Страници

Чушки и патладжан в доматен сос



Отново една много популярна лятна манджа. Вкъщи я приготвяме по следния начин:



Продукти:
1 патладжан
3 домата
5 чушки
чесън 1-2 скилидки
брашно
олио
сол



Приготвяне:

Нарежете патладжана на кръгчета, ако е много голям, на полумесеци.
Посолете и оставете да се изцеди горчивия сок.
Изпържете патладжана в горещо олио.
Извадете върху домакинска хартия, да се отцеди мазнината.
Изпечете и обелете чушките.
По желание ги потопете в брашно и ги изпържете в тиган с горещо олио.
Извадете ги.
В същата мазнина, ако не е загоряла, нарежете обелените домати на кубчета, добавете пресован чесън или цели скилидки и ги оставете да се варят.
Посолете.
В чиния подредете чушки и патладжани и ги полейте със доматен сос.


13 коментара:

  1. Скоро си направих в една тава вкусни патладжани с доматен сос и си ги изядох сама:)))
    Но твоите също ме заинтригуваха ,защото изглеждат неустоимо.
    Прегръщам те мило бонбонче!

    ОтговорИзтриване
  2. Лятно ястие-чудесно е...Бих омела цялата чиния....
    Приятен ден,Катюшка!

    ОтговорИзтриване
  3. Браво бе ,Зиче ...сама ги изяла ...и не свирна да дойдем с Катюша да помагаме :)))... Кате , как само ми напомнят за лятото летните ти манджички :) ...и тази ми е любимка :) ! Прегръдки !

    ОтговорИзтриване
  4. Кате, току що и аз правих патладжани и чушки с доматен сос.
    Твоите са много фотогенични :)
    Прегръдки и пожелания за хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  5. Бонбон, вече си на лятна вълна, а?;)Много добро попадение!
    Аз много обичам това ястие, независимо от разновидностите в приготвянето му!
    Хайде, нека да е лято;)
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  6. Много любимо ястие виждам при теб,Кате!Харесва ми и в твоя вариант!
    Сърдечен поздрав и усмихнато утре!

    ОтговорИзтриване
  7. Да, Кате, тази лятна манджа е чудесна. Майка прави от нея и за зимата в буркани. Много я обичаме и ние!

    Прегръдки и весели събота и неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пишете моля как става за зимата. Имаме много пипер, червен и зелен, домати и доста патладжан. Нещо като рецепта. Благодаря.

      Изтриване
    2. Здравейте! Не знам дали Вени ще се включи с коментар. Нам ного места се споделя, че патладжан в буркани е капризен за затваряне, освен това изисква продължителна стерилизация, например 30 минути. В много рецепти баче стерилизирането отнема 10-15 минути, така, че колко време ще варите бурканите е по Ваша преценка. За по-сигурно може 30:).
      Аз точно тази манджа не съм затваряла в буркан, но мама прави зимнина с патладжан и чушки, която е следната: Пиперките се почистват от семената и се пекат. Синият домат се бели и нарязва на дребни парчета, леко се посолява и се оставя да се отцеди от горчивият сок, който се изхвърля. Във всеки буркан се подреждат ред чушка, сол - ред патладжан, сол - ред чушка, сол - ред патладжан, сол...Притискат се добре. Ако в буркана има малко празно място се долива сок от печените чушки(този, който се отцежда в съда, в който са стояли). Най-отгоре се поставя резен червен домат и се затваря. Мама стерилизира 10 минути от момента на завиране на водата( но както споменах, това време може да си го коригирате по Ваша преценка), обръщат се с капачките надолу и като се охладят се прибират в мазето. С тази заготовка може да се направи през зимата манджата, само се добавя доматен сок.
      За точно тази манджа, тук съм чувала варианти, като един от тях е следният: Патладжаните се белят и нарязват на кръгчета и се оставят да се отцедят, сокът се изхвърля. Пържат се, без да се потапят в брашно. Червени пиперки се пекат, белят и почистват от семето. През това време се смилат доматите, посоляват се и се варят докато се изпари течността и сосът се сгъсти. В измити и сухи буркани се редят ред патладжан - ред печени пиперки, малко сол - чесън - магданоз - ред доматен сос. И така докато се напълни буркана.Стерилизират се 15 минути( или повече).След изваждане бурканите се обръщат с капачките надолу докато се охладят и се прибират в мазето.
      Може да погледнете и рецептата ми за мързелива лютеница тук: https://mycandykitchen.blogspot.com/2014/09/blog-post_28.html
      Надявам се да съм била полезна. Поздрави!

      Изтриване
  8. Кате,Кате,направо кипиш от енергия и идеи :)
    започна с летните изкушения от сега ааа :)) да видим как ще ти устоявам
    хубав уикенд мила

    ОтговорИзтриване
  9. Е, това ми е едно от любимите неща:)

    ОтговорИзтриване
  10. Много обичам да си хапвам тая манджичка през лятото в жегите, чудесна е Канди :)))

    Прегръдки и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  11. До преди малко ревах в тетевенската публикация, а сега ще вия като гладна вълчица при тази гледка.....и като знам , че не съм изчела още няколко неща при теб......Кате, страхотна си, да знаеш!!!!!!!!!!!
    Поздрави,прегръдки и пожелания за кулинарно вдъхновение и нови пътешествия!

    ОтговорИзтриване