получи, за пръв път правя толкова сполучлив козунак! Ако можех да снимам и малко по-добре, щяхте да разберете за какво става на въпрос:). Но и така сте усетили, добрите кулинари ги усещат тези неща:).Поздрави на всички и слънчева, успешна и много вкусна нова седмица!

    ОтговорИзтриване