вторник, 3 април 2012 г.

Великденски козунак


Споделям още един козунак, който правих миналата година. Тестото е като на другите, които публикувах, оформянето е различно. За по-голямо удобство ще споделя отново подробно процеса на правене.

Т в помещението трябва да е около 25 градуса, да не става течение, да се поддържа еднаква. Продуктите, извадени от хладилника, трябва да са престояли на стайна Т около 2 часа. Като пипнете яйцата, не трябва да са студени. Млякото може да го стоплите в микровълнова, но не го прегрявайте, да е топло, но не горещо.
Продукти:
за закваската: 7 гр. /едно пакетче/суха мая, 1 ч.л. захар, 175 мл топло прясно мляко, 100 гр. брашно

за тестото:
600 гр. брашно + допълнително за омесване
4 яйца на стайна температура
2 жълтъка на стайна температура
125 гр. меко масло / хубаво!, престояло на стайна температура
125 гр. захар
кората от 1 лимон и 1 портокал
1ванилия

по желание сушени плодове, нарязани на ситно

За поръсване на корите: какао на прах и настърган шоколад

Приготвяне:

Закваска:
Сипете в купа млякото и добавете маята и захарта. Разбъркайте добре, да се разтвори маята и покрийте с прозрачно фолио и отгоре с кърпа.


разтворената мая в млякото със захарта

Оставете за 10 минути да шупне.

маята, след 10 минути - "шупнала"

Добавете 100 гр. пресято брашно, разбъркайте, до еднородност и покрийте купата с прозрачно домакинско фолио и кърпа.

маята с брашното

Оставете за 30 минути отново да шупне.

закваската е готова

Тесто:
В голяма купа сложете пресятото 600 гр. брашно и направете кладенче. В него изсипете закваската, яйцата, жълтъците, маслото, захарта, лимоновата, портокаловата кора и ванилията. Сложете и плодовете, ако използвате.



тестото се отделя от стените на купата

Разбъркайте добре с миксер с приставки за тесто. Когато тестото започне да се отделя от стените на купата, го прехвърлете върху набрашнен плот и месете с ръце около 10 минути, като се добавя още брашно при необходимост.

тестото преди втасване

Сложете тестото се в намаслена купа, покриийте с прозрачно кухненско фолио и кърпа или леко одеало и го оставете да втаса в затоплено помещение за около 1- 2-3 часа, или докато удвои обема си. Температурата в моето помещение беше 26 градуса и втаса за около 1 час.

тестото е удвоило обема си

След като е готово се „удря“ в кухненския плот няколко пъти.

Разделете тестото на 3 равни части, отделете малко за декорация. Разточете ги на кори не по-дебели от 5 мм.
Върху всяка поръсете какао и настърган шоколад.


Навийте на рула. Сплетете на плитка. Намажете с олио тава и поръсете с брашно. Изтупайте излишното брашно. Поставете козунака в нея, оформен като кръг.


Поставете яйца, около тях направете кръгче от тесто, украсете с фигурки от тесто. Оставете да втаса, до удвояване на обема.


Намажете с разбит жълтък с малко вода. Поръсете със захар.


Когато е готов го изпечете в предварително загрята между 160 – 180 градуса фурна, за около 1 час. При мен печенето беше първоначално на 190 градуса за 10 минути, бързо сложих фолио отгоре над козунака и след това намалих на 170 градуса за още 30 минути. Общо печенето продължи 40 минути. Всичко зависи от големината на козунака и силата на фурната. Пека без вентилатор.
Проверете с клечка за зъби дали е готов: забодете клечката в козунака и ако я извадите и няма нищо полепнало по нея, значи е готов.
Изключете фурната и оставете вратата й леко открехната и оставете така за около 15 минути.
Оставете го в тавата, в която сте го пекли да се охлади, без да го завивате. След около ½ час го покрийте с кърпа.
В никакъв случай не чупете и не режете козунака преди да е поизтинал! Това ще го втести!




12 коментара:

  1. Като бижу.....Чуден козунак!Браво,Кате:))

    ОтговорИзтриване
  2. Изглежда страхотно! Утре ще го направя, за да видя дали ще се справя. Кулинарията ми е хоби и мисля че е крайно време да вдигна летвата. А ти си суупер!

    ОтговорИзтриване
  3. Боже какви красоти умеят хората, Бонбон, прекрасно козуначе!
    Много си добра!

    ОтговорИзтриване
  4. Кате, много добре си го обяснила! Козунакът ти съм сигурна, че е много вкусен, а жълтата купа с брашното я имам същата :))
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесен козунак, Candy и интересно оформен! Kомплименти!

    Прегръдки и един прекрасен ден утре!

    ОтговорИзтриване
  6. Голяма сладост! Поздравления!
    Признавам, че козунаците са единственото нещо с което продължаваме да сме на "ВИЕ" и не мога да се примиря с мисълта, че не успявам да им угодя на каприза. Твоя е прелестен!

    ОтговорИзтриване
  7. отново разкошен козунак Кандиии
    браво
    прегръдки мила

    ОтговорИзтриване
  8. un gran trabajo es una torta maravillosa vistosa y rica es adorable me encanta,abrazos y abrazos.

    ОтговорИзтриване
  9. Кате ,чудесен козунак!
    Хубава идея за оформяне,поздравления!
    Онагледила си много добре процеса,благодаря!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  10. Ех, вижда се ,че ще запрятам ръкави тези дни да правя козунак и аз:)!
    Чудесен е твоят ,Кате и отново ти благодаря за подробните обяснения ,след като ги прочета ме изпълва ентусиазъм ,че ще се справя и аз :)))!
    Хубав ден ! Прегръдки !

    ОтговорИзтриване
  11. Бонбонче мило,... страхотния сестро си направила....
    Нагледно и подробно обяснено за начинаещи супер.
    Скоро такъв козунак не бях виждала много ми хареса ,майсторица си ми ти.
    Силно те прегръщам приятелко моя!

    ОтговорИзтриване
  12. Прекрасен козунак!И как само е оформен!Поздравления, впечатлена съм, а толкова много казунаци изчетохме тези дни!Хубав ден!

    ОтговорИзтриване