Страници

Великденско панетоне с ягоди, сметана и шоколад


Идеята открих на две места: тук и тук
За тестото на панетонето използвах рецептата, която вече ви показвам няколко пъти и отново ще споделя снимките от изпълнението стъпка по стъпка, за да е удобно, и да не пренасочвам към другите ми рецепти.
Соса и декорацията са по рецептата от линковете.



Т в помещението трябва да е около 25 градуса, да не става течение, да се поддържа еднаква. Продуктите, извадени от хладилника, трябва да са престояли на стайна Т около 2 часа. Като пипнете яйцата, не трябва да са студени. Млякото може да го стоплите в микровълнова, но не го прегрявайте, да е топло, но не горещо.

Продукти:
за закваската: 7 гр. /едно пакетче/суха мая, 1 ч.л. захар, 175 мл топло прясно мляко, 100 гр. брашно

за тестото:
600 гр. брашно + допълнително за омесване
4 яйца на стайна температура
2 жълтъка на стайна температура
125 гр. меко масло / хубаво!, престояло на стайна температура
125 гр. захар
кората от 1 лимон и 1 портокал
1ванилия

сушени плодове, нарязани на ситно
нишесте за поръсване на плодовете / няма значение какво е нишестето, аз използвах праскова/

За соса:
150 гр. заквасена сметана
100 гр. бял шоколад

За декорация:
2 с.л. ягодов конфитюр
няколко капки ром

пресни ягоди

краве масло / разтопено/ за намазване на козунака
олио, за намазване на формата за печене


Приготвяне:

Закваска:
Сипете в купа млякото и добавете маята и захарта. Разбъркайте добре, да се разтвори маята и покрийте с прозрачно фолио и отгоре с кърпа.

разтворената мая в млякото със захарта

Оставете за 10 минути да шупне.

маята, след 10 минути - "шупнала"

Добавете 100 гр. пресято брашно, разбъркайте, до еднородност и покрийте купата с прозрачно домакинско фолио и кърпа.

маята с брашното

Оставете за 30 минути отново да шупне.

закваската е готова

Тесто:
В голяма купа сложете пресятото 600 гр. брашно и направете кладенче. В него изсипете закваската, яйцата, жълтъците, маслото, захарта, лимоновата, портокаловата кора и ванилията.



тестото се отделя от стените на купата

Разбъркайте добре с миксер с приставки за тесто. Когато тестото започне да се отделя от стените на купата, го прехвърлете върху набрашнен плот и месете с ръце около 10 минути, като се добавя още брашно при необходимост.

тестото преди втасване

Сложете тестото се в намаслена купа, покриийте с прозрачно кухненско фолио и кърпа или леко одеало и го оставете да втаса в затоплено помещение за около 1- 2-3 часа, или докато удвои обема си. Температурата в моето помещение беше 26 градуса и втаса за около 1 час.

тестото е удвоило обема си

След като е готово се „удря“ в кухненския плот няколко пъти. Добавят се нарязаните на дребно сушени плодове, предварително поръсени с нишесте / за да не се слепват/ и се меси отново.



Подгответе формата за печене:
Ако използвате тенджера с метални дръжки!, само я намажете добре с олио по стените и дъното. Не се ръси с брашно.
Ако използвате форма за кекс/торта/ постелете по дъното кръг изрязан от хартия за печене, направете борд отстрани, също от хартия за печене, за да получите височина. Намажете хартията на дъното с олио.
Поставете тестото във подготвената форма. Покрийте с прозрачно фолио, завийте с леко одеяло или кърпа и оставете отново да втаса до удвояване на обема.

тестото преди втасване

тестото е удвоило обема си

Когато тестото е втасало, направете с нож кръст по средата и намажете с разтопено масло отгоре.


Сложете козунака да се пече в предварително загрята на 190 градуса фурна, първоначално за 20 минути, след това намалете фурната на 180 градуса, намажете с разтопено масло отново, и печете до готовност. При мен продължи още 50 минути. Козунака е голям, така, че е необходимо добре да се изпече.


Ако започне да загаря отгоре, може да сложите алуминиево фолио. Проверявайте с дървено шишче, ако забодете в козунака и няма следи по шишчето, значи е готов.

Изключете фурната и оставете козунака вътре на полуотворена врата да изстине. След 15-20 минути извадете козунака от формата и го прехвърлете върху решетка да изстине напълно.


Направете соса:

Загрейте заквасената сметана на слаб котлон, добавете шоколада, натрошен на парченца. Разбъркайте, докато се разтопи шоколада.


Оставете леко да се охлади и полейте изстиналия козунак.


Сложете в съд на котлон 2 с.л. конфитюр от ягоди с рома и разбъркайте, да се затопли.
Прекарайте през преса за чесън, или цедка, за да се отстранят едрите частици.
Направете си фунийка от хартия за печене, сипете конфитюра в нея и направете спирала / охлюв/ върху белия сос.


С помощта на дървено шишче изтеглете черти: един път в едната посока, след това в другата, за да получите "паяжина":


Украсете с пресни ягоди.
Консумирайте за един ден, тъй като соса е сметанов, а не може да се съхранява в хладилник:).





16 коментара:

  1. леле уникално е просто
    Канди миличка изглежда божествено,взимам си парченцето,облизвам пръстите и бягам
    прегръдки и хубав следобед

    ОтговорИзтриване
  2. Ех Candy, тук при теб е много Великденско вече, а и съм сигурна много ароматно. Просто усещам колко е мек и влажен този козунак. Любим ми е. Благодаря за предложенията с които ни радваш тези дни и ни зареждаш с положителна енергия за да творим и радваме близките си хора като теб!!!

    ОтговорИзтриване
  3. О това нещо е божествено!Шоколадово и ягодово и вкусно и красиво!
    Обичам панетоне !

    ОтговорИзтриване
  4. Леле, Candy, наистина е прелест! И с тази ягодка отстрани... Харесва ми заливката, оригинално и несъмнено супер вкусно!

    ОтговорИзтриване
  5. Каква красота ...нямам думи!Голямо изкушение ,истинска прелест...
    Поздравления за ароматния,цветен и вкусен козунак!
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасен - много ароматен, цветен, пухкав и несъмнено вкусен. Ще си взема отрязаното парче с ягодката, Кате! Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Канди панетоне трепач ...това само мога да кажа много ми хареса.
    Прегръщам те миличка!

    ОтговорИзтриване
  8. Чудесно панетоне!Със сигурност ще е на светлинни години от купешките,които изобщо не харесвам!Пък и с тази апетитна заливка супер съчетание!
    Всичко си поднесла така подробно,поздравления,мила!Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  9. Канди,панетонето би изкушило и статуя:)!
    Поздравления и благодаря за великденската идея!

    ОтговорИзтриване
  10. Кате , ама много си добра на козунаци ,панетонета :) ...браво ,мила и комплименти ! Панетонето е направо прелест , а заливката е супер !
    Хубава вечер и голяма прегръдка от мен !

    ОтговорИзтриване
  11. Срахотна чародейка си , Катя!Е, панетонето ми е любимо откакто го познавам:), срам не срам, купувам си вместо козунак!Тези дни ти така ни изкуши с твоите прекрасни творения, че май ще се навия да опека една такава вкусотия!Поздрави и хубав утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
  12. Леле, страхотно, ама кога ги твориш тия чудеса...неуморима си! Не че аз не готвя всеки ден, ама нямам такава енергия-да снимам, пиша....
    Да имаше и на мен някой да ми направи такава вкусотия!
    мария

    ОтговорИзтриване
  13. Е, великолепна си! Страхотно панетоне! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  14. Много е красиво това пролетно ягодово панетоне :-)!
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  15. ММмммм красота! Супер изглежда!Браво:)

    ОтговорИзтриване
  16. Кате, нямам думи!Как ми се иска да го опитам!Особено примамливо ми се струва с тази заливка!невероятно! Много снимки, за всяка стъпка, сега остана да разпъна лаптопа в кухнята и да почна!

    ОтговорИзтриване