Страници

Χταπόδι σχάρας / Октопод на грил


Рецептите са от менюто, от гостуването ми при Ивана. Споделям два начина за приготвяне на октопод на грил: едниният е с варене, другят - без. И двата са в гръцки стил, но при варианта с варенето, октопода става значително по-крехък и го препоръчвам, а при тази без варенето е малко жилав – подходящ за узо-мезене:), който си мисля, че за да се постигне перфектен е нужно октопода да е окачен да изсъхне(както в Гърция), но как точно се случва това, нямам представа.


Варен октопод на грил
Октопода го подготвих и сварих, по  тази рецепта.


Продукти:
1 октопод, около 1 кг, пресен
1 морков
1 лук
1/2 ч.ч. бяло вино
черен пипер
риган / във видеото се добавя дафинов лист, хвойна и целина/
сол

За дресинга:
½ ч.ч. зехтин
2-3 с.л. оцет балсамов
2-3 с.л. оцет бял
1 с.л. червен винен оцет
риган
мащерка
чубрица
Сол
прясно смлян черен пипер

Приготвяне:
Почистете октопода и го измийте. ( изрежете „окото”, което се намира в центъра и почистете от мастилената течност, ако има такава. Почистете от пясък или други полепнали елементи).
Сложете в тенджера октопода. Добавете вода(малко над него), морков, лук, може и ½ ч.ч. бяло вино, черен пипер, риган, сол и една коркова тапа ( по съвет на Ива). Ако се надига при варенето, може да го затиснете с купа или чиния. Сварете го до омекване, не трябва да се преварява, защото може да стане твърд. Проверявайте с вилица- като бодете трябва да влиза лесно, без съпротива.
Моят октопод тежеше 1 кг и се свари за 1 час.
Извадете го и отрежете пипалата, останалата част нарежете на едро.
Подгответе скарата: трябва да е силно загрята. Почистете добре скарата. Намажете я със зехтин.
Изпечете октопода.
Разбийте в блендер: зехтин, балсамов оцет, бял оцет и червен оцет.
Полейте октопода с този сос и го поръсете с подправките, сол и прясно смлян черен пипер.
Оставете за 10 минути преди да поднесете.


Добавям и този вариант, с варене в тенджера под налягане, което е много подходящо за големи октоподи. Приготвих го в рибното меню.

Октопод на грил, сварен в тенджера под налягане


Измийте октопода и отстранете "окото". Може да го оставите цял, а може и да го нарежете на пипала и средна част. Поставете го в тенджера под налягане и налейте вода, да го покрие. Добавете малко бяло вино. Затворете тенджерата, включетет котлона на силна степен и когато започне да излиза пара от клапана, намалете на най-ниска степе котлона и сварете за 1 час, от момента на завиране. Отстранете тенджерата от котлона и изчакайте парата да излезе и едва след това отворете. Може да съхраните сварен октопод във фризера, добре опакован.

Пригответе дресинг, като разбийте всички продукти:
1/2 ч.ч. зехтин
2-3 с.л. оцет балсамов
2-3 с.л. оцет бял
1 с.л. червен винен оцет
риган
мащерка
чубрица
Сол
прясно смлян черен пипер

...и потопете пипалата в него.
Изпечете октопода на загрят грил тиган.
И отгоре полейте допълнително с дресинг.

Октопод на скара, без предварително варене

Продукти:
1 октопод
½ ч.ч. червен оцет, винен
1 ч.л. сода за хляб

½ ч.ч. зехтин
2-3 с.л. оцет балсамов
2-3 с.л. оцет бял
1 с.л. червен винен оцет
риган
мащерка
чубрица
Сол
прясно смлян черен пипер

Приготвяне:


Почистете октопода и го измийте. (изрежете „окото”, което се намира в центъра и почистете от мастилената течност, ако има такава. Почистете от пясък или други полепнали елементи). Може да нарежете октопода предварително, а може и да го изпечете цял.
Сложете октопода в купа с вода/ около 1 л, содата, червения оцет и го оставете 30-40 минути. Изплакнете добре.



Подгответе скарата: трябва да е силно загрята. Почистете добре скарата. Намажете скарата със зехтин.
Изпечете октопода, не е нужно много време. Може да пробвате с вилица, като го забодете трябва да влиза леко, без много усилие.
Нарежете на парчета, в случай че не сте го нарязали предварително.

Разбийте в блендер: зехтин, балсамов оцет, бял оцет и червен оцет.
Полейте октопода с този сос и го поръсете с подправките, сол и прясно смлян черен пипер.
Оставете за 10 минути преди да поднесете.



8 коментара:

  1. Ох, мога само да преглъщам :)
    Обожавам :)
    Хубав ден, Кате!

    ОтговорИзтриване
  2. Добре, че утре ще ходя да хапвам паеля, иначе много щях да се подразня от този твой така добреизглеждащ октопод :))

    ОтговорИзтриване
  3. Аз не бях особена привърженичка на октопода, обаче карпачото и тази рецепта на грил с варене ми промениха мнението:)

    ОтговорИзтриване
  4. Отговори
    1. Радвам се! Благодаря за коментара! Обратната връзка помага на други читатели да преценят рецептата. Поздрави!

      Изтриване
  5. Благодаря! Стана много хубав, но аз взех само пипала около 500г. Варих в тенджера под налягане, но само 20 мин и беше съвсем мек. Мисля че и 1 кг ще се свари за толкова време.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, благодаря за коментара! Възможно е и за по–кратко време, зависи от дебелината на пипалата предполагам. Поздрави!

      Изтриване