Страници

С нож и вилица в ръка и с Ивана на едно канапе

Тя е прекрасна, усмихната и щастлива! Според нея, ако трябва да избираш между две неща, избери онова, което не си опитал. Пий шампанско без повод и не отказвай, когато те черпят с домашни сладки!:) Познахте я със сигурност, а в последно време към думите свързани с нея, най-често се срещат артишок и аспержи. Рецептите, които ни поднася са толкова интересни и различни, че с удоволствие ги следя. А начина по който пише публикациите си винаги ме е впечатлявал. От този блог струи любов. Винаги съм се зареждала с много положителни емоции. Удоволствие за мен е днес да посрещна скъп гост - Ивана! Каквото и да напиша за нея няма да е достатъчно, затова си вземете ножчето и виличката и заповядайте с нас:)




Чао, Кате! Зарадвах се на поканата ти от сърце ...това е първото ми излизане от къщи :) и с удоволствие се настанявам на канапето ти да споделя какви ги сготвих за теб, а ние изядохме с кеф :) !
Първото ми предложение може да мине и за диетично, стана много вкусно ето как:

Скумрия с копър :

Изчистете две средно големи скумрии , махнете главата и опашката . В купа разбъркайте сока на 2 лимона, щедра щипка ситно нарязан копър, 100 мл. бяло вино, 1 ч.л. сол, и счукана скилидка чесън.

Залейте рибата с маринатата и приберете за 2 ч. в хладилник . От време на време обръщайте за да се овкуси добре . Така и киселината на лимона я сготвя наполовина:).
Застелете дъното на тавичка с хартия за печене. Прехвърлете рибетата вътре , полейте с 50 мл. зехтин . Отстрани наредете нарязани парчета стебла целина или както им казват селъри, посолете ги леко. Загънете хартията добре,в дългата част завийте като бонбон.
Печете за 20 мин. в предварително загрята на 180 гр. фурна......
Сервирайте топла с парчета целина и клонки копър.


Микс от печени зеленчуци:

1 картоф
1 домат
1 жълта чушка
стрък праз лук
1 глава лук

Обелете картофа и го разполвете на две .С острата част на нож леко издълбайте на кръст две линии. Разрежете на две и останалите зеленчуци . Праза нарежете на парчета по 3- см. дължина.
В малка купичка смесете 2 с.л. зехтин , 2 с.л. вода , чер пипер и 1 ч. л. сол. Намажете с четка зеленчуците . Застелете дъното на тава с намокрена и изстискана от водата хартия за печене . Върху нея сложете сухо парче хартия,което намажете с олио. Наредете зеленчуците отгоре . Налейте 1/2 ч. ч. вода .Покрийте с алуминиево фолио и задушавайте във фурната 30 мин.

Докато зеленчуците се задушават си пригответе следните плънки :
за домата: 1 с.л. кедрови ядки , 1/2 чръзка ситно нарязан магданоз , 1 счукана скилидка чесън , сол
за чушката: 1 с.л. каперси , 4-5 нарязани черни маслини , 3 с.л. галета , 20 гр. настърган пармезан , 1 скилидка счукан чесън, малко ситно нарязан розмарин
за лука : шепа стафиди (предварително накиснати във вода за 10 мин.)
за праз лука : малка бучка краве масло объркано с 1ч.л. маково семе
за картофа : клонка ситно нарязан розмарин объркан със скилидка счукан чесън
Става бързо нищо ,че изглежда пипкаво:)....Изваждате зеленчуците от фурната и ги пълните всяко с плънката по предназначение:)....Когато сложите стафидите върху лука поръсете с малко захар и капнете няколко капки оцет. Върху другите зеленчуци полейте тънка струйка зехтин . Върнете тавата отново във фурната и печете около 30 мин. Сервирайте топли .


Тирамису с кокос

Избрах тази рецепта за класическо тирамису изменена само с малко кокос в крема .
250 гр. маскарпоне
10-12 бишкоти ''савоярди''
3 с.л. захар
1 яйце
чаша силно кафе
2 с.л. ром

Сварете кафето ,излейте рома върте и оставете настрана да се охлади . Разделете белтъка от жълтъка . Разбийте белтъка на твърд сняг със щипка сол .Жълтъка разбийте със захарта . Към жълтъчената смес лъжица по лъжица добавяйте маскарпонето като разбивате същевременно с миксер на не много голяма степен. Внимателно прибавете и белтъка по същия начин. Сложете 2 с. л. настърган кокос и разбъркайте да се усвои добре от крема.
Пригответе си съда в койте ще редите десерта . На дъното размажете 2-3 лъжици крем. Бишкотите потапяйте за миг в студеното кафе . Нареждайте в тавичката , отгоре разстелете крем , пак бишкоти и пак крем. Завършете с крем , посипете обилно с горчиво какао . Приберете в хладилник за 3-4 часа . Може да посипете с какаото непосредственно преди поднасянето на десерта,така ще избегнете навлажняването му.

Украсете с парченца пресен кокос и да ви е сладко :))..

А аз ставам от канапето, че май много се застоях :) ....
Кате, отново ти благодаря, мила за поканата ! Възхищавам ти се кога намираш време да се справяш с всичко! Чудесна си! От мен чаооо и до скоро :* !

17 коментара:

  1. Пак е много вкусно и интересно при теб, Кате! Ама този път ти си почивала, а друг е готвил ;)
    Поздравления, Ивана!
    Хубава нова седмица и на двете ви :)

    ОтговорИзтриване
  2. Приказно меню, поздравления и за двете, момичета! Ще си взема един десерт, неустоим е с добавката на кокос! Прекрасна нова седмица ви желая! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Ей ,как си ме нахвалила ,Кате :)),нали знаеш ,че съм суетна и хвалбите ти са като мехлем за суетната ми душа :))..
    Благодаря ти ,мила ! Целувки и хубава нова седмица !

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесна гостенка Кати,
    невероятно вкусни и оригинални предложения видях!
    Браво!

    ОтговорИзтриване
  5. КАТЕ, ПРЕКРАСЕН ГОСТ КОЙТО И АЗ МНОГО ЦЕНЯ И ОБИЧАМ!
    Ама как се е постарала и такива вкусотии е сътворила само.
    Уникални снимки особено на терамисуто!
    Ванче страхотна си душо много те обичам!

    ОтговорИзтриване
  6. Хубава гостенка, страхотно меню! А и канапето си го бива!

    ОтговорИзтриване
  7. Кате ,чудесна гостенка си поканила!
    Вълшебства е направила Ваня!Много е приятно във вашата компания момичета.
    Рибката е апетитна,чудесна рецепта.
    За тирамисуто...останах истински възхитена!
    Ваня,поздравления за невероятното представяне и стилно поднесените ястия!
    Сърдечни поздрави и на двете!

    ОтговорИзтриване
  8. Кате ,гостенката ти с такава лекота се е справила и светкавично е приготвила всичко,че докато ти каза "Чао Кате!"и тирамисуто беше вече сервирано!
    Аз бих си хапнала с удоволствие от рибката,защото я обичам много и зеленчуците са много апетитно приготвени,а тирамисуто е едно блаженство!
    Поздравления момичета!Чудесна е идеята да си гостувате!

    ОтговорИзтриване
  9. Страхотна гостенка, Бонбонче!Как ги е наредила тези зеленчуци, красота!А за тирамисуто, което по принцип не обичам, направо аплодисменти, не знаех че може и с кокос!Поздравления и за двете - домакина и госта, чудесно представяне!

    ОтговорИзтриване
  10. Кате, гостенката ти е страхотна, а какви вкусотии ти е приготвилааа...ммм. Въпреки че живея в страната на пъстървата и сьомгата и това да си купиш или дори хванеш абсолютно прясна такава е супер лесно, за мен скумрията си остава най - вкусната и най - любима риба. Приготвена по този начин, няма как да не ми хареса и мисля още тази вечер да разбера това! Зеленчуците също много ми допадат като начин на приготвяне, а хубаво, домашно тирамису никога не отказвам! Прекрасна седмица!

    ОтговорИзтриване
  11. ohhh...es una delicia estupenda soy fan del pescado luce espectacular,el menú completo me fascina una exquisitez,abrazos y abrazos.

    ОтговорИзтриване
  12. Кате, отново чудесен избор за гостенка!
    Наистина две думи напоследък преобладават в публикациите И !
    А днес е неузнаваема с чудесните си предложения!
    Прегръдки и за двете!

    ОтговорИзтриване
  13. Рецептите са чудесни, а заедно с тях и гостенката :-)
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  14. Бонбон, ама много си гостоприемна;))) През ден , през два и айде пак ни омагьосваш с някоя друга кулинарна фурия като теб;) Ивана ми е сред любимките не само заради интересните рецепти с любими мои продукти, а и заради страхотното чувство за хумор- много обичам хората да могат да се смеят на всичко, включително на себе си- неповторима е! И днешните предложения не правят изключение. Поздравления за госта на теб!!!
    И прегръдки и за двете!

    ОтговорИзтриване
  15. Чудесна публикация, момичета! И домакинята и гостенката са ми любими, и към двете изпитвам особено приятно чувство, и на двете се възхищавам, и винаги ми е приятно да следя публикациите им, както и да чета техните коментари.
    Вкусни предложения и прекрасни снимки. Истинско задушевно, приятелско посещение. Прекрасно е....

    Кате, Ивана, прегръщам ви, момичета и ви пожелавам една невероятно вкусна, весела и успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  16. Колко е приятно да поседнеш в компанията на две много лъчезарни дами!Благодаря ви за това преживяване,момичета,страхотни сте!
    Ивана,зашеметяващо меню!Всичко е много вкусно,но първо бих си боднала от лука със стафиди-велика идея,и купичка тирамису обезателно ще искам!И скумрията ми е любима риба,ехееее ми то май от всичко се почерпих!
    Благодаря ви,мили дами и прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
  17. Ивана, благодаря ти още веднъж за приетата покана и вкусното гостуване! Дами, благодаря ви, че се присъединихте към нашия купон! Приятна, вкусна и усмихната нова седмица и на вас!:)

    ОтговорИзтриване