неделя, 6 май 2012 г.

Обредна питка за Гергьовден


Модела на тази питка видях на изложба "Пътят на хляба" в Етъра. Фигурите върху обредната питка изобразяват овчар, куче, кошара с овце и агнета и цветя.

Тестото, което използвате може да е вашето любимо или пък да направите моето любимо:), което е от Ева Тонева:

Продукти:

450 гр брашно
допълнително 50 гр брашно за омесване
1 ч.л. сол
1 пакетче / 7 гр/ суха мая
1 ч.л. захар
150 мл топло, не горещо прясно мляко
2 яйца
3 с.л. кисело мляко
2 с.л. олио

За намазване на питата отгоре:
1 жълтък
1 с.л. прясно мляко

семена за поръсване на питата / по желание/


Приготвяне:
Пресейте брашното в купа, добавете солта, разбъркайте и направете кладенче в средата.
В чаша налейте полувината топло прясно мляко, изсипете захарта и разбъркайте. Добавете маята, разбъркайте и покрийте с прозрачно фолио за около 10 минути – да шупне.
Разбийте яйцата с киселото мляко и олиото.
Изсипете ги при брашното. Добавете маята и останалото прясно мляко.
Замесете меко тесто.
Извадете го от купата върху набрашнен плот и го месете около десеттина минути.
Ако е необходимо добавяйте по малко брашно.
Ударете го 100 пъти в плота. Така то става меко и пухкаво.
Направете го на топка и го сложете в набрашнена купа.
Покрийте го с прозрачно фолио. Завийте го с одеало на топло и го оставете да втаса докато увеличи двойно обема си.
Извадете го отново, премесете го отново го ударете 100 пъти в плота.

Отделете малко тесто за фигурките. Оформете останалото тесто на топка и го сложете в намаслена и набрашнена тава. Покрийте го с прозрачно фолио и кърпа. Може да сложите фигурките сега, преди втасването, но така ще се втасат и те, ще са "по-релефни". Оставете питката да втасва, докато увеличи двойно обема си.



Намажете я с разбит жълтък в прясно мляко. Ако не сте сложили фигурките при втасването, го направете сега. Тях може да не намазвате с жълтък, за да се открояват. Поръсете със семенца за питки.


Изпечете в предварително загрята фурна на 190 градуса за около 40 минути. Аз я пека на по-нисък рафт във фурната, за да не загаря отгоре.
Проверявайте с дървена клечка / шиш или клечка за зъби, дали питката е готова - забодете я в питата, ако след изваждане няма нищо полепнало, значи е готова/.

Извадете я върху решетка и я оставете така да поизстине - 10-15 минути.






Няма коментари:

Публикуване на коментар